Dette er en oversikt for deg som har dårlig tid.
Her samler jeg opp de vanligste tips om å søke jobb, og det er ment så du kan slå opp raskt. Hvis jeg hadde vært deg hadde jeg scrollet nedover og stanset ved det jeg lurte på. Dette er kategoriene som kommer:
- cv
- søknad
- før du leverer
- tips til intervju
- ressurser (linker, tips, hvor du kan få hjelp videre)
Og det begynner nå.
Tips og info om CV
- 1-2 sider
- omvendt kronologisk rekkefølge (nyeste erfaring øverst)
- både måned og år med i datoer
- lov å prioritere informasjon (utvide eller flytte)
- lov å føre opp ikke-betalt erfaring
Og de vanligste kategoriene å ha med i CV-en er: Kontaktinformasjon, Utdanning, Arbeidserfaring, Kurs, Verv, Språk, Datakunnskaper, Referanser. I tillegg har mange Nøkkelkvalifikasjoner øverst og Fritidsinteresser nederst.
De klart viktigste av disse kategoriene er Utdanning og Arbeidserfaring, og det er disse du skal bruke plass på. Nøkkelkvalifikasjoner og Fritidsinteresser er valgfritt. I tillegg trenger du trenger ikke føre opp referanser (men du må ha dem klare til intervju), og du trenger heller ikke å fylle opp med irrelevante kurs/verv som ikke har noe å si. Eller gamle jobber fra ungdommen som ikke teller lenger.
Hvordan gjøre CV virkelig god
Ikke bare lag en statisk liste over titler. Finn ut hvilken informasjon som er viktig for arbeidsgiveren du søker til, og la den informasjonen synes tydelig og godt. Forklar i tillegg ordentlig hva du har gjort i jobbene du har hatt, og bruk konkrete eksempler og et aktivt språk. Les mer i Slik får du en GLIMRENDE CV.
Hvordan skrive nøkkelkvalifikasjon
Du kan ha en nøkkelkvalifikasjon øverst – men du bør i så fall skrive den godt. Ikke ha en standardfrase om at du “jobber godt i team”. Prøv heller å ha en setning som viser mest mulig objektivt hva du har gjort. Du kan bruke bulletpoints sånn her:
- 3 års erfaring som lærer for 28 barn på Slemdal skole
- 4 år som frivillig Røde Kors leksehjelp
- Utdannet allmennlærer med sterk entusiasme for faget
Du kan også skrive en vanlig setning, men gjør den objektiv, full av eksempler/tall og jobb godt med den.
Må du ha bilde?
Du må ikke, men det er blitt mer vanlig og akseptert. Både fargebilde og portrett i svart/hvitt går. Sørg for å smile på bildet, la det være i høy nok oppløsning, og prøv å få tilbakemelding fra andre på om bildet er godt. Ha bildet øverst på CVen, dropp det i søknaden. Hvis du har brukt et bilde konsekvent i sosiale medier som arbeidsgiver kan ha sett, bør du bruke det (hvis det er godt). Du burde også bruke bilde hvis du går personlig og leverer CV til jobber – da kan de bedre koble CV-en og personen som var innom.
Hvor mye må du jobbe med CV?
Hvis du er ung, har lite erfaring, eller erfaring som er klart gjenkjennelig for arbeidsgiver (lege som søker legejobb, butikkansatt som søker butikk) holder det å få ned kompetansen din tydelig og skrive et motivert søknadsbrev. Hvis du har uklar bakgrunn, gjort mye forskjellig, har uklar motivasjon eller skal bytte bransje må du fokusere godt på hvordan du presenterer infoen. Les noen av ariklene på denne siden.
Formattering av CV
Det viktigste er hele tiden at det er oversiktlig og lett å lese. CV-maler fikser ofte dette av seg selv. Eller bør du bruke sunn fornuft, og disse tommelreglene:
- du kan bruke fet skrift og italic som krydder/inndeling (ikke understrek)
- maks to forskjellige fonter (en til overskrifter og en til tekst)
- stor nok skrifttype (avhengig av font, men ikke gå under skrifttype 11)
- minst 1 cm sidemarg
- bullettpoints er bra å bruke når du skal forklare erfaringene dine
Bruk av CV-mal
Helt vanlig og godtatt nå. Bruk en som er oversiktlig, som lar deg skrive både måneder og årstall, og som lar deg utdype erfaringen din. Ikke bruk en med flere farger enn to (f.eks fin brun linje + svart og hvit). Gjør et Googlesøk eller bruk en av mine.
Elektronisk CV
Kommet for å bli. Heldigvis lettere å manøvrere enn før. Du vil møte mange varianter av CV og fylle ut – alle prinsipper som du lærer om tradisjonell CV gjelder, og du må adoptere så godt du kan. Ofte har du mulighet til å laste opp tradisjonell CV ved siden av, og da burde du gjøre det. Mange rekrutterere sier de foretrekker det.
- la den tradisjonelle CV-en du laster opp ved siden av være mest mulig lik i oppsettet (du vil ikke forvirre arbeidsgiver)
- elektronisk CV kan se ut som et raskt skjema, men gi like mye tid og konsentrasjon som i vanlig CV
- Legg inn så mange stikkord du kan som minner om stikkordene i annonseteksten – det kan være de søker elektronisk i databasen etter kandidater
- Ha søknadsteksten skrevet på forhånd
Husk at hvis det er umulig for deg å skrevet inn den erfaringen du har, så betyr det også at det sannsynligvis ikke er viktig for arbeidsgiver.
Søknaden – samlede tips
- Maks en side
- Adresse øverst til venstre, dato øverst til høyre
- Signér med sort penn hvis du printer ut og leverer
- Avslutt med hvor mye du kan jobbe, når du kan begynne og hvordan du kan nås
- Hvis du har snakket med sjefen på forhånd, har blitt anbefalt inn eller kjenner noen som jobber der, nevn det
De beste søknadene er de som tydelig viser at de forstår arbeidsgiver. Du må være deg selv så mye som du klarer, skrive åpent og motivert, og ikke føle deg for presset av regler og kotymer. Hva ville vært den hyggeligste søknadsteksten du kunne fått selv, om du var en travel sjef med mange bekymringer? Skriv den teksten.
Skreddersy
Det beste du kan gjøre er forøvrig å skreddersy søknaden til jobben du søker. De trenger å føle at du forstår dem og vet hvem de er. Unntak: Det holder å “delvis skreddersy” i en del bransjer. Si at du er 20 år og skal søke jobber overalt i Oslo – lag en søknad som er skreddersydd til alle butikkjobbene (hvor du skriver at du er flinkt med kunder) og en som passer til alle skolejobbene (hvor du skriver at du er flink med barn). Måten å skreddersy godt er å vite nok om jobben. Gjør research på nett.
Teknikker for å skrive godt
Aller først – ha en oversikt over hva du skal si. Det hjelper å skrive opp på at ark de tre-fire tingene arbeidsgiver trenger å vite. De trenger å vite at du 1) er motivert 2) klarer å gjøre jobben 3) passer inn hos dem og vet hva du går til. Det er et bra oppsett å skrive innledning, midtdel på et eller to avsnitt, og avslutning. Les om hvordan du skriver god søknad.
Dette er en god øvelse for selve skrivingen: Skriv hele søknaden i en økt – rett ned. Selv hvis du skriver feil ord, selv hvis du begynner å skrive noe annet – ikke stopp. Ikke lov å slutte før du har nådd bunnen. Dette er en god metode for å få flyt. Du utsetter redigeringen til etterpå.
Når du redigerer
- les opp høyt – høres noe rart ut? Forandre så det høres ut sånn som du ville sagt det
- kutt de fleste adjektiver
- kutt ut de fleste småord (nokså, ganske, veldig, litt)
- bytt passive setninger med aktive (ikke “jobben ble utført med dyktighet” men “jeg var dyktig da jeg utførte jobben”)
- prøv å la hvert avsnitt handle om en overordnet ting
Tenk etter til slutt. Har du skrevet en søknad du selv ville likt å se? Har du presentert hvorfor du bør bli valgt, hvorfor du vil ha jobben, og hvorfor du kommer til å passe inn?
Ellers blir søknaden din bedre hvis du får noen til å se på den, og hvis du får en pause fra den (en natts søvn). Det er blant de beste teknikkene selv for toppskribenter gjennom historien.
Andre gode tips
- demonstrer egenskapene dine med eksempler på ting du har gjort
- trekk frem fortellinger fra tidligere som viser hvordan du har brukt egenskapene
- presenter utvalgte smakebiter
- ikke la søknaden handle om deg – men om hva du kan gjøre for arbeidsgiver
Hvis du har snakket med sjefen i forkant, eller kjenner noen som jobber der eller har blitt referert på annet vis – si fra i søknaden.
Ellers bør du være deg selv, og skrive med et språk du kjenner igjen,
Når du leverer
Sjekk stillingsannonsen godt. Fyller du hovedkriteriene? Du trenger ikke fylle alle kriteriene, men du må fylle krav til utdanning eller kompetanse. Se innleveringsfristen også. Står det at fristen er fortløpende må du søke med en gang. Ikke søk siste kveld heller – søk gjerne en uke før fristen går ut. Står det noe om hvem søknaden skal til og hvem som er kontaktperson? I så fall forfatter du søknaden til han/henne.
Gjør dette når du sender på mail
- Skriv en forståelig overskrift i mailen
- Skriv en hyggelig og rask introtekst i mailen om hvorfor du søker
- Legg ved CV og søknad i separate dokumenter i enten Word eller PDF
- Ha en tydelig tittel på begge dokumenter. Ikke “CV.doc” eller søknad.pdf”, men “cv_renébrunsvik.doc” eller “søknad_informasjonskonsulent_brunsvik.pdf”
- Lever attester i ett samlet dokument. (attester.pdf) ikke 5-6 dokumenter nedover i mailen.
Noen skriver hele søknadsteksten inn i selve mailen. Det er greit, men du må i tillegg legge ved i enten Word eller PDF – de fleste arbeidsgivere foretrekker å skrive ut en bunke de kan lese.
Gjør dette når du leverer personlig/per post
- print ut CV på separate, ensidige ark (ikke på for- og bakside)
- bruk tungt ark i god kvalitet hvis du har tilgang
- signer søknaden
- ta med kopierte versjoner av attester (hvis de har spurt om det)
- legg alt i en fin plastmappe når du leverer personlig, send det i en konvolutt hvis ikke. Rekkefølge: 1)søknad 2)CV 3)attester
Telefonsamtalen
Du kan også ringe ned før du søker – og dette er det mange som lurer på om de skal gjøre. Svaret er at det er lurtå ringe ned for å få informasjon før du skriver søknaden. Da kan du plukke opp hvordan type sted dette er, og forandre søknaden deretter. Det som ikke er like lurt, er å ringe ned utelukkende for å selge deg inn eller “snike i køen”.
Så – ring ned hvis du har noen gode spørsmål som du ikke får svar på av deg selv. Spør sjefen om han har tid, nevn hvor lang tid dette vil ta (“har du 5 minutter?”) og still noen gode, åpne spørsmål. Ikke bind deg for hardt til manus, ikke trekk samtalen ut hvos sjefen irker travel. Sørg for å takke for samtalen i søknaden etterpå.
Intervjuet
Det viktigste du gjør – uansett om du skal på enkeltintervju, gruppeintervju, caseintervju eller annet – er å være så godt forberedt du kan. Les om stedet på forhånd. Les din egen CV og søknad. Tenk på hvilke spørsmål du ville ha stilt deg selv. Tenk på noen gode svar og fortellinger om deg selv som du har lyst til å komme inn på.
Det er et godt tips å få noen du kjenner til å prøvestille deg spørsmål.
Og det er et godt tips å kle deg i noe som gjør at du føler deg vel, spiser en frokost du har gode følelser rundt, og ellers gjør små ting som gjør deg glad og som får deg til å føle deg vel.
Vanskelige intervjuspørsmål
De vanskeligste og vanligste spørsmålene du kan få er gjerne ting som “hva er dine svakeste sider”, “hvorfor gjorde du det der fortiden”, “hvorfor skal vi ikke ansette de andre i bunken som har mer erfaring enn deg”.
Disse spørsmålene er ofte IKKE ment at du skal ha et tydelig fasitsvar på. De er like mye ment for å se hvordan du svarer under press, og hvordan du takler vanskelige spørsmål som nettopp det. Vær ærlig, reflektert og ta deg tid. Det er bedre å innrømme at du syns dette er vanskelig å svare på enn å skynde deg med et overfladisk standardsvar som ikke representerer deg.
Hvordan svare godt på de vanskeligste spørsmålene
Ikke si “jeg har ingen svake sider”. Ikke si: “min svakeste side er at jeg tar med jobben hjem og jobber knallhardt. Dette leser de, og alle har dårlige sider. Vis at du er reflektert. Innrøm at du har en dårlig side, fortell at du er klar ove den, at du jobber med den, og at du begynner å se forbedringer.
Vanligste turn off for arbeidgiver
- forsentkomming
- snakker dårlig om tidligere sjef
- slapt kroppsspråk/slapt håndtrykk
- dårlig hygiene
- du vet ikke noe om jobben
- du spør om lønn før noe annet
- du virker uforberedt, arrogant, for selvsikker.
Nervøsitet er nesten aldri med på arbeidsgiveres lister over hva som er turn off. Alle er nervøse, og det kan være et tegn på at jobben betyr mye for deg. Så ikke vær stressa over dette.
Andre gode tips:
- veksle blikket mellom alle i rommet
- len deg fremover på stolen
- hold hendene i ro – f.eks foldet – hvis du fikler for mye
- ha med CV/søknad og et eget ark med attester og referanser til alle som intervjuer deg
- skriv en “takkemail” etter intervjuet til alle som var med. Raskt, enkelt, høflig. Ikke for å smiske, men for å vise en hyggelig gest om at dette var en god opplevelse og signalisere at du er interessert.
Ellers må du ikke være redd for å smile, for å ha humor, eller for å være deg selv. Dette er ikke en eksamen – det er en slags hyggelig date hvor dere skal se om dere passer. Vis god folkeskikk – lytt, vent på din tur, ikke bli overkjørt, vær deg selv.
Ressurser og linker
Nå nærmer det seg slutten på denne altfor lange tips-siden. Her er et par kjappe steder du kan gå når du har fått nok av denne siden. Si fra om det er noe jeg ikke vet om, så kan jeg føye det til senere.
Beste steder å finne stillinger i Norge
Det finnes tusen ulike “jobzone” og “zettzone” og “stllingz.no” osv, og det KAN hende at det dukker opp ting her som du ikke ville funnet andre steder. Men i bunn og grunn så skal det holde å vite om de store søkebasene.
- nav.no
- finn.no (begge disse er størst, og klart mest omfattende)
- Oslo Kommune (for stillinger i kommunen. Google hjemstedskommunen din hvis du bor et annet sted.)
I tillegg har du bransjesider, som samler opp jobber. Noen av disse er veldig bra. Du finner særlig mye medie- og kommunikasjon.
- Global (mye stillinger i hjelpeorganisasjoner og NGOS)
- Kampanje (journalist- og mediebransjestillinger)
- Kreativt Forum (stillinger i design/reklamebransje)
- Kommunikasjonsforeningen
I tillegg er det mer og mer vanlig at bedrifter utlyser stillinger på egne nettsider, og ikke ellers. Vil du søke på f.eks kaffebrenneriet er det på egne nettsider du finner søknadsskjemaet. Dette betyr at mer enn før så må du gå inn på nettsidene til de aktuelle stedene.
Gode norske jobbsøkersider
Karrieresenteret UiO
Kanskje best. Hvis du er student og har rett på hjelp fra dem, bør du oppsøke dem med en gang. Alle andre kan lese på siden.
Gratis Påfyll
Dette er Adeccos blogg om jobbsøking, skrevet av diverse ansatte og rekrutterere. En del nyttige innspill.
Karrieremagasinet/Kaledioskopet
Dette er de som blant annet gir ut boken “Jobbsøkerskolen”. Mye gode artikler, en del gode tips. De har tre CV-maler også, som er du kan se på her.
OK, OK. Nok nå.
For en lang rekke tips. Man blir anpusten.
Andre karrierebloggere ville posjonert disse tipsene ut over tid. Gitt smakfulle, ukentlig drypp. Drypp som fikk det til å pirre i leseren slik at de kom tilbake for mer – for mer og enda mer. Slik ville andre karrierebloggere ha bygget seg opp en following, en jevnt tilbakevendene gruppe lesere som kom for å lære, mingle, delta.
Sånn er dessverre ikke jeg.
Jeg skrev alt på en gang.
Ussi Ussi says
Hei. trenger jeg å skriver adresse, dato på elektronisk søknad? hvordan skriver jeg elektronisk søknad?
CV-nerden says
Nei, det trenger du ikke! Systemet har allerede lagret adressen din. Du kan starte rett på selve søknadsteksten – og skrive den akkurat som du gjør ellers :)
Kirsten Marie Dalen says
Ja prøver så godt jeg kan
Inger L says
Hei, jeg skal registrere meg hos vikarbyråer. Her må jeg skrive inn hvordan jeg beskriver meg selv. Hvordan og hva kan være lurt å skrive her?
Liv says
Hei. Takk for fin side med mange gode tips og råd. Jeg lurer på om jeg kan be deg om et synspunkt. For omtrent 1 år siden søkte jeg på en jobb jeg hadde veldig lyst på. Jeg ble oppringt og invitert på intervju før søknadsfristen gikk ut fordi jeg var så relevant for jobben. Nå jeg var ferdig med intervjuet ville de ha meg tilbake på 2. gangsintervju. Jeg viste ikke at det skulle være flere intervjurunder. Jeg sa at jeg dessverre skulle på 2 ukers ferie 2 dager etter intervjuet. Jeg sa også at jeg kunne ha intervju pr telefon eller skype. De ville bli ferdig med ansettelsen så fort som mulig og ville ikke vente på meg. Jeg fikk ikke noe nytt intervju og heller ikke jobben. Mitt spørsmål til deg: ser nå at de utlyser en helt lik stilling, (kanskje samme som sist) og jeg er fortsatt interessert. Kan jeg søke på den? Hvordan går jeg da frem siden de allerede vet hvem jeg er? (Om de husker meg da)
Christine Gebs says
Hei cvnerden.
Jeg skriver en elektronisk søknad, og da fyller man ut all personalia før man skriver søknaden. Skal jeg fortsatt sette dato, navn, adresse epost og mobil over søknaden?
CV-nerden says
Hei!
Nei, det trenger du ikke! Du kan begynne rett på søknadsteksten :)
Kaia says
Hei!
Hvor ville du plassert førstegangstjenesten på CV’en?
Og hvor mye bør jeg skrive om hva jeg gjorde og har fått av kurs fra Forsvaret? (eks. førstehjelp nivå 3, arrestasjonsteknikk, osv)
Kristoffer Egset says
Vil gjerne skrive på noen kurs, som Tegnspråk kurs, og Medisinkurs, og etterkvart så militæret gir meg det, «førstehjelp nivå 3) kurs,
Går dette under utdanning eller erfaring?
Astri says
Hei! Hva skriver jeg på utdanning om jeg fortsatt er vg1 elev? Litt teit å bare føre opp ungdomsskole liksom :p
CV-nerden says
Hei! Neida, du kan bare føre det opp. Husk at i din alder er ikke CV så veldig viktig. Alle vet at du ikke har jobbet så mye ennå. Bruk typ 20-30 minutter på Cv-en din, men gjør det ryddig og fint. Se på det som et fint, lite visittkort med opplysninger om deg :)
Hvis du har erfaringer fra praksisuke/arbeidsuke/barnepass/idrettsforeningen eller lignende, så ta det med i erfaringsdelen.
Hoshang.shahbazi says
Hi.l.am.l.p.n.nurs.with.30.years.expearance.in hospital.ward.l.live.in.lran.and.l.m lnterasted.work.in.norway.l.am.wating.for.your.advise.sinserly
Hasan says
Hei,
Har du noe tips hvordan sette opp en CV på engelsk?
CV-nerden says
Kommer an på hvilket land du skal søke i. Store forskjeller på England og USA. Også land som Italia, Frankrike etc har ofte egne små justeringer på hvordan de pleier å gjøre det. Slå opp på nett i forhold til hvilket land du skal søke, og se hva de gjør :)
Hoshang.shahbazi says
Hi.my.name.is.hoshang.shahbazi.l.live.in.kermanshah.iran.l.am.l.p.n.nurs.with.30.years.expearans.in hospital.and.l.m.interested.work.in.norway..l.am.wating.for.your.advize.thanks
Sølvi says
Hei,
Tusen takk for mange gode tips. Jeg har en super jobb og har jobbet på samme sted i ti år, før det var jeg et sted i syv år, har hatt noen småjobber i mellom og har et tonn av erfaring. Det jeg mangler er jobbsøker erfaring, jeg har akkurat sett drømmejobben annonsert og har ufattelig lyst på denne. Problemet er at jeg aldri har skrevet verken cv eller jobbsøknad. Vurderte å bruke et firma, men har landet på at det blir mer personlig hvis jeg får det til selv. Jeg googlet «søke jobb» og siden din dukket opp, nå lurer jeg på om jeg må legge ned facebook kontoen min. Det er jo ofte litt mye personlighet ute på engang, som man ikke vil dele med en ny arbeidsgiver.
Igjen takk for mange gode tips!
CV-nerden says
Hei! Så hyggelig å høre at du får noe ut av siden. Stå på og kast deg ut i det :)
Ville ikke vært så bekymret for Facebook-profilen din. De kommer nok til å sjekke den, ja. Men det er så vanlig nå til dags, og alle har det på en måte. Men det du derimot burde gjøre, er å sørge for at privacy-settingsene er på, sånn at de ikke får sett de mest private postene. Det er det beste. Lykke til!
Eva says
Savner litt mer tips til utlendinger som skal søke jobber ( opplever diskriminering, flyttet mellom 2 eller flere fylker i Norge , som kan oppleves at man har flyttet i til et annet land på nytt, har lite nettverk). Kjenner noen som sliter å tå tlf kontakt blir avslørt som utlending med aksent, osv.
Takk
Mina says
Hei!
Jeg studerer på høyskole, og skal nå skrive en praksis søknad, noe jeg aldri har gjort før. Har du noen tips til hvordan jeg kan skrive en best mulig søknad? Hvordan kan jeg skille meg ut fra resten? Og hva er egentlig forskjell på en vanlig jobbsøknad og en praksis søknad?
Takk for svar!
Kris says
Hei! Flott side det der, veldig relevant i jobbsøk og likevel anerledes. Har du noen tips om åpen søknad også?
CV-nerden says
Hei!
Ja, absolutt. Det er noe som mangler på siden her, og jeg er i gang med å skrive en artikkel om det.
Det viktigste du må tenke på, er å være mer «skreddersydd» og offensiv en vanlig. Mange har hørt at åpen søknad er en «generisk» søknad hvor man sender samme tekst til mange – men det har langt større effekt å finne noen konkrete arbeidssteder du vil jobbe, sette deg ordentlig inn i hvem de er og driver med, og så skrive helt direkte til dem.
Tenk på at de ikke vet om deg, og ikke har bedt om hjelp ennå. Hvis man er på date med noen hvor begge har funnet hverandre på datingside og «sagt» at de er klar for å date, er det noe annet enn om du går bort til en på gata for å be henne ut. Åpen søknad er litt det samme – du må være litt ekstra initiativrik og på tilbydersiden. Men det kan også være det som virkelig «sjarmerer» jobben.
Det kommer en artikkel snart som sagt – men for din del burde du bare bruke de kjente, gode teknikkene for god CV og søknad, men skreddersy det ordentlig, og være offensiv og på tilbydersiden.
Lykke til!