Slik får du en GLIMRENDE CV

glimrendecvcropped1111

Beklager det intense bildet. Men jeg er redd det trengs.

Det er ikke sikkert at du trenger en glimrende CV. Hvis du har kompetanse som passer utmerket med jobben, kan det holde å ramse den opp. Er du ung og har lite erfaring bør fokuset ditt heller ligge på å skrive en motivert søknad.

Men for mange der ute – kanskje også deg – bør CV-en strammes ordentlig opp.

Dette er hvordan du gjør det.

1. Skreddersy

En førsteklasses CV er et nøye utarbeidet markedsføringsdokument.

Tenk etter. Hva er de to, tre, fire viktigste ting arbeidsgiver trenger å vite om deg? Hvis du fikk 5 sekunder på å trekke frem noe fra bakgrunnen din til en morsk sjef – hva ville du sagt?

Det som skiller glimrende CV-er og søknader fra vanlig gode, er at de forstår hvilket innhold som er viktigst for jobben de søker til – og strategisk legger det opp så det er lett å finne.

Dette er ting du kan du gjøre:

Lag “Nøkkelkvalifikasjoner”

Nøkkelkvalifikasjoner øverst kan gi arbeidsgiver en kickstart på CV-en. Du viser i et kjapt sammendrag hva som er din “profil”,  hva hun bør ha i bakhodet når hun leser. Men husk at en nøkkelkvalifikasjon blir bedre jo mer objektiv den er.

Grei nøkkelkvalifikasjon:

Jeg er en blid og effektiv type som jobber godt både selvstendig og i team, og har bakgrunn fra skolevesenet.

Bedre nøkkelkvalifikasjon:

 • 3 års erfaring som klasseforstander på barneskole
 • Jobbet frivillig 6 mnd med ungdommer på ungdomshjem
 • God erfaring fra å holde kurs og foredrag

Det første eksemplet er hovedsaklig subjektive påstander, det andre viser objektivt til relevant erfaring. Det siste er best.

Lag “Relevant erfaring”

…og flytt den opp. Plukk ut for ekempel de fire viktigste erfaringene for jobben du søker, og legg dem øverst i erfaringsdelen. Hvis du har noen gode salgsargumenter og en bakgrunn hvor dette er naturlig, kan det være den mest effektive teknikken.

CV mal CVnerden1…og demp/kutt det som er mindre viktig.

Det er sant at arbeidsgiver faller av. Det er ikke sikkert du har mange sekunder på å overbevise – og hvis du har mye og distraherende erfaring kan det viktige drukne.

Lag samlepunkter der det er naturlig. I stedet for å nevne alle jobbene du hadde som ung kan du skrive: 1999-2004: diverse jobber (kasserer, avisbud, kirkevakt).

Selv samler jeg all “uvedkommende” erfaring i en punktliste som ikke tar oppmerksomhet eller plass:

CV mal CVnerden2Nå er jeg i den ekstreme enden av skalaen, og dette var en CV til en jobb hvor punktene jeg plukket var klart viktigst. Sannsynligvis er det lurt å å skrive ut det meste av bakgrunnen din – men du ser poenget.

Bruk plass på det som er viktig.

2. Forklar bakgrunnen din smart

Dette er en vanlig måte å beskrive en jobb:

Førstekonsulent, departement
Saksbehandling. Økonomi. Informasjonsarbeid.

Men hva betyr dette konkret? Hva gjorde du egentlig der? Betyr økonomi at du lagde budsjetter? Hva er informasjonsarbeid? Gode CV-er forklarer bedre enn dette. Og glimrende CV-er er ekstra smarte og siler ut informasjonen som er relevant for stedet du søker.

La oss si du finner ut arbeidsoppgavene i den nye jobben innebærer budsjett og arbeid med nyhetsbrev:

Førstekonsulent, departement
Utarbeidet årsbudsjett for stabsavdeling på 15 ansatte, drev departementets nyhetsbrev og styrte informasjonskampanjene på Facebook.

Hvis det er andre ting du har gjort som er viktig – fokuser på det. Ikke vær redd for at denne informasjonen tar plass. Så lenge den er relevant kan den ta mye større plass enn eksemplet mitt over - det er denne informasjonen som er viktig.

Unngå å ramse opp arbeidsoppgavene som gjelder alle som har din stilling. Hva gjorde du der konkret? Gjorde du noe ekstra? Er det ting som kan skille deg ut eller hjelpe deg inn i den nye jobben du skal søke?

3. Bruk presentasjonsteknikker

Over til et par raske språklige teknikker som er kjent i blant annet reklame- og tekstbransjer. De er ikke vanskelige, og du kan ikke “lure noen” med dem, men de kan gjøre at CV-en din gjør et enda bedre inntrykk.

Tallfest

Tallfesting er en god teknikk. Tenk gjennom erfaringene dine og konkretiser dem.

Uten: Vært lærer Med: Undervist 28 elever i fagene norsk, engelsk og matte.

Uten: Jobbet på sommerleir Med: Jobbet 2mnd på sommerleir med 40 ansatte og 90 barn

Erfaringen er identisk men samtidig ikke – for prestasjonen virker mer levende og slagkraftig for oss som leser.

Tallfest der det føles riktig. Det kan bli for mye, og da kan det se ut som at du prøver å skryte. Men finner du balansen kan tallfestingen virkelig heve CV-en.

Avisbud, Aftenposten.
Leverte avisen fem ettermiddager i uken til 140 hus.

Fremstår det ikke mer ålreit enn bare “avisbud”? For min del ser jeg nesten for meg en ung person som går rundt mellom husene etter skolen og før trening. Og jeg ser for meg en som er stolt av erfaringen sin.

Bruk aktiv variant

Passiv variant er når en ting blir gjort av deg. Aktiv er når du gjør tingen.

Passiv: Deltok i budsjettforhandlinger.

Aktiv: Forhandlet frem budsjetter.

Samme prinsipp som i tallfesting: Aktive varianter av setninger og uttrykk gjør det mer levende for leseren. Og du utstråler handlekraftighet.

Gjør det du kan for å hindre varianter som “fikk ansvar for”, ble tildelt”, “butikken ble ryddet hver kveld”.

Det er mye bedre at du “tok ansvar for”, “tok grep om” og rett og slett “ryddet butikken hver kveld”.

Luk ut adjektiv og småord

Nesten, veldig, kanskje, nokså, omtrent, litt

Mange av Disse ordene kan være er i veien.

Et budskap ser sterkere ut hvis du sier det rett frem.

Gjør en gjennomgang og rens opp der det trengs – det har effekt.

Så – ferdig.

Well done.

Jeg vet ikke om det ble mange teknikker på en gang – men det er i hvert fall disse som virkelig kan gjøre en CV skarp. Du har begrensede muligheter med elektronisk CV som du vet, men du kan adoptere teknikkene der det går.

I mellomtiden – vit at du har hevet CV-en din hvis du har gjort noe av det over.

Kommentarer

  • sier

   Hehe, I know, I know. 

   Men husk at det ikke er sikkert du trenger alle disse teknikkene. De er viktigst for deg som er litt eldre, har en uoversiktlig bakgrunn, eller har slitt lenge uten å få napp. Så lenge du får frem tydelig hva du har gjort, fremstår aktiv og lar det synes at du passer til jobben du søker, så er det meste gjort. Og hvis du er under 20 burde du fokusere mest på en levende, god søknadstekst:)

 1. sier

  Først og fremst, hjarteleg takk for ein glitrande introduksjon til arbeidssøkjer-faget! Dette er utvilsomt min nye favorittblogg innan “Hjelp til sjølvhjelp-sjangeren”.

  Er i gang med oppgradering av CV-en min no, og har nokre ting eg lurer på:

  1) Kva er haldninga i blant proffane til dette med “grade point average/ snittkarakter”? Skal det med på CV-en eller er det betre å satse på at dei som er interesserte i dette tek ein nærare kikk på diverse vedlagte vitnemål? På den eine sida tenkjer eg at det kan vere meining i å vise fram eit fint snitt, men på den andre sida virkar det kanskje litt skrytete og overlesst. Pluss at eg inntil vidare ikkje har funne ein einaste mal med snittkarakterar inkl. som fungerar reint grafisk.

  og 2) Kva med fargar? Er dette eit sjangerbrudd som opplevast mest som visuelt støy, eller ein potensiell plussfaktor for å framheve ting?

  Helsing Hjørdis

  • sier

   Hallo! 

   Takk for hyggelig melding!

   Og takk for noen veldig gode og velfunderte spørsmål.

   Det er ingen helt klare svar på dem, som gjelder mye av “faget”, men her er det jeg tenker:

   1) Jeg tror det i hovedsak er fint og riktig å ta med karaktersnitt. Det er fremdeles mye vanligere i USA, men man ser det oftere i Norge også nå.

   Det beste svaret er at det er bra å ta med til de jobber hvor du tenker det kan være relevant for dem å vite at du har fått gode karakterer. Jeg ville vurdert å ta med snittet hvis du skulle søke i f.eks konsulentbransjen, mediebransjen, privat næringsliv generelt, prestisjetunge departement, etc. 

   Hvis det oppfattes “skrytende” (som det kan av enkelte, men mindretallet tror jeg) så måtte det vært i bransjer hvor utenom-faglige ting ofte har stor betydning. Omsorgsjobber er et godt eksempel, hvor personlig egnethet og engasjement ofte kan trumfe, og ofte synes gjennom ting man har gjort utenom karakterer.

   Personlig tok jeg med karaktersnittet på min CV, og tror ikke du skal være for redd for at det fremstår “arrogant” heller. Det er tross alt en relevant opplysning for arbeidsgiver. Så lenge du ikke peprer søknaden med at “siden du er A-student så mestrer du alt og trumfer all annen erfaring” (som jeg ikke tror du hadde tenkt) så er det helt fint.

   Jeg ville lagt karaktersnittet så diskret så mulig inn i utdanningen, for eksempel avsluttet med “Karaktersnitt: B” eller “Karaktersnitt: 5.2/6″.

   PS. Bare pass på at hvis du tar den amerikanske varianten med utregnet tallverdi, så gjør det til en jobb som skjønner det. Konsulentbransjen, privat næringsliv etc. forstår det godt. Hvis du søker offentlig sektor ville jeg kanskje heller brukt verdiene B+, B, B-, etc.

   2) Dette er det mye lettere å svare på. Det er helt fint med farger og grafisk snitt, så lenge du ikke overdriver.

   Titt og ofte kommer det en artikkel i norsk media om at du “burde ligge unna kreative CV-er med farger”, men disse artiklene er uanserte i beste fall. De ender alltid med å si at du ikke burde ha rosa font og skrifttypen comic sans. Men det er det jo ingen som hadde tenkt. 

   Artiklene baserer seg ofte på noen undersøkelser i USA som viser at det kan slå negativt ut med for mye grafikk – men det er med trykk på “for mye”. Det vil si folk som prøver å “ta igjen” en tynn eller rar CV med å gjøre den flashy og grafisk, eller som selger inn det grafiske i stedet for erfaringen. En sjef vil ikke føle seg lurt. Og erfaringen din må være synlig og i hovedfokus – det er poenget.

   Å ha f.eks et delikat, mørkerødt snitt på venstresiden er bare fint.

   Og i kreative bransjer er det veldig velkomment med noe litt annet enn standard CV uansett. Så ta gjerne med litt farger der.

    Dette ble et langt svar, men du hadde noen veldig gode spørsmål. Bare husk at sjefer der ute liker og oppfatter mye forskjellig og at det sjelden finnes et klart standardsvar i dette feltet her. 

   Og husk at begge spørsmålene dine er, tross alt, på så detalj/bagatell-plan at hvis det er dette som er bekymringene dine så ligger du godt an uansett:)

   Lykke til!

   -René

 2. Margarita.Corona sier

  Først vil jeg takke for en flott side,det gir meg inspirasjon til hvordan jeg kan få en bra CV men det er vanskelig å skrive en Wow CV.Jeg er en dame på 49 år som ikke har noe utdannelse men har mye erfaringer innen mye forskjellig som:Servitør,vaktmester,hjemmehjelp,barnehage,renholder.Hilsen Margarita

  • Rene sier

   Hyggelig at du liker siden:)

   Det er ikke lett å skrive en “wow” CV nei. Men jeg syns det hørtes ut som om du er en dame med mye, god og konkret erfaring. Det viktigste er at du skriver en CV hvor den viktigste og mest relevante erfaringen for stedet du søker synes godt.

   Så lenge ikke den viktige informasjonen drukner, og så lenge arbeidsgiver får se raskt hvilke relevante og gode ting du har gjort i jobbene du har hatt, så har du gjort den viktigste jobben.

 3. Elin sier

  Tusen takk for veldig gode tips! Jeg brukte CVen du bruker som illustrasjon som mal (måtte myse litt :-). Plutselig så jeg hvor elndig den forrige CVen jeg hadde egentlig var. 

 4. Chris sier

  Takk for gode tips, sendte nettopp en CV som ikke var kronologisk siden min relevant erfaring først dukket opp på side 2, tror på ideen om at man kan med fordel lage en relevant erfaring istedenfor bestandig å følge kronologisk. Er på vei til å bytte bransje og da er det jo helt klart relevant å tenke nytt mtp CV oppsett…

 5. Sebastian 15 sier

  hei, jeg er 15 og skal søke jobb en liten jobb, på en mat butikk, og jeg vet ikke hvordan jeg skal starte, kan du gi meg noen tips?

  • sier

   Hei!

   Ja, det kan jeg. Når du er under 18 er det ekstra viktig at du gjør de riktige tingene. 

   I en matbutikk har du ikke lov til å stå i kassa når du er under 18 (for de selger røyk). Så det viktigste du gjør er å finne en matbutikk som er stor nok til at de har egne ryddehjelper.

   I de små butikkene er ofte de i kassa de samme som rydder hyller. Men i store ICA Maxi osv er det yngre folk som hjelper både med rydding, flaskemaskinene, frukthyllene, etc. Gå til en av dem.

   Du trenger ikke stresse med CV. Det er ikke viktig når du er 15. Lag en raskt hvor det står hvilken skole du går på, navn og adresse, fritidsinteresser, og hvis du har noe erfaring (f.eks hvis du var i en bedrift på OD-dagen, har jobbet som frivillig i fotballklubben, etc). 

   Viktigere er det at du skriver et hyggelig søknadsbrev. La det være på en halv side minst. Skriv i dine egne ord hvem du er og hvorfor du kunne tenke deg å jobbe nå. Det viktigste er at du skriver hyggelig og friskt, virker motivert, og lar de bli kjent med deg. Få med hvor ofte du vil jobbe og hvordan de kan nå deg. 

   Når du har gjort dette tar du med CV og søknad og går innom dem – det er det aller beste når du er ung. Spør etter sjefen, si at du kunne tenke deg en jobb og spør om du kan levere CV og søknad. Hvis sjefen ikke er der – ikke gi CV-en til de ansatte i kassa. Spør heller når sjefen kommer tilbake, og kom tilbake senere. Smil, vær deg selv, og ikke vær nervøs. De fleste syns det er veldig hyggelig med unge jobbsøkere som er innom. Og ingen tenker at du har lite erfaring, e.l.

   Hvis jeg var deg hadde jeg også sjekket steder som bakerier, blomsterbutikker, lekebutikker. Steder hvor du ikke skal servere noe som gjør at du må være 18, og hvor det kan virke logisk at de trenger hjelp. Jeg ville også vurdert ting som å gå med reklame/avis.

   Det viktigste du gjør, er at du går innom selv. Ikke sitt mest på finn.no og se etter stillinger – det sitter en stor gjeng som er 18+ og kaster seg over de stillingene så fort det legges ut noe. Det andre du gjør som er viktig, er å spørre alle venner/familie/folk i nettverket ditt om de vet om noen som trenger hjelp et sted. Det er de to beste måtene å få jobb når man er ung.

   Hm. Jeg ser at alle svarene mine alltid blir dobbelt så lange som jeg hadde tenkt. Uansett – smil, vær deg selv, og gå innom dem. 

   Lykke til.

 6. Janne sier

  Det er en god artikkel, og veldig hjelpsom. Nå vet jeg hvordan jeg skal skrive en CV, nå mangler jeg bare ideer til hva jeg kan skrive på den når jeg skal søke til min første jobb.

  • René sier

   Hei Janne!Hvis du søker din første jobb er det ikke veldig viktig hva som står på CV-en din, heldigvis. Å lage en “glimrende CV” som jeg skriver her gjelder først og fremst hvis du har mye erfaring du ikke vet hvordan du skal presentere.Få med kontaktadresse, få med hvor du har gått på skole og hvilken linje, og tenk etter om du har gjort noe som har relevans for en jobb – som for eksempel praksisuke på skolen eller operasjon dagsverk. Kanskje har du vært barnevakt for noen over tid. Hvis du finner noe sånt som viser at du har enten har gjort en god innsats, eller lært noe om arbeidslivet, sett det på “Erfaring” (hvis ikke så bare dropp “Erfaring”).Fyll inn språk, fyll inn datakunnskaper og fritidsinteresser, og bruk resten av kreftene på å skrive en motivert søknadstekst til jobben du søker:)

 7. Sasi sier

  Hei,
  Hva slags dokumentformat anbefaler du å bruke på CV (og kanskje på søknad også?) ? Har brukt både Word og PDF tidligere, men foretrekker PDF selv, da jeg har mer kontroll på utformingen. Men tenker at om man skal notere ting i CV-en så kan det kanskje være greit med Word (ikke alle som vil skrive ut)?

  Takker for svar! :)

  • René Brunsvik sier

   Hei! Både PDF og Word er virker å være godtatt overalt. Men jeg har sett noen anbefale RTF-format. Blant annet fordi hvis man sendte PDF til et firma som hadde ATS-system (Tracking-system som søker opp CV-en din med stikkord), så var PDF vanskelig å lese i blant. Men har hørt at dette skal være bedre nå.

   Omtrent samtlige jobbtips-sider og jobbdatabaser sier uansett at du kan velge mellom Word og PDF. Jeg er ikke helt ekspert på dette som du hører, men det skal da i prinsippet være likeverdig og valgfritt.

   Dette er forresten linken til en av de som nevner RTF-formatet: http://karrierelink.no/karrieretips/e-cv_unng%C3%A5_tabbene/1366

   Det står også noen bra tips der om hvordan du bør navngi filene dine etc, så verdt å sjekke ut:)

 8. Anonymous sier

  hei jeg er en gutt på 21 år, har ikke så mye jobberfaring. Hvordan kan jeg skaffe jobberfaring når jeg ikke klarer å få meg jobb og hvordan kan jeg skrive bra cv.

  • René Brunsvik sier

   Hei! Hvis du har lite jobberfaring bør du gjøre alt du kan for å bruke nettverket ditt (spørre venner/folk du kjenner om det er ledig der de jobber). Du bør også oppsøke jobber selv – gå innom butikker etc, spørre etter sjefen, smile og høre om de trenger noen. Når du ikke har mye å “selge” på CV-en din er det ekstra viktig at du får “solgt” deg som en hyggelig og motivert person, og at arbeidsgiver får møtt deg eller hørt om deg på forhånd er det beste du kan gjøre for å ta igjen ulempen med at du ikke har mye erfaring.

   Når det er sagt så er det ikke uvanlig å ha lite erfaring når man er 21. Ikke stress for mye med CV. Det blir viktigere når du har mer erfaring og kjøtt på beina. Få med hvor du har gått på skole, kontaktinformasjonen din, og andre sånne ting. Tenk så gjennom om du har noe erfaring du har ikke har tenkt på. Arbeidsuke på skolen, foreninger, operasjon dagsverk. Det må ikke bare være betalt erfaring du fører opp – og hvis du kan argumentere med at du har lært relevante ting av det du har gjort, bør du ta det med.

   Ellers bør du fokusere mer på å skrive en motivert søknadstekst. Vær ærlig, vær deg selv, og vis dem hvorfor du har LYST til å jobbe. Ta med denne søknaden og CV-en til butikker eller andre steder du går innom. Og send det til sjefer der venner jobber.

   Til slutt må du passe på å søke nok – det er utrolig viktig. Og står du på lenge nok vil du definitivt få jobb.

 9. erik svenningsen sier

  hei!
  veldig bra forklaring, likte den veldig mye!
  Men jeg lurte bare på om det er lurt å bruke noen av disse teknikkene hvis du er ung og skal søke på din første jobb?

  • René Brunsvik sier

   Hei Erik!

   Godt spørsmål. Svaret er at det ikke er veldig viktig – rett og slett fordi det ikke er vanlig å ha en lang/bra CV når man er ung – og det vet arbeidsgivere. Bruk heller tiden på å skrive en motivert og god søknadstekst hvor du forteller hvorfor du har lyst til å jobbe, det er mye viktigere.

   Når det er sagt – hvis du har noe erfaring på CV-en, så er det bra å for eksempel skrive en setning under erfaringen. Og det er fint å fortelle hvor mange ganger i uken du jobbet, hvor mange du serverte til, ting som det.

   Men det korte svaret er at du ikke skal stresse med dette før CV-en din begynner å bli lenger og med mye innhold.

   Lykke til!

 10. erik sier

  hei!
  veldig bra forklaring, likte den veldig mye!
  Men jeg lurte bare på om det er lurt å bruke noen av disse teknikkene hvis du er ung og skal søke på din første jobb?

 11. Jörgen sier

  Hei! Bør dato (årtall) stå på venstre eller høyre side på CV-en. Jeg har sett både og, og lurer på hva som er best (norsk standard).

  Mvh Jörgen

  • sier

   Hei! Begge deler er lov, og du finner begge varianter som standard i norske CV-er. Du kan absolutt gjøre det som føles best.

   Likevel leser man fra venstre til høyre, og noen har hatt argumentet at det er best å se stillingstittelen først, og at det kan gi best “impact”. Jeg er litt enig i det, og gjør det sånn på CV-er jeg skriver. Men alt i alt så regnes det som valgfritt, så lenge du er konsistent og det ser oversiktlig ut.

 12. Waltraud sier

  Hei René,
  mitt spørsmål kan vurderes som “sensitiv”.
  De sier at man bør unngå hullene i CV-en – og jeg har et 9 års hull i min CV. Offisjelt sagt, jeg var en “husmor”, men jeg var egentlig i offerposisjon i et voldelig parforhold. Forstår jeg at man ikke nevner en slik ting i sin CV, men jeg vet ikke hva jeg skulle skrive da. Jeg er over 30, har ingen konkret jobberfaring (bare en stor erfaring innen husarbeid – pfffffff… – og om hvordan å være empatisk, tålmodig og en perfekt tankeleser – for å unngå voldelige scener.)
  Hva ville du som CV-ekspert si om dette?

  • sier

   Hei! Så denne litt sent, beklager.

   Syns det var et vanskelig spørsmål, og vet ikke om jeg har noe godt svar. Det ville ikke være vanlig å liste det opp i en CV som du sier. Jeg liker perspektivet ditt om tingene du har lært av denne erfaringen og tenker at det kan være fint å forklare arbeidsgiver om dette hullet. Spørsmålet er mer når og hvor du eventuelt skal gjøre det.

   Jeg vil generelt si at søknadsbrevet du skriver er mer egnet til å fortelle din historie enn selve CV-en, og ville nok anbefalt å skrive det der, hvis du velger å gjøre det. Intervjuet er også et sted å fortelle sin historie, men spørsmålet blir da om du har vanskelig for å bli innkalt til intervju hvis du ikke har erfaring eller en god grunn til at du ikke har erfaring.

   Jeg syns det er et vanskelig spørsmål som sagt, og du kan gjøre lurt i å høre med noen andre enn meg også. Men generelt tror jeg at jeg ville fortalt om min historie i søknaden, fortelle hvor motivert du er for å jobbe nå, og så treffe på en arbeidsgiver hvor historien din vekker sympati og som tenker at den viser styrke hos deg som kandidat.

   Lykke til.

   • Waltraud sier

    Hei – takk for dette fornuftige og ærlige svaret!
    Jeg vil egentlig ikke provosere sympati/medfølelse ved søknaden eller på jobbintervju: derfor vil jeg heller unngå å fortelle om min historie. Er ikke helt sikker på at å nevne “jeg var et offer” ville gi et bra førsteinntrykk – selv om det kan vurderes som en uvanlig form av yrkeserfaring.

    Jeg er motivert, og har kompetanse til et par ting – men uten attester eller referanser, disse ser ut å være “ueksisterende”. Som du sier, dette gjør det vanskelig å bli innkalt til intervju.
    Ihvertfall, jeg skal spøre et par andre folk til.
    Takk igjen :)

    • Lasse B sier

     Waltraud, jeg ville ha utelatt å forklare om den vonde fortiden til en arbeidsgiver uten videre. Det er helt vanlig å ha vært hjemmeværende. Du kunne jo prøve å få en enkel midlertidig jobb og ta det derfra? Du har faktisk en taktisk fordel: du er ikke “overkvalifisert” og kan med det ta for eksempel vaskejobber o.l for å komme i gang. Det er bedre med en “drittjobb”for en tid enn å sitte hjemme og skape flere spørsmål enn svar. For din del vil det være godt å komme i gang, fordi det hjelper når du skal bearbeide det fæle du har gått igjennom. Alle jobber er viktige, og det vil hjelpe deg med å styrke ryggraden din, noe du trenger etter slike strabaser du forteller om.

 13. J sier

  Hei, har to spørsmål om karaktersnitt. For det første, er det lurt å ha det med før man har avsluttet mastergraden. For det andre, både på bachelor og master har jeg vært på utveksling. Under begge utvekslingsoppholdene fikk jeg A i snitt, mens jeg hadde B på bachelor og foreløpig C/B på master (har bare to karakterer utenom utvekslingssemesteret).

  Det slo meg at det kanskje virker teit å ha det hver for seg (har satt opp utvekslingsuniversitetene som egen linje på CVn). Jeg føler at jeg villeder arbeidsgiver litt hvis jeg påstår at jeg har B+ på master og B+ Bachelor. På den andre siden synes jeg det ser teit ut å ha A på utvekslingssemesterne, samtidig som jeg har B på bachlor og C+ på master. Hva synes du ser best ut?

 14. Karin sier

  Veldig bra skrevet, takk for informasjonen! :) Jeg lurte på om jeg kunne skrive noen andre ord for; Nøkkelkvalifikasjoner som jeg kan ha på min cv ?

  mvh karin

  • sier

   Fagbrev kan du ha plass til i Utdanning, førerkort kan du legge i f.eks Kurs/Sertifikater. Hvis du søker jobb hvor førerkortet er viktig, kan du nevne det tidlig, f.eks i “Nøkkelkvalifikasjoner,

   • Terje sier

    Når man sender inn en søknad til en slik stilling, holder det da at man bare skriver at man har førerkort klasse B og datoen du fikk sertifikatet?

    Eller bør man legge til et bilde av førerkortet som vedlegg sammen med søknaden?

    • sier

     Hei, det pleier absolutt å holde at du skriver førerkort klasse B, etc.

     Send inn et bilde i vedlegget hvis du vil – men skal mye til for at de ikke tror på deg.

 15. Mamma sier

  Har en sønn på 22 år som har gått 3 år på høyskole uten å ha bestått alle fag. Det var en 3 årig bachelorutdanning innen økonomi og administrasjon. Han er ikke motivert til å ta opp disse fagene ennå, han vil jobbe isteden. Hvordan skriver han dette på cv?

  • sier

   Hei! Man kan for eksempel skrive opp på vanlig måte og skrive “fag i økonomi og administrasjon”, eller “2 års studier innen økonomi og administrasjon”, eller “120 studiepoeng innen økonomi og administrasjon” under.

   Alt dette er lov – og bra å ha med – så lenge det kommer frem at ikke hele Bacehlorgraden er fullført.

 16. 15 åring sier

  Hei jeg er 15 år å skal søke på min første jobb, jeg har ingen erfaring, men må skrive CV. Man kan jo ikke bar hoppe over hele erfaringsdelen, og det eneste jeg egentlig har å komme med er karakterkortet, men det blir jo ikke spurt etter dette på CV-en. SÅ hva skal man skrive, at man har drevet med dugnader for idrettslaget? Føler egentlig at alle tips og hjelpesider på nett bare fungerer for de som har gått ut av videregående eller har hatt jobb fra før av. Men en gang skal jo bli den første, og 15 åringer skal vel også kunne søke på jobb?!?

  • sier

   Hei! Du har rett – de fleste tipssider er ikke noe du som 15-åring skal stresse med. Det meste som står her gjelder for deg senere.

   Du kan absolutt hoppe over erfaringsdelen – ingen forventer at du skal ha jobbet når du er 15. Men at du har drevet med dugnader høres fint og relevant ut – det ville jeg satt opp:)

   Mitt tips – skriv en helt enkel CV, med kontaktinformasjon, utdanning, den erfaringen du har, fritidsinteresser, de språkene du snakker. Skriv en søknadstekst hvor du rett og slett forteller om deg selv, hvem du er, og hvorfor du kunne tenke deg å jobbe.

   Deretter bør du gjøre det som virkelig er den effektive måten å få jobb når man er under 18 (som ikke er veldig lett i seg selv): Høre med alle bekjente som jobber om det finnes noe ledig der de er – og også gå rundt til steder hvor folk under 18 kan jobbe (store matbutikker f.eks,), ha med CV og søknad, og smile til sjefen.

   Hopp over de fleste tipsene på denne siden, vær deg selv, smil, og fortell folk at du er ute etter jobb.

   Lykke til:)

 17. Jobbsøker sier

  Hei
  Jeg er av typen med litt erfaring herfra og derfra uten at det er formell opplæring og sånt og føler det er vanskelig å konkretisere og/eller tallsette det. For eksempel tenker jeg at det kan være bra å ta med at man har vært leder på barneleirer, men jeg har ingen tall på hvor mange deltakere der var og husker heller egentlig ikke hvilke år de var. Hva er best å skrive da?

  • sier

   Høres ut som et typisk eksempel hvor det ikke er nødvendig å tallsette. Hvis du ikke husker, eller hvis det ikke føles riktig, så er det ikke noe å stresse med. Hovedpoenget med disse teknikkene er at mange har hatt aktive, gode imponerende erfaringer som likevel forsvinner på CV-en de skriver. Det viktige er at du får formulert godt hva du gjorde og at erfaringen din syns.

   Leder på barneleir kan være en meget fin erfaring å ha med på CV.

   Det er helt fint å skrive noe sånt som “Leder på barneleir eller “Flere ganger vært leder på barneleir hvor jeg gjorde sånn og sånn og sånn”. Skriv det som føles riktig og som yter rettferdighet til erfaringen din.

 18. Camilla sier

  Hei Renè!
  Flott side med gode tips.
  Jeg har et par spørsmål som jeg lurte på om du kunne hjelpe meg å besvare.
  - Skal “Nøkkelkvalifikasjoner” ha samme overskrift som f.eks “Utdanning”?
  - Jeg var et semester på utveksling hvor jeg hadde flere relevante fag for jobben, bør jeg sette dette opp som et eget punkt under “Utdanning”, eller skal dette under relevant erfaring? Jeg vil også bruke dette som en av mine “nøkkelkvalifikasjoner”, men er usikker på hvordan jeg skal føre dette..

 19. Charlotte sier

  Hei.

  Jeg har i perioden 2003 til 2008 kun hatt deltidsstilling som hjelpepleier. Jeg har da fylt opp til en 100% ved å være vikar for flere. Hvordan få dette frem på en grei måte uten at det skal se ut som jeg har flydd fra jobb til jobb? ;)

 20. Gina sier

  Hei! Vil takke for supre tips og inspirasjon fra denne siden! Brukte CV-malen til å søke på en lærlingjobb, og den sikret meg jobben jeg har idag! Det er ikke mange lærlingplasser, men med den supre CV-en fikk jeg drømmejobben.
  Tusen takk for hjelpen!

 21. Niklas sier

  Hei,

  Jeg må bare si at du er helt rå på dette. Det har vart en glede å lese igjennom nettsiden din. NAV og andre som driver med “how to make a CV” burde slette alt materiell de har ute og ansette deg.

  For en tid siden oppdaterte jeg min CV og gikk som vanlig ut på nett for at ta litt hjelp. Gikk igjennom en god del eksempler + tips og triks som ikke hjulpet meg så spesielt mye, jeg var også uenig i en del ting som f. eks NAV anbefaler i sine CVs.
  Når jeg fant din side ble alt plutselig veldig enkelt…

  Du er i en klasse helt for deg selv.

  Takk for en fantastisk side og mange,mange, mange gode tips og ikke minst at du gir så tydelige og bra forklaringer på hver del.

 22. marie sier

  Hei CV-nerden

  Kjempe fin hjemmeside du har laget. Utrolig gøy å lese, fordi du skriver så levende, lett og forståelig.
  Jeg vil spørre deg om en ting angående CV oppsett. Jeg skal søke en jobb, hvor jeg ikke har noe direkte relevant jobberfaring, men relevant frivillig-erfaring. Kan jeg da bytte rundt på oppsettet av Cv’en? Altså flytte “jobberfaring” under “relevant erfaring”. Eller blir det for rart?
  Jeg er nyutdannet, og det er mit første “ordentlige” jobb jeg søker.
  Vh. Marie

 23. Carl sier

  Hei
  Takk for en fantastisk side,jeg er jobbsøker og har stor tro på at dine tips vil hjelpe meg mye.
  Det jeg lurte på om er det greit å nevne sykefravær i CV/søknad,da jeg har “bare” 7-8 dager fravær på 25 år ?

  :-)

 24. Jens sier

  Syns CVen blir så uhyre formell. Kan man tøyse og bryte opp stilen litt? Avslutte CVen med f.esk:

  Jeg kan også kjøre bil. Tuuut! (klasse B)

  Eller er dette et alt for stort genrebrudd?

 25. Marie P sier

  Hei,

  Takk for en super guide i en evigvarende jungel!

  Leser meg snart blind på alle mulige “sånn skriver du CV og søknad”-artikler. Et sted leste jeg at det kan være aktuelt å ta med et sitat fra en god attest man har fått på CV’n.
  Hva mener du om det, og hvor skal man i såfall plassere det?

  Ser for meg at det kan funke under profil sammen med et par andre punkter, men er også redd for å fremstå som for “skrytete”, i ekte norsk stil.

  • sier

   Hm. Jeg er litt usikker på denne. Det kommer nok an på sitatet, og hvordan du gjør det. Det kan kanskje oppfattes skrytete ja. Hvis du leverer du med attesten også, og sitatet er synlig, holder det kanskje. Hvis sitatet er bra, objektivt og sier noe nyttig/relevant om deg som arbeidstager kan det godt være fint å ha med. Legg det i så fall til under “profil” som du sier, eller pent nederst.

 26. Anonym 18-åring sier

  Tusen takk for flott guide. Min CV er dessverre litt mangelfull, og får dermed ikke med et par ting. Noen spørsmål:

  Jeg har tatt innover meg at fritidsaktiviteter kan være nyttig å ta med. Jeg har et par fritidsaktiviteter, men det er ingenting utover å stå på ski i Marka, spille basketball og å være ute med venner (samt å sitte hjemme og høre på musikk og spille dataspill, men dette er kanskje ikke noe å ha med på en cv). Lurte på om du dette er nok å ta med, eller om jeg bare skal droppe avsnittet “fritidsaktiviteter”?

  PS. Har manglende arbeidserfaring også, intet annet enn et par dager de siste par åra i sammenheng med Operasjon Dagsverk, slik at jeg egentlig ikke har noe å skrive på erfaring. Er det da enda viktigere å ta med fritidsaktiviteter, selv om de da er mangelfulle?

  Setter stor pris på svar :)

  • sier

   Hei!

   Syns godt du kan ta med fritidsaktiviteter ja! De var fine de du skrev. Ikke tenk på at du ikke har så mye erfaring, det er ikke uvanlig når du er 18 år. Det er mye viktigere at du gjør det du kan for å gi et godt inntrykk og at du presenterer deg som en motivert og stødig person.

   Du kan fint ha med Operasjon Dagsverk-erfaringen på CV-en. Og fritidsaktivitetene passer enda bedre hvis CV-en er “tynn” ja. Men bare ta dem med hvis du har lyst og er komortabel med det.

   Ikke vær redd for at CV-en din er tynn. Bruk kreftene på å skrive en motivert søknadstekst, oppsøke jobber og spørre folk du kjenner om det er noe ledig der de jobber.

 27. Reidun sier

  Denne nettsiden er fantastisk. Tipsene du kommer med er tusen ganger bedre enn hva både Dagbladet, Dagens næringsliv og VG til sammen klarer å komme med. Takk for hjelpen!! :)

 28. sarita sier

  hei! jeg er super glad i CV-Nerden! jeg er ei 15 år gammel jente som fylle 16 år til sommeren, men jeg sliter med å skrive CV.. vet ikke hva jeg skal skrive, fordi jeg har ingen erfaring å slutter snart i tiende klasse og begynne vg1. jeg prøver å søke jobb, men vil jo ha en CV med i søknaden å hjelp hva skal jeg skrive?

  • sier

   Hei!

   Ikke stress med CV-en i din alder. Ingen forventer at den skal være proppfull, du er helt i starten av arbeidslivet. Sett opp en raskt likevel – skriv opp kontaktinformasjon, hvor du har gått på skole, hvilke språk du kan og fritidsinteresser. Tenk etter om du har noe erfaring likevel – for eksempel Operasjon Dagsverk, en prosjekt-uke på skolen, eller at du hjalp å male et gjerde en sommer. Det trenger ikke være betalt arbeid, så lenge du følte at du lærte noe om jobblivet av det. Sett opp hvis du har, men ikke stress i det hele tatt om du ikke har.

   Bruk heller kreftene på å skrive en levende og fin søknad hvor du forteller om deg selv og hvorfor du vil jobbe. Og gå aller helst rundt til sjefer og hils på dem og smil. Med CV og søknad :)

  • sier

   Hm, kanskje hvis jeg får tid. Se uansett svaret mitt rett over så lenge. Se etter om du har erfaring du ikke har tenkt over – det kan gjerne være ubetalt, så lenge du kan argumentere for at du har lært noe om arbeidslivet av det.

   Det avhenger av hvilken alder, yrke og situasjon du er i – men ofte skal du ikke være for redd for å ha for tynn CV. Du kan ta det igjen med en fyldig og motivert søknad, og du kan ta det igjen med å søke aktivt og smart.

 29. Haris sier

  Hei =)

  Her var det mye å ta tak, ser jeg.

  Har du noen anbefalinger (pros/cons) mtp CV for en fyr på 32 år, med utdanning (bachelor), men uten relevant arbeidserfaring.

  Uteksaminert i 2004, men etter et par strøjobber (og ørten jobbsøknader), havnet jeg på kundesenter (leveranseansvarlig/backoffice-medarbeider).
  Samme jobb i 2 selskaper fordelt på snart 7 år.

  Jeg har kun dette som arbeidserfaring (samt ovennevnte strøjobber som ikke har noen relevans for fremtidige arbeidsgivere).

  På forhånd takk for svar!! =)

  Vennlig hilsen,
  Haris

 30. Rebecca sier

  Hei!

  Dette gjelder ikke meg, da jeg har jobb.
  Problemet er samboeren min. Han er 17 år, og må få seg jobb for å bidra i økonomien våres. Han går da 2. året på vgs, men har ikke hatt noen “fast jobb”.. Han har vært i praksis både 1. og 2. året, og hadde også sommerjobb i 3 mnd, 2013.
  For han så skal han bare ha en “enkel” jobb, som å sitte i kassa på kiwi eller hva det måtte være.. Noe man ikke trenger utdannelse i, med mindre det går innenfor barn og ungdom (noe han forsåvidt hater, så barnehage/skole er ikke aktuelt), så da lurer jeg på om du har noen supertips? Hva skal han skrive på CV’en? Hva er lurt å skrive? Hva får de ansatte til å skulle kaste seg etter han og gi han jobben?
  Setter utrolig pris på svar, selv om jeg ser det er lenge siden du posta det..
  MVH Rebecca

  • sier

   Hei! Ja, det er lenge siden jeg har posta/kommentert her – sorry, det er mye annet å gjøre for tiden. Men – han har flere gode muligheter. Selv om det kommer til å bli enda lettere når han blir 18. CV er ikke veldig viktig – en godt skrevet søknadstekst er enda viktigere. Og viktigst er det at han går innom steder personlig, og spør alle han evt. kjenner som jobber om det er noe ledig hos dem. Hva med å sende ham til UngInfo i Møllergata 3? Der er det mye bra og gratis hjelp og rådgivning.

 31. Lise sier

  Hei. Tusen takk for rådene dine, det har virkelig reddet CV og søknaden min.
  Jeg lurer på en ting. Er det rart å skrive sertifikat (førerkort klasse B) på CV dersom det ikke står at det kreves på utlysningen av stillingen? :)

 32. johnP sier

  Hei jeg lurte på hva du skal skrive på referanser hvis du aldri hatt en jobb, sånn offisielt. og jeg lurte på også hva skriver jeg på erfaring da ? Jeg har hjulpet med ting og tang som for eksempel å bære steiner, gått på tur med hunder osv.

  • sier

   Hm, enig. Var kanskje litt rask med eksemplet mitt, skal se på det. Men poenget står – gjør nøkkelkvalifikasjonen litt objektiv, og unngå floskler og klisjeer :)

 33. Jola sier

  Hei. Utrolig bra nettside, fikk mange fine tips som jeg kommer til å bruke videre, men jeg har alikevel ett spørsmål.
  Jeg er oppvokst i New Zealand og flyttet til Austrailia i ett år før jeg flyttet til Norge da jeg var 13. Jeg har senere både hvert utvekslingsstudent i Brasil og Nederland. Jeg studerer nå en Bachelor innen kultur og kommunikasjon og mener derfor at flyttingen min er veldig relevant. Jeg har tideligere skrevet opp alle disse skolene under utdanning, men lurer nå på om dette blir for langt. Har du noen tips på hvordan jeg kan korte det ned og alikvel nevne at jeg har bodd og gått på skole i disse landene?
  Mvh Jola

 34. kristina sier

  Flott side! Veldig nyttig.
  Jeg skal søke på litt vikar jobber på skoler, og studerer i tillegg på lektorprogrammet nå. Hvordan bør dette skrives i CVen? Man skriver jo ofte årstall, men det er kanskje dumt å skrive 2013-2018 når jeg bare har fullført 2013-2014?

  Takk for hjelp!

  • sier

   Hei! Mange måter å gjøre dette på, skal mye til for at det slår feil. Du kan skrive “2013-d.d.” eller 2013-pågående” eller noe i årstallet, og føye til “Fullføres våren 2018″ i teksten f.eks. Det er ikke så altfor galt å skrive “2013-2018″ som du har gjort heller. Ville ikke stresset for mye med dette.

 35. Camilla Bergh sier

  Hei og takk for en veldig informativ webside!

  Her var det mange gode tips også for oss som har vært i arbeidslivet en stund.

  Jeg likte veldig godt CV- malene dine helt på starten av denne siden og kunen tenke meg å sette opp noe liknende. Kan jeg spørre deg hvilken font du benytter?

  Mvh Camilla

 36. Marianne sier

  Heisann! Jeg funderer litt på hvordan jeg skal sette opp utanninga mi da jeg er lærling. Skal jeg bare skrive forrige lærlingplass og nåværende lærlingplass under erfaringer og droppe å nevne det på utdanninga? Eller skal jeg sette noe opp som “påbegynt fagbrev” under utdanning?

 37. Mariann sier

  Hei!
  Jeg holder på å søke jobber etter snart 20 år i barnehage, er førskolelærer men har nå mastergrad i organisasjon og ledelse ved BI Oslo. Har søkt ca 30 jobber, mye innenfor personal, ledelse, HR osv. og blitt kalt inn til kun 2 intervjuer bare. Er unektelig litt skuffet over så laber respons, trodde det skulle være lettere å gå over til annen jobb. Har prøvd å fulgt CV malen din litt, men er redd for at erfaring som pedagogisk leder i barnehage kan være “turn off” for en del organisasjoner, kan du si noe om det kan stemme og hvordan det kan være lurt å formulere seg for å få “napp”?

 38. Anno sier

  Heisann!
  Jeg er en gutt på 16 som skal søke sommerjobb, men lurer litt på hvordan jeg skal gå fram.
  Jeg har jo ikke jobbet mer enn en uke før…
  Føler CV-en ser litt tom ut.

  -Takk :D

 39. Synnøve sier

  Hei. Jeg ser du har flere sider pr mal på CVene. Er det ikke sånn at man bør holde seg til kun én side? Mener jeg har lest/hørt noe om det? Eller er det ikke så viktig om den er på én eller to sider?

  • sier

   Hei!

   Nei, det er ganske vanlig at jobbsøkere hører de må holde seg til en side. Men det er ikke helt sant. To sider er definitivt sett på som innenfor. Tre/fire er nesten alle enige om at er for langt.

   Det hele handler om at du presenterer deg effektivt og godt. Hvis du har erfaring som tilsvarer en side, men maler den unødvendig ut over to, så kan det bli litt feil. Men ikke tenk så mye på det, og bruk den plassen som føles riktig for bakgrunnen din.

   Er du under 20 pleier en side å være nok. Er du over 25 er to gjerne standarden.

   Hele poenget er bare at du skal unngå å liste opp masse irrelevante og tungleste ting. Og balansere det mot å ikke bli for knapp.

 40. Linn sier

  Hei hvordan er det med referanser hvis det er en stund siden jeg har jobbet der, er det bare å ringe å spørre eller skal jeg møte opp hos bedriften. Jeg var lærling, men uvitende, ung og altfor beskjeden arbeidstaker spurte jeg ikke da om hvem jeg kunne oppgi som referanse. Hva kan jeg gjøre? Siden mine refaranser kan ha stor betydning for fremtidig jobb.

  • sier

   Godt spørsmål.

   Du burde uansett komme i kontakt med dem. Start med å ringe dem. Hvis det er lenge siden du jobbet og du er redd for at de kanskje ikke husker “impacten” du gjorde i jobben – spør om å få komme innom dem. Det kan definitivt få dem til å huske bedre.

   Husk at de fleste er villige til å stille som referanse, så lenge du er hyggelig og spør åpent. Og hvis de ikke vil stille, så ville de heller ikke vært en god referanse – så man har ikke mye å tape.

 41. Eline sier

  Det du har kalt nøkkelkvalifikasjon er en oppsummering av erfaringene dine. ER superlativer helt utelukket i denne sammenhengen? Burde du ikke skrive noe om evne til formidling og erfaring med kommunikasjon f.eks – du som har journalisterfaring? Sier dette fordi jeg har litt samme fagbakgrunn og erfaring som deg.

 42. Madeleine sier

  Hei,

  Hvilken skrifttype har du brukt på CV-malen for unge? Likte den siden den var så stilren. Passer fint til min CV. Takk for gode tips til hvordan å sette opp en CV, det er altfor mange like CVer og vanskelig å skille seg ut..

  :-)

 43. Heidi sier

  Hei og takk for en genial side!

  Under hva fører man opp fødselspermisjon?
  Har du noen maler/tips for oss som er midt i mellom “førstegangssøker” og “har en del erfaring”, altså har jeg en del jobberfaring, men ikke like mye utdannelse. (Videregående).

  Takk for svar!

  Mvh
  Heidi

 44. Kristin sier

  Hvis man går første år på vgs og skal føre det opp på cv’en, skal man da skrive fra året man begynner til året man går ut, eller kun året man går?

 45. Andreas sier

  Hei, takk for mange bra tips!
  Her er et spørsmål til: hvor og hvordan presenterer man mangeårig ubetalt omsorgsarbeide for nær familie som har medført at en sitter igjen med større hull i CVen og/eller kun deltidsjobber?
  På forhånd takk!

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>