La oss være ærlige. Det kan hende det trengs.
Det er ikke sikkert at du trenger å skrive en glimrende CV. Hvis du har kompetanse som passer utmerket med jobben, kan det holde å ramse den raskt opp. Er du ung og har lite erfaring, er CV heller ikke så viktig, og fokuset ditt bør ligge på å skrive en entusiastisk og motivert søknad.
Men for mange der ute – kanskje også deg – bør CV-en strammes ordentlig opp. Det fins teknikker som kan heve CV-en din skikkelig.
Dette er hvordan du gjør det.
1. Skreddersy CV-en
En glimrende CV er et nøye utarbeidet markedsføringsdokument.
Tenk etter. Hva er de to, tre, fire viktigste ting arbeidsgiver trenger å vite om deg? Hvis du fikk 5 sekunder på å trekke frem noe fra bakgrunnen din til en morsk sjef – hva ville du sagt?
Det som skiller glimrende CV-er og søknader fra vanlig gode, er at de forstår hvilket innhold som er viktigst for jobben de søker til – og strategisk legger det opp så det er lett å finne.
Dette er ting du kan du gjøre:
Lag “Nøkkelkvalifikasjoner»
Nøkkelkvalifikasjoner øverst kan gi arbeidsgiver en kickstart på CV-en. Du viser i et kjapt sammendrag hva som er din “profil”, hva hun bør ha i bakhodet når hun leser. Men husk at en nøkkelkvalifikasjon blir bedre jo mer objektiv den er.
Grei nøkkelkvalifikasjon:
Jeg er en blid og effektiv arbeider som jobber godt både selvstendig og i team, og har bakgrunn fra skolevesenet.
Bedre nøkkelkvalifikasjon:
Utdannet lærer med 3 års erfaring som klasseforstander på barneskole, som har ledet en frivillig interesseorganisasjon i 4 år og har god erfaring med å holde kurs og foredrag for varierte målgrupper.
Det første eksemplet er hovedsaklig subjektive påstander, det andre viser objektivt til relevant erfaring. Det siste er best.
Lag “Relevant erfaring”
…og flytt den opp. Plukk ut for ekempel de fire viktigste erfaringene for jobben du søker, og legg dem øverst i erfaringsdelen. Hvis du har noen gode salgsargumenter og en bakgrunn hvor dette er naturlig, kan det være den mest effektive teknikken.
…og demp/kutt det som er mindre viktig.
Det er sant at arbeidsgiver faller av. Det er ikke sikkert du har mange sekunder på å overbevise – og hvis du har mye og distraherende erfaring kan det viktige drukne.
Lag samlepunkter der det er naturlig. I stedet for å nevne alle jobbene du hadde som ung kan du skrive: 2008-2012: diverse jobber (kasserer, avisbud, kirkevakt).
Selv samler jeg all “uvedkommende” erfaring i en punktliste som ikke tar oppmerksomhet eller plass:
Nå er jeg i den ekstreme enden av skalaen, og dette var en CV til en jobb hvor punktene jeg plukket var klart viktigst. Sannsynligvis er det lurt å å skrive ut det meste av bakgrunnen din – men du ser poenget.
Bruk plass på det som er viktig.
2. Forklar erfaringen din smart
Dette er en vanlig måte å beskrive en jobb:
Førstekonsulent, departement
Saksbehandling. Økonomi. Informasjonsarbeid.
Men hva betyr dette konkret? Hva gjorde du egentlig der? Betyr økonomi at du lagde budsjetter? Hva er informasjonsarbeid? Gode CV-er forklarer bedre enn dette. Og glimrende CV-er er ekstra smarte og siler ut informasjonen som er relevant for stedet du søker.
La oss si du finner ut arbeidsoppgavene i den nye jobben innebærer budsjett og arbeid med nyhetsbrev:
Førstekonsulent, departement
Utarbeidet årsbudsjett for avdeling på 15 ansatte, drev departementets nyhetsbrev og styrte informasjonskampanjene på Facebook.
Hvis det er andre ting du har gjort som er viktig – fokuser på det. Ikke vær redd for at denne informasjonen tar plass. Så lenge den er relevant kan den ta mye større plass enn eksemplet mitt over – det er denne informasjonen som er viktig.
Unngå å ramse opp arbeidsoppgavene som gjelder alle som har din stilling. Hva gjorde du der konkret? Gjorde du noe ekstra? Er det ting som kan skille deg ut eller hjelpe deg inn i den nye jobben du skal søke?
3. Bruk presentasjonsteknikker
Over til et par raske språklige teknikker som er kjent i blant annet reklame- og tekstbransjer. De er ikke vanskelige, og du kan ikke «lure noen» med dem, men de kan gjøre at CV-en din gjør et enda bedre inntrykk.
Tallfest
Tallfesting er en god teknikk. Tenk gjennom erfaringene dine og konkretiser dem.
Uten: Vært lærer
Med: Undervist 28 elever i fagene norsk, engelsk og matte.
Uten: Jobbet på sommerleir
Med: Jobbet 2mnd på sommerleir med 40 ansatte og 90 barn
Erfaringen er identisk men samtidig ikke – for prestasjonen virker mer levende og slagkraftig for oss som leser.
Tallfest der det føles riktig. Det kan bli for mye, og da kan det se ut som at du prøver å skryte. Men finner du balansen kan tallfestingen virkelig heve CV-en.
Avisbud, Aftenposten.
Leverte avisen fem ettermiddager i uken til 140 hus.
Fremstår det ikke mer ålreit enn bare “avisbud”? For min del ser jeg nesten for meg en ung person som går rundt mellom husene etter skolen og før trening. Og jeg ser for meg en som er stolt av erfaringen sin.
Bruk aktiv variant
Passiv variant er når en ting blir gjort av deg. Aktiv er når du gjør tingen.
Passiv: Deltok i budsjettforhandlinger.
Aktiv: Forhandlet frem budsjettet.
Samme prinsipp som i tallfesting: Aktive varianter av setninger og uttrykk gjør det mer levende for leseren. Og du utstråler handlekraftighet.
Gjør det du kan for å hindre varianter som “fikk ansvar for”, ble tildelt”, “butikken ble ryddet hver kveld”.
Det er mye bedre at du “tok ansvar for”, “tok grep om” og rett og slett “ryddet butikken hver kveld”.
Luk ut adjektiv og småord
Nesten, veldig, kanskje, nokså, omtrent, litt
Mange av Disse ordene kan være er i veien.
Et budskap ser sterkere ut hvis du sier det rett frem.
Gjør en gjennomgang og rens opp der det trengs – det har effekt.
Så – ferdig.
Well done.
Jeg vet ikke om det ble mange teknikker på en gang – men det er i hvert fall disse som virkelig kan gjøre en CV skarp. Du har begrensede muligheter med elektronisk CV som du vet, men du kan adoptere teknikkene der det går.
I mellomtiden – vit at du har hevet CV-en din hvis du har gjort noe av det over.
CV-maler
Se CV-nerdens CV-maler og last ned i Word (2022)
Eksempler
Se eksempler på hvordan CV og søknad kan se ut.
I media
Her ser du noen av stedene CV-nerdens tips har vært i media.
Ieva says
Hei CV-nerden! Jeg har fått førerkort klasse B automat og har et spørsmål: er det viktig å skrive på CVen at jeg kan kjøre bare automat? Takk
CV-nerden says
Heisann!
Nei, det tror jeg ikke er viktig! Det er veldig mange som bare har automatgir nå, og dette har ikke noe å si – med unntak av at du skal søke en jobb hvor du skal bruke bil i jobben, og er nødt til å bruke manuell!
Dette gjelder som ambulansearbeider og sånne yrker, som du sikkert vet. Og jeg vet jo ikke hvor du skal søke jobb. Men så sant det ikke er spesifisert i stillingen at du må ha sertifikatet med manuelt gir, så ville jeg ikke tenkt noe på dette. Og det er ikke noe du trenger å nevne i CV!
Lykke til :)
Maria says
Hei,
Jeg kjøpte akkurat CV-pakken din og du gir mange gode forklaringer her! Jeg skal søke min første «ordentlige» jobb etter 10år som student. Jeg er ferdig jurist og sosionom, men har dessverre lite arbeidserfaring så CVen min blir veldig tynn. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre for å allikevel virke interessant for arbeidsgiver? Jeg kommer til å søke jobber som sosionom hvor jeg forhåpentligvis kan få brukt kompetansen som jurist :)
Hilsen Maria:)
CV-nerden says
Hei Maria!
Spennende tid du er i da! Og her har du spennende kombinasjon av utdanning, så dette lover godt!
Jeg kjenner ikke deg eller situasjonen din godt nok til å kunne gi noen konkrete tips, kun de generelle tipsene jeg gir på siden her. Men anbefaler å få en tredjepart til å se på CV/søknad! Det fins ulike gratis karrieresentre du kan google – og det er en ny, gratis offentlig tjeneste som heter karriereveiledning.no.
Den ville jeg sjekket ut. Lykke til :)
Renate says
Hei!
Aller først, takk for en utrolig nyttig og oversiktlig nettside! Denne vil jeg gå gjennom når jeg skal søke min neste jobb!
Jeg har vært konsulent i relativt mange år, som betyr at jeg også har en del prosjekter som blir mer relevant å ha med i CVen enn selve selskapet jeg jobber for. Hvordan ville du satt opp dette? Med arbeidserfaring som en del og prosjektene som en annen, eller alle prosjektene under de arbeidsgiverne jeg har hatt? Om jeg tar med alle prosjektene jeg har vært i, blir CVen på i overkant av 3 sider, som jeg ser kan være i lengste laget.
Jeg setter stor pris på din faglige veiledning her!
CV-nerden says
Skjønner at du lurer!
Er ikke noe fasitsvar her, det kommer litt an på de individuelle prosjektene og den andre erfaringen din. Men jeg er litt i samme situasjon som deg, med en god del prosjekter som bør føres opp.
Det jeg gjør, er at jeg samler alle prosjektene i en egen katergori som heter «Prosjekter» – samtidig som jeg nevner de viktigste kort under arbeidserfaringen! Det vil si at hvis jeg har en arbeidserfaring som prosjektet var en del av, så oppsummerer jeg kjapt at jeg gjorde ulike typer prosjekter og gir et hint om hva de handlet om – og skriver at de beskrives nærmere under kategorien «Prosjekter». Så for min del fungerer en kombinasjon av de to løsningene dine!
CV skal «helst» være to sider, men dersom du har mange relevante prosjekter, og skiller dem ut pent og oversikt i en egen kategori i CV-en, så går det helt fint! Det viktigste er å få med det du har gjort som er relevant for jobben du søker, og så lenge du er ryddig og oversiktlig i presentasjonen, så kan det strekke seg over 3 sider.
Lykke til :)
Martin says
Hei er 17 år og skal søke lærlingeplass og lurte på om det er lurt å skrive en CV å legge med i søknaden da. lurte også på hva man burde ta med i en CV dersom man skal søke sommerjobb som landbilletør på ett fergesamband.
CV-nerden says
Spennende planer!
Ja, det er lurt å legge ved CV til søknaden – det er vanlig, og arbeidsgiver forventer nok det!
Men, CV-en er ikke så viktig i din alder, for det er jo vanlig å ikke ha så mye utdanning eller arbeidserfaring når man er 17. Det er likevel fint at du fyller ut de vanlige tingene (hvor du går på skole, hvilke språk du snakker, erfaring dersom du har). Det ser fint ut at du har gjort dette og fylt ut en CV.
Jeg kan ikke gi et tips konkret på hva du bør skrive, for jeg kjenner ikke til deg eller erfaringen din. Men se om du har noe form for arbeidserfaring, inkludert arbeidsuka/operasjon dagsverk fra skolen, eller om du har gjort noe annet spennende på fritiden, og før opp det.
Fokuser ellers på søknaden, og fortell hvem du har, hvorfor du vil jobbe, og hvorfor du tror du vil passe til den jobben!
Lykke til :)
Sophie Staff says
Hei Réne,
Er det mulig å kontakte deg på epost?
Vil gjerne diskutere et samarbeid.
Mvh.
Sophie
CV-nerden says
Ja, jeg har sendt deg mail :)
Andreas Holand says
Hei!
Som jeg gjerne skulle ønsket, så hadde der tatt en titt på CV`en min. Eller får dere ha en fin dag videre.
Hilsen Andreas Holand
CV-nerden says
Takk for at du spør, men har dessverre ikke mulighet til å se på CV-er (det er mange som spør, og dagen er ganske full).
Dette fins det andre som gjør, avhengig av hvor du bor i landet, og det er absolutt fint å få en «second opinion» på CV-en sin. Så hør litt rundt der du bor :)
Anonym says
Hei.
Hva skal vi skrive som adresse om man studerer videregående i et annet fylke?
Anja says
Hei René
Et spørsmål fra en gammel kjenning som har vært i utlandet i 10 år og har tenkt seg hjem. (og med medfølgende ny cv på norsk osv)
Anbefaler du å ha link til LinkedIn profilen din på cven i kontaktinfo delen? Jeg har LinkedIn på engelsk og halvveis på norsk (skal få oversatt alt før jeg begynner å søke jobb i Norge).
Har såpass med erfaring og utdanning nå at det er altfor mye for en 2-siders cv, og har også mye mer detaljert beskrivelse av de forskjellige tingene på LinkedIn.. Så er det et godt «supplement» eller bør jeg avstå?
Lurer også på.. Hvis cven er relevant, men ender opp med mye hull pga plassmangel, teller det negativt eller ikke? Bør jeg lage en bulletpoint liste hvor de «irrelevante» tingene står for å «tette» hullene evt?
Gina says
Hei!
Trenger man å skrive slavisk på cv’n hva kurset innebærer? Eller kan man bare skrive kurset navn, og evt sende med kursbevis om arbeidsgiver har spørsmål?
CV-nerden says
Det kommer an på!
Det er ikke noe fasitsvar på dette. Men hvis kurset er relevant for jobben du skal søke – at det kan vise at du kan noe som er interessant for arbeidsgiver – så anbefaler jeg å få skrevet det i en setning eller to, sånn at de ser det!
Hvis kurset ikke er så viktig, eller det forklarer seg selv i tittelen sånn at det ikke er så mye nyttig å skrive om det, så er det helt fint å bare nevne tittel på kurs. Du trår ikke veldig feil hvis du gjør det. Men: Hvis det er et relevant kurs, kan du tjene på å skrive en setning om kurset.
Lykke til :)
anto desouza says
Hei ,
Jeg ser nettsiden http://www.cvnerden.no og dens imponerende. Jeg lurer på om innholdet eller bannernes annonseringsalternativer er tilgjengelige på nettstedet ditt?
Hva blir prisen hvis vi ønsker å legge en artikkel på nettstedet ditt?
Merk: Artikkelen må ikke være noen tekst som sponset eller annonsere eller lignende
Jubel
anto desouza
B. says
Hei! Jeg har nettopp avbrutt min masterutdanning og er på utkikk etter en midlertidig jobb.
Hvordan formulerer jeg at jeg har avsluttet utdanningen min tidlig? Har en bachelor som var en del av masterutdanninga, og i alt 4,5 år med beståtte emner og masse studiepoeng i forskjellige fag.
Jorg says
Hei! Utrolig mange bra tips og triks! Skal brukes under søknadsprossessen nå i jula:)
Men jeg har ett spørsmål.. Hvis man har jobbet lenge i en bransje, men vil bytte til et yrke man har null erfaring i; hvordan går man fram da?
For min del så er det ikke å skifte yrke 100%, men for å få noe ekstra. Jeg er 35 og driver freelance som lydtekniker, men er ikke helt der at jeg klarer å leve av det. Så jeg tenkte f.eks. å få meg en lagerjobb, men har ingen erfaring bortsett fra en sommerjobb for 12 år siden. Tok trucklappen etter det, men har ikke kjørt truck siden. Og har ellers ganske store hull i CV’en. Hvordan klarer jeg da å stikke meg ut fra mengden i et yrke hvor det er så mange om beinet?
Eli Therese Gran says
Hei!
Når man ikke har skrevet en CV på «hundre» år så er det jammen bra det finnes fine tips og råd på internett!!! :D
Jeg skal altså, i en alder av snart 50! prøve å skrive en CV, men jeg skal ikke direkte søke på utlyste stillinger, men mer generell søknad. Jeg har ikke jobbet på mange år av ulike årsaker, Har du noen gode (i tillegg til de utrolig gode du allerede har!) tips på formulering?
Elin says
Hei sann. Jeg lurer på hvordan jeg skal presentere en CV som består av mange års hull pga. sykdom. Jeg fullførte en bachelor for 11 år siden og har jobbet i kun to år etter det. Jeg har vært på arbeidsavklaring gjennom Nav i flere år og i lange perioder ikke orket å jobbe. Jeg er nå inne i en god periode og skal ut på markedet og søke jobb igjen. Hvordan skal jeg forklare fraværet? Jeg har riktignok vært hjemmeværende med barn i noen år, men det er jo grenser for hvor mange år ungene er små og trenger mamma hjemme. I tillegg bor vi på et lite sted hvor det er dårlig med jobber innen det jeg er utdannet som, så det kan jo være en fin «unnskyldning» under et evt. intervju. Men hvordan skal jeg legge dette opp på CVen? Takker så mye for respons.
CV-nerden says
Takk for spørsmålet ditt. Skjønner godt at du lurer, og du er nok ikke alene om å lure. Det er ikke noe fasitsvar på dette heller.
Men ett svar er nok å være så ærlig og ryddig som mulig på CV-en, og ikke være redd for dette «hullet». Det er klart at noen arbeidsgivere kan bli skremt av sånne hull – men andre ikke. Du har en annen og viktig ting akkurat nå, nemlig en ny motivasjon for å komme deg ut og jobbe. Det i seg selv er veldig bra, og jeg anbefaler generelt at CV-en + søknaden din skinner av denne motivasjonen, og at du ikke bruker for mye tid eller krefter til å forsvare hullet. Det er ikke sikkert at du trenger å forsvare det veldig heller :)
Du velger selv hvordan du utformer CV-en. Det kan være helt fint å skrive «Hjemmeværende med barn». Har du gjort andre ting i disse årene som kan være relevante, f.eks foreningsarbeid eller lignende, kan det også nevnes. Ellers er dette ikke en unormal situasjon, og ditt salgsargument er at du er motivert og klar. Noen arbeidsgiver er redd for hull, andre ikke. Skriv uansett en CV og søknad som skinner av at du er motivert og klar.
Lykke til!
Arild Westad says
Hei! Fin side. Vil bare si at Aftenposten-linken din ikke virket.
CV-nerden says
Takk for at du sier i fra! Er på saken :)
Viviane says
Hei trenge hjelpe å skrive vc og søknad til jobbe , hvordan kan ta kontat med dere ………………..
CV-nerden says
Hei, takk for forespørselen din! Jeg gjør ikke dette dessverre, for jeg har ikke tid. Hvis du er under 27 og bor i Oslo, kan du kontakte UngInfo. De er flinke til dette, og vil veilede deg.
Hvis du er villig til å betale, er det flere tjenester som har kommet i det siste, og som virker gode. CVGuru er de jeg kjenner til, og som jeg vet er flinke. Du kan google dem hvis du er interessert.
Lykke til.
Anonym says
Hei,
Jeg lurte på om du kunne gi meg noen råd siden jeg føler at jeg har kommet i en vanskelig situasjon nå. Jeg er på tredje året etter videregående. Til tross for at jeg hadde gode karakterer på videregående, så bestod jeg ikke i et av eksamensfagene. I mellomtiden mens jeg ventet på å ta opp eksamen på videregående, så reiste jeg et semester til utlandet. Jeg studerte på lik linje med de andre, men siden jeg ikke hadde studiekompetanse fikk jeg ikke gått opp til eksamenene der. Så jeg har på en måte ingenting å vise fra det. Etter det så startet på årsstudium i økonomi, men det året så hadde jeg det veldig vanskelig og jeg endte opp med å ikke bestå en del av fagene og droppe ut en måned tidlig. Nå det siste året så har jeg kun jobbet. Men jeg skal begynne på studie igjen i august. Jeg føler på en måte jeg ikke har noe sjanse til å få jobb senere fordi det har vært mye att og fram og at jeg ikke har fullført de to tingene. Er det vits for meg å studere? Jeg vet at jeg er flink teoretisk og har ressursser. Men akkurat nå føler jeg at jeg har ødelagt fremtiden min og gode jobbmuligheter senere.
Jenny says
Jeg er i samme situasjon som deg og lurer også på hvordan man fører opp kun beståtte enkeltemner i en CV fra tiden man studerte. Har begynt på ulike utdanninger, men har grunnet sykdom i familien og ettervirkningene av dette ikke klart å bestå alle eksamener. Hvordan skriver man dette i en CV. Vil gjerne ha frem de fagene jeg sitter igjen med, men lurer på hvordan man kan skrive dette på en ryddig måte cv-messig slik at man ikke fremstår som en løgner. Skriver man emnene da på beståtte kurs, eller skriver man det under utdanning, uten å skrive hva slags grad man startet på? Eks: 2013-2014 UiO – Exfac, motivasjonspsykologi a 25 studiepoeng ?
CV-nerden says
Hei!
Det er flere måter å gjøre dette på. Det viktigste er, som du nevner, at dette er tydelig, informativt og ikke gir et inntrykk av at du har fullført faget.
Måten du nevnte er god. Jeg ville hatt det i «utdanningsdelen», særlig siden du vil fremheve det. hvis du ikke ville fremehvet det, kunne du hatt det i «kurs»-delen.
Slik som du skrev det, med navn på emner du har tatt og antall studiepoeng, kommer det tydelig frem. Så dette er en løsning.
kristine says
Hei lurer på en ting.
Hvordan kan man liste opp en bachlor grad som ikke er fullført. Men har tatt bestått 80 % alle eksamenene? Redd for å være forvirrende!!
CV-nerden says
Hei! Det kan være flere måter å gjøre dette på. Det viktigste er at det ikke er forvirrende. Du kan for eksempel skrive:
2015-2017 Bachelor i historie
80 % fullført, siste eksamen avlegges august 2017
…eller lignende.
Det går ofte helt fint å ikke ha fullført en grad, så lenge du er tydelig på det. Hvis du ikke bestod eller ikke tar graden på normert tid – men har en konkret plan for siste eksamener – så kan du fortelle den planen.
Hvis det er sånn at du er på normert tid og skal avlegge den siste eksamenen innen tiden, men bare ikke har kommet dit ennå, kan du bare skrive: «Graden fullføres august 2017» eller lignende.
:)
Jawad says
Jeg fikk en drømmestart på karrieren etter å ha fulgt deres råd.
CV-nerden says
Så bra!
Lykke til i jobben :)
Erica says
Hei! Hjelpsom side du har opprettet.
Jeg lurer på hvordan man skriver opp måneder i CV`en?
Er det de tre første bokstavene på alle måneder, utenom mars, juni, juli og sept, som inneholder fire bokstaver?
Har prøvd å lete meg fram til en fasit på internett, men der er det forskjellige svar.
Vennlig hilsen
Erica
CV-nerden says
Hei!
Jeg har både lært og hørt at din metode er den beste! Jeg ville fulgt akkurat den :)
Lykke til med søkingen!
AnonymTW says
Hei!
Jeg har et par spørsmål om oppsett på cv.. Jeg har arbeidet frivillig for organisasjoner opp igjennom, føres det opp under arbeidserfaring? Selv om det ikke var betalt? Og hvordan fører man opp enkeltoppdrag (F.eks som foredragsholder). I dag har jeg en kategori som heter «Frivillig arbeid og verv» og en som bare heter «Kurs og annen erfaring».
Oda says
Jeg skal nå søke min første jobb etter endt utdanning ved høyskole- bachelor i økonomi og administrasjon. Bachelorgraden min skulle jeg i utgangspunktet ha fullført våren 2016, men jeg har tatt ett år for å ta opp fag i tillegg til at jeg har skaffet meg relevant arbeidserfaring gjennom regnskapsarbeid. Problemet er at jeg skal ta opp 2 fag nå våren 2017 som jeg ikke har bestått tidligere, og har følgelig ikke fullført bachelorgraden. Jeg kommer til å bestå disse fagene. Hvordan får jeg frem dette på cv’en min? I tillegg lurer jeg på om jeg skal ta med arbeidserfaringen min fra deltidsjobber jeg har hatt siden 13-årsalderen, blir 23 i år. Den eneste “relevante” erfaringen jeg har for å søke en økonomirelatert jobb er når jeg nå jobber deltid med regnskap.
Andreas says
Jeg skal skrive min CV på engelsk. Jeg lurer derfor på om jeg må skrive navn på graden og navn på skolen på engelsk også. Har skrevet det slik:
«Mechanical engineering/Allmenn maskinteknikk , Høgskulen på vestlandet, Bachelor’s degree »
Noen kommentarer på dette? Blir det overflødig å skrive på begge språk? Skolen heter: «Western Norway University of Applied Sciences (HVL)» på engelsk.
CV-nerden says
Hei! Godt spørsmål.
Hvis du søker på engelsk til et engelsktalene land/engelstalende arbeidsgiver, ville jeg bare hatt det på engelsk.
Det kan bli litt overflødig og rotete som du sier. Det er ingen skandale å ha med begge, men vanligst å bare ha på engelsk. I vedlegget ditt er vitnemålet oversatt, og arbeidsgiver får se det originale navnet der.
Lykke til!
Anonym1775 says
Hei! Jeg prøver å søke jobb på et treningssenter, men vet ikke helt hvordan søknaden skal sees ut…
Jeg er 17 år gammel og elsker å trene. Trent siden da jeg var liten.
Spørsmålet er hvordan søknaden skal være, skal jeg starte med:
«Søknad på stillingen som resepsjonist hos dere» eller ?? Vil være bak disken og hjelpe kundene eller de som trener der da..
Hva annet burde vært med på søknaden?
kobber blandebatteri says
fin lese
kobber blandebatteri says
interessant lesning
Andrzej says
også får Du en bønn i ditt navn til og med før jeg finner min jobb.
Andrzej says
Du bør få mange gull for at du tenkte og skrev de tipser ! Så godt og greit å lese. Tusen takk.
Nisreen Hamad says
hei, jeg som har utlendings bakgrunn og har ingen norsk erfaring , hvordan kan jeg reklamere meg selv for arbeidsgiver?
Bjørn-Eriks blogg says
interessant lesning
Gry says
Hva om alt jeg har gjort er noe jeg ikke har lyst til å gjøre igjen? Hvordan vinkler jeg det for å vise at jeg ikke har lyst til å sitte å trykke på en knapp som åpner en dør resten av livet? Jeg har en bachelorgrad, men har aldri kommet ut i en jobb som krever noen formell utdannelse, kun resepsjon og sentralbord. Da får jeg som oftest beskjed om at de ser at jeg «vil noe mer» og så blir jeg erstattet av noen som ikke vil noe mer. Hvordan løser jeg dette? Jeg er endelig i gang med masteren, men jeg har ikke mulighet til å leve som student på fulltid lengre, og er derfor avhengig av jobb på dagtid.
Madeleine says
Hei og takk for gode tips til CV! Har vært innom denne siden mang en gang og fått meg jobb antakelig ved å tilpasse CVen min, men nå er jeg på jobbsøk igjen.
Problem 1: Jeg har arbeidserfaringer, men svært på referanser fordi noen av arbeidsplassene ikke gir referanser og andre igjen var bare ikke verdt å få referanser av. Hva bør jeg gjøre med det? Kan jeg ha faren til venninna mi som eneste referanse eller burde jeg prøve å fiske etter en gammel referanse som kan være litt kleint?
Problem 2: Jeg har litt løse utdannelsesår. Har ett år på en høyskole og ett år på en annen høyskole. Er det nødvendig å ta med disse årene, hvis ikke, vil det virke som at jeg har ligget på latsiden uten at jeg kan si noe på det før et eventuelt intervju. Jeg har alltid vært i utdannelse, har bare hatt problemer med å finne ut hva jeg vil gjøre, men nå har jeg funnet det endelig.
Det skal sies at jeg snart fyller 24, så jeg føler at CVen min burde vært bedre enn den er kanskje. Jeg har hatt endel jobber, men av en eller annen merkelig grunn har det skjedd at referanser ikke er så lett å få ordnet.
Håper du kan gi meg noe svar på dette.
Trond says
Hei!
Mange takk for en flott post, med plenty gode tips. Fikk til å revurdere min egen CV.
Her er også en side med flere gode tips: https://www.soknadogcv.no/
Mvh Trond
Theresa says
Veldig bra cv oppsett skal søke ny jobb nå så her var det mye gode råd tusen takk:)
Andreas says
Hei, takk for mange bra tips!
Her er et spørsmål til: hvor og hvordan presenterer man mangeårig ubetalt omsorgsarbeide for nær familie som har medført at en sitter igjen med større hull i CVen og/eller kun deltidsjobber?
På forhånd takk!
Kristin says
Hvis man går første år på vgs og skal føre det opp på cv’en, skal man da skrive fra året man begynner til året man går ut, eller kun året man går?
Mads says
I dette tilfellet kan du skrive «DD» eller «dags dato» (uten anførselstegn).
Eksempel: august 2020–DD
Mellom datoene skal det være en tankestrek i stedet for bindestrek.
Heidi says
Hei og takk for en genial side!
Under hva fører man opp fødselspermisjon?
Har du noen maler/tips for oss som er midt i mellom «førstegangssøker» og «har en del erfaring», altså har jeg en del jobberfaring, men ikke like mye utdannelse. (Videregående).
Takk for svar!
Mvh
Heidi
Heidi says
Er det noen regel for om utdanning eller erfaring står først?
Madeleine says
Hei,
Hvilken skrifttype har du brukt på CV-malen for unge? Likte den siden den var så stilren. Passer fint til min CV. Takk for gode tips til hvordan å sette opp en CV, det er altfor mange like CVer og vanskelig å skille seg ut..
:-)
CV-nerden says
Hei!
Skrifttypen heter «Myriad Pro»! Enig at den er stilren og fin. Men du kan bruke mange andre skrifttyper også, så lenge de er, ja, stilrene :)
Eline says
Det du har kalt nøkkelkvalifikasjon er en oppsummering av erfaringene dine. ER superlativer helt utelukket i denne sammenhengen? Burde du ikke skrive noe om evne til formidling og erfaring med kommunikasjon f.eks – du som har journalisterfaring? Sier dette fordi jeg har litt samme fagbakgrunn og erfaring som deg.
CV-nerden says
Joda, du har gode poeng. Og dette er litt opp til deg.
Superlativer er absolutt ikke helt utelukket. Poenget er først og fremst å gjøre den nokså objektiv og håndfast, fremfor den litt klassiske «Blid, omgjengelig, god til å jobbe i team». Og det er mange måter å gjøre det på, veldig lov å bruke superlativer også.
Ja, ville hatt en litt annen tekst hvis jeg skrev min egen CV. Eksemplet er ment som illustrasjon først og fremst.
Linn says
Hei hvordan er det med referanser hvis det er en stund siden jeg har jobbet der, er det bare å ringe å spørre eller skal jeg møte opp hos bedriften. Jeg var lærling, men uvitende, ung og altfor beskjeden arbeidstaker spurte jeg ikke da om hvem jeg kunne oppgi som referanse. Hva kan jeg gjøre? Siden mine refaranser kan ha stor betydning for fremtidig jobb.
CV-nerden says
Godt spørsmål.
Du burde uansett komme i kontakt med dem. Start med å ringe dem. Hvis det er lenge siden du jobbet og du er redd for at de kanskje ikke husker «impacten» du gjorde i jobben – spør om å få komme innom dem. Det kan definitivt få dem til å huske bedre.
Husk at de fleste er villige til å stille som referanse, så lenge du er hyggelig og spør åpent. Og hvis de ikke vil stille, så ville de heller ikke vært en god referanse – så man har ikke mye å tape.
Synnøve says
Hei. Jeg ser du har flere sider pr mal på CVene. Er det ikke sånn at man bør holde seg til kun én side? Mener jeg har lest/hørt noe om det? Eller er det ikke så viktig om den er på én eller to sider?
CV-nerden says
Hei!
Nei, det er ganske vanlig at jobbsøkere hører de må holde seg til en side. Men det er ikke helt sant. To sider er definitivt sett på som innenfor. Tre/fire er nesten alle enige om at er for langt.
Det hele handler om at du presenterer deg effektivt og godt. Hvis du har erfaring som tilsvarer en side, men maler den unødvendig ut over to, så kan det bli litt feil. Men ikke tenk så mye på det, og bruk den plassen som føles riktig for bakgrunnen din.
Er du under 20 pleier en side å være nok. Er du over 25 er to gjerne standarden.
Hele poenget er bare at du skal unngå å liste opp masse irrelevante og tungleste ting. Og balansere det mot å ikke bli for knapp.
Anno says
Heisann!
Jeg er en gutt på 16 som skal søke sommerjobb, men lurer litt på hvordan jeg skal gå fram.
Jeg har jo ikke jobbet mer enn en uke før…
Føler CV-en ser litt tom ut.
-Takk :D
CV-nerden says
Hei! CV-en din ser sikkert litt tom ut, men det er helt fint på din alder! Det er til og med forventet – så dette er ikke noe du må stresse med.
Det er mye viktigere i din situasjon at du skriver en levende, varm og motivert søknadstekst om hvem du er, og hvorfor du har lyst til å jobbe nå.
I tillegg kan du være aktiv å oppsøke jobber – gå innom dem personlig, f.eks.
Ikke tenk på CV, bare vær en motivert og glødende førstegangssøker som virkelig har lyst til å jobbe. Lykke til :)
Mariann says
Hei!
Jeg holder på å søke jobber etter snart 20 år i barnehage, er førskolelærer men har nå mastergrad i organisasjon og ledelse ved BI Oslo. Har søkt ca 30 jobber, mye innenfor personal, ledelse, HR osv. og blitt kalt inn til kun 2 intervjuer bare. Er unektelig litt skuffet over så laber respons, trodde det skulle være lettere å gå over til annen jobb. Har prøvd å fulgt CV malen din litt, men er redd for at erfaring som pedagogisk leder i barnehage kan være «turn off» for en del organisasjoner, kan du si noe om det kan stemme og hvordan det kan være lurt å formulere seg for å få «napp»?
Marianne says
Heisann! Jeg funderer litt på hvordan jeg skal sette opp utanninga mi da jeg er lærling. Skal jeg bare skrive forrige lærlingplass og nåværende lærlingplass under erfaringer og droppe å nevne det på utdanninga? Eller skal jeg sette noe opp som «påbegynt fagbrev» under utdanning?
CV-nerden says
Du kan vel kanskje velge, men tror jeg syns det er best å ha lærlingplassen under erfaring. Det er jo en konkret jobberfaring, og en god erfaring.
Selv ville jeg ha satt dem under erfaring, og fortalt i noen gode setninger hva du har gjort der.
alex says
Hei på deg.
I fritidinteresser kan man skrive «calisthenics», matlaging?
Finner ikke et norsk ord i steden for calisthenics
Takk
Mvh
Alex
CV-nerden says
Hei! Jeg vet heller ikke om et norsk ord. Tror jeg ville skrevet «Calisthenics (styrketrening), matlaging», f.eks. Et eller annet som viser hva det er til de som ikke har hørt ordet før, som sikkert er en del.
alex says
Hei,
Bedre å skrive Calisthenics (styrketrening)?
Kan jeg skrive bare Styrketrening?
Takk for det.
CV-nerden says
Jada, bare Styrketrening er enda safere.
alex says
TAkk for det, ja jeg vet engelsk er overalt og alt :)
Kan jeg still deg flere spørsmål her eller på meil hvis du lar meg vite.
Mvh
Alex
CV-nerden says
Bare spør.
alex says
Hey, jeg har sendt Deg en melding :) her..
Kris says
Jeg trenger din e-post til å sende deg en fil :) kan du hjelpe meg det tar ikke mye tid!
Camilla Bergh says
Hei og takk for en veldig informativ webside!
Her var det mange gode tips også for oss som har vært i arbeidslivet en stund.
Jeg likte veldig godt CV- malene dine helt på starten av denne siden og kunen tenke meg å sette opp noe liknende. Kan jeg spørre deg hvilken font du benytter?
Mvh Camilla
CV-nerden says
Hei!
Det er Georgia i hvert fall som brødfont, og ble plutselig litt usikker på overskriftsfonten. Kanskje Garamond?
kristina says
Flott side! Veldig nyttig.
Jeg skal søke på litt vikar jobber på skoler, og studerer i tillegg på lektorprogrammet nå. Hvordan bør dette skrives i CVen? Man skriver jo ofte årstall, men det er kanskje dumt å skrive 2013-2018 når jeg bare har fullført 2013-2014?
Takk for hjelp!
CV-nerden says
Hei! Mange måter å gjøre dette på, skal mye til for at det slår feil. Du kan skrive «2013-d.d.» eller 2013-pågående» eller noe i årstallet, og føye til «Fullføres våren 2018» i teksten f.eks. Det er ikke så altfor galt å skrive «2013-2018» som du har gjort heller. Ville ikke stresset for mye med dette.
Jola says
Hei. Utrolig bra nettside, fikk mange fine tips som jeg kommer til å bruke videre, men jeg har alikevel ett spørsmål.
Jeg er oppvokst i New Zealand og flyttet til Austrailia i ett år før jeg flyttet til Norge da jeg var 13. Jeg har senere både hvert utvekslingsstudent i Brasil og Nederland. Jeg studerer nå en Bachelor innen kultur og kommunikasjon og mener derfor at flyttingen min er veldig relevant. Jeg har tideligere skrevet opp alle disse skolene under utdanning, men lurer nå på om dette blir for langt. Har du noen tips på hvordan jeg kan korte det ned og alikvel nevne at jeg har bodd og gått på skole i disse landene?
Mvh Jola
CV-nerden says
Enig i at dette er gode erfaringer, som mange arbeidssteder vil sette pris på.
Du bestemmer litt selv. Hvis det blir rotete under utdanningsbolken din, går det an å enten renske det ned i en setning der: «Bodd og gått på skole i New Zealand, Australia, Brasil og Nederland».
Alternativet er å skrive om dette i selve søknaden din, og gjøre det tydelig der. Du har flere valg – men enig i at dette er fint å få med.
Henrik Christensen says
Hej – hvordan får jeg kontakt til dig? Jeg vil gerne tale om samarbejdsmuligheder…
Mvh
Henrik Christensen
daglig leder, Jobbsafari
Øyvind says
Endelig en CV-tips-tekst jeg faktisk følte jeg lærte av :).
CV-nerden says
Så bra. Lykke til!
Eva says
«Jobbet frivillig 6 mnd med ungdommer på ungdomshjem»
Dette er vel ikke en nøkkelkvalifikasjon? Mer en jobberfaring?
CV-nerden says
Hm, enig. Var kanskje litt rask med eksemplet mitt, skal se på det. Men poenget står – gjør nøkkelkvalifikasjonen litt objektiv, og unngå floskler og klisjeer :)
johnP says
Hei jeg lurte på hva du skal skrive på referanser hvis du aldri hatt en jobb, sånn offisielt. og jeg lurte på også hva skriver jeg på erfaring da ? Jeg har hjulpet med ting og tang som for eksempel å bære steiner, gått på tur med hunder osv.
CV-nerden says
Hei! Vet ikke helt om du er ung eller gammel. Men hvis du er ung og ikke har så mange erfaringer, så er dette helt fint, og forventet. Du kan gjerne skrive opp de mindre erfaringene du har der, det er bra.
Referanse er også forståelig at du ikke har, siden du ikke har hatt jobb før. Men hvis du vil være i forkant, kan du tenke etter om det er en trener eller lærer eller noen annen som kunne stille for deg.
Hvis ikke er det jo forståelig at du ikke har referanse.
Jenny says
Tack :)
CV-nerden says
No probs.
Lise says
Hei. Tusen takk for rådene dine, det har virkelig reddet CV og søknaden min.
Jeg lurer på en ting. Er det rart å skrive sertifikat (førerkort klasse B) på CV dersom det ikke står at det kreves på utlysningen av stillingen? :)
CV-nerden says
Hei! Neida, det kan være veldig fint å ha med! Mange jobber hvor det trengs at du kjører i blant. Kjekt for dem å vite.
Rebecca says
Hei!
Dette gjelder ikke meg, da jeg har jobb.
Problemet er samboeren min. Han er 17 år, og må få seg jobb for å bidra i økonomien våres. Han går da 2. året på vgs, men har ikke hatt noen «fast jobb».. Han har vært i praksis både 1. og 2. året, og hadde også sommerjobb i 3 mnd, 2013.
For han så skal han bare ha en «enkel» jobb, som å sitte i kassa på kiwi eller hva det måtte være.. Noe man ikke trenger utdannelse i, med mindre det går innenfor barn og ungdom (noe han forsåvidt hater, så barnehage/skole er ikke aktuelt), så da lurer jeg på om du har noen supertips? Hva skal han skrive på CV’en? Hva er lurt å skrive? Hva får de ansatte til å skulle kaste seg etter han og gi han jobben?
Setter utrolig pris på svar, selv om jeg ser det er lenge siden du posta det..
MVH Rebecca
CV-nerden says
Hei! Ja, det er lenge siden jeg har posta/kommentert her – sorry, det er mye annet å gjøre for tiden. Men – han har flere gode muligheter. Selv om det kommer til å bli enda lettere når han blir 18. CV er ikke veldig viktig – en godt skrevet søknadstekst er enda viktigere. Og viktigst er det at han går innom steder personlig, og spør alle han evt. kjenner som jobber om det er noe ledig hos dem. Hva med å sende ham til UngInfo i Møllergata 3? Der er det mye bra og gratis hjelp og rådgivning.
Haris says
Hei =)
Her var det mye å ta tak, ser jeg.
Har du noen anbefalinger (pros/cons) mtp CV for en fyr på 32 år, med utdanning (bachelor), men uten relevant arbeidserfaring.
Uteksaminert i 2004, men etter et par strøjobber (og ørten jobbsøknader), havnet jeg på kundesenter (leveranseansvarlig/backoffice-medarbeider).
Samme jobb i 2 selskaper fordelt på snart 7 år.
Jeg har kun dette som arbeidserfaring (samt ovennevnte strøjobber som ikke har noen relevans for fremtidige arbeidsgivere).
På forhånd takk for svar!! =)
Vennlig hilsen,
Haris
CV-nerden says
Hei!
Dette kommer jo litt an på hvor du skal søke, og hva de ser etter der. Men tenker at du ikke skal stresse for mye med dette. Du kan selge inn denne CV-en fint.
Du har en utdanning, og en lang jobberfaring hvor du garantert har lært mye. Jeg foreslår en clean og god 1-sides CV, hvor du har et par gode setninger under erfaringen.
Anonym says
søt
Jobb-diktatoren says
Yup :) helt enig
CV-nerden says
Haha, da kjenner dere meg ikke godt nok :)
sarita says
kan du lage et innlegg til hvordan lage CV uten stor erfaring?
CV-nerden says
Hm, kanskje hvis jeg får tid. Se uansett svaret mitt rett over så lenge. Se etter om du har erfaring du ikke har tenkt over – det kan gjerne være ubetalt, så lenge du kan argumentere for at du har lært noe om arbeidslivet av det.
Det avhenger av hvilken alder, yrke og situasjon du er i – men ofte skal du ikke være for redd for å ha for tynn CV. Du kan ta det igjen med en fyldig og motivert søknad, og du kan ta det igjen med å søke aktivt og smart.
sarita says
hei! jeg er super glad i CV-Nerden! jeg er ei 15 år gammel jente som fylle 16 år til sommeren, men jeg sliter med å skrive CV.. vet ikke hva jeg skal skrive, fordi jeg har ingen erfaring å slutter snart i tiende klasse og begynne vg1. jeg prøver å søke jobb, men vil jo ha en CV med i søknaden å hjelp hva skal jeg skrive?
CV-nerden says
Hei!
Ikke stress med CV-en i din alder. Ingen forventer at den skal være proppfull, du er helt i starten av arbeidslivet. Sett opp en raskt likevel – skriv opp kontaktinformasjon, hvor du har gått på skole, hvilke språk du kan og fritidsinteresser. Tenk etter om du har noe erfaring likevel – for eksempel Operasjon Dagsverk, en prosjekt-uke på skolen, eller at du hjalp å male et gjerde en sommer. Det trenger ikke være betalt arbeid, så lenge du følte at du lærte noe om jobblivet av det. Sett opp hvis du har, men ikke stress i det hele tatt om du ikke har.
Bruk heller kreftene på å skrive en levende og fin søknad hvor du forteller om deg selv og hvorfor du vil jobbe. Og gå aller helst rundt til sjefer og hils på dem og smil. Med CV og søknad :)
Reidun says
Denne nettsiden er fantastisk. Tipsene du kommer med er tusen ganger bedre enn hva både Dagbladet, Dagens næringsliv og VG til sammen klarer å komme med. Takk for hjelpen!! :)
CV-nerden says
:)
Anonym 18-åring says
Tusen takk for flott guide. Min CV er dessverre litt mangelfull, og får dermed ikke med et par ting. Noen spørsmål:
Jeg har tatt innover meg at fritidsaktiviteter kan være nyttig å ta med. Jeg har et par fritidsaktiviteter, men det er ingenting utover å stå på ski i Marka, spille basketball og å være ute med venner (samt å sitte hjemme og høre på musikk og spille dataspill, men dette er kanskje ikke noe å ha med på en cv). Lurte på om du dette er nok å ta med, eller om jeg bare skal droppe avsnittet «fritidsaktiviteter»?
PS. Har manglende arbeidserfaring også, intet annet enn et par dager de siste par åra i sammenheng med Operasjon Dagsverk, slik at jeg egentlig ikke har noe å skrive på erfaring. Er det da enda viktigere å ta med fritidsaktiviteter, selv om de da er mangelfulle?
Setter stor pris på svar :)
CV-nerden says
Hei!
Syns godt du kan ta med fritidsaktiviteter ja! De var fine de du skrev. Ikke tenk på at du ikke har så mye erfaring, det er ikke uvanlig når du er 18 år. Det er mye viktigere at du gjør det du kan for å gi et godt inntrykk og at du presenterer deg som en motivert og stødig person.
Du kan fint ha med Operasjon Dagsverk-erfaringen på CV-en. Og fritidsaktivitetene passer enda bedre hvis CV-en er «tynn» ja. Men bare ta dem med hvis du har lyst og er komortabel med det.
Ikke vær redd for at CV-en din er tynn. Bruk kreftene på å skrive en motivert søknadstekst, oppsøke jobber og spørre folk du kjenner om det er noe ledig der de jobber.
Marie P says
Hei,
Takk for en super guide i en evigvarende jungel!
Leser meg snart blind på alle mulige «sånn skriver du CV og søknad»-artikler. Et sted leste jeg at det kan være aktuelt å ta med et sitat fra en god attest man har fått på CV’n.
Hva mener du om det, og hvor skal man i såfall plassere det?
Ser for meg at det kan funke under profil sammen med et par andre punkter, men er også redd for å fremstå som for «skrytete», i ekte norsk stil.
CV-nerden says
Hm. Jeg er litt usikker på denne. Det kommer nok an på sitatet, og hvordan du gjør det. Det kan kanskje oppfattes skrytete ja. Hvis du leverer du med attesten også, og sitatet er synlig, holder det kanskje. Hvis sitatet er bra, objektivt og sier noe nyttig/relevant om deg som arbeidstager kan det godt være fint å ha med. Legg det i så fall til under «profil» som du sier, eller pent nederst.
Jens says
Syns CVen blir så uhyre formell. Kan man tøyse og bryte opp stilen litt? Avslutte CVen med f.esk:
Jeg kan også kjøre bil. Tuuut! (klasse B)
Eller er dette et alt for stort genrebrudd?
CV-nerden says
Hehe:) For stort genrebrudd sannsynligvis.
Men ikke vær redd for å live litt opp generelt.
Carl says
Hei
Takk for en fantastisk side,jeg er jobbsøker og har stor tro på at dine tips vil hjelpe meg mye.
Det jeg lurte på om er det greit å nevne sykefravær i CV/søknad,da jeg har «bare» 7-8 dager fravær på 25 år ?
:-)
CV-nerden says
Hei! Det kan du godt nevne ja. F.eks i søknaden. Det er en fin indikasjon på at du ikke vil være mye borte hos dem.
marie says
Hei CV-nerden
Kjempe fin hjemmeside du har laget. Utrolig gøy å lese, fordi du skriver så levende, lett og forståelig.
Jeg vil spørre deg om en ting angående CV oppsett. Jeg skal søke en jobb, hvor jeg ikke har noe direkte relevant jobberfaring, men relevant frivillig-erfaring. Kan jeg da bytte rundt på oppsettet av Cv’en? Altså flytte «jobberfaring» under «relevant erfaring». Eller blir det for rart?
Jeg er nyutdannet, og det er mit første «ordentlige» jobb jeg søker.
Vh. Marie
CV-nerden says
Hallo! Ja, det syns jeg absolutt du kan. Så lenge det føles naturlig og du får frem de erfaringene du føler teller best, så har du lov.
Niklas says
Hei,
Jeg må bare si at du er helt rå på dette. Det har vart en glede å lese igjennom nettsiden din. NAV og andre som driver med «how to make a CV» burde slette alt materiell de har ute og ansette deg.
For en tid siden oppdaterte jeg min CV og gikk som vanlig ut på nett for at ta litt hjelp. Gikk igjennom en god del eksempler + tips og triks som ikke hjulpet meg så spesielt mye, jeg var også uenig i en del ting som f. eks NAV anbefaler i sine CVs.
Når jeg fant din side ble alt plutselig veldig enkelt…
Du er i en klasse helt for deg selv.
Takk for en fantastisk side og mange,mange, mange gode tips og ikke minst at du gir så tydelige og bra forklaringer på hver del.
CV-nerden says
Takk for fine ord! :)
Gina says
Hei! Vil takke for supre tips og inspirasjon fra denne siden! Brukte CV-malen til å søke på en lærlingjobb, og den sikret meg jobben jeg har idag! Det er ikke mange lærlingplasser, men med den supre CV-en fikk jeg drømmejobben.
Tusen takk for hjelpen!
CV-nerden says
:)
Charlotte says
Hei.
Jeg har i perioden 2003 til 2008 kun hatt deltidsstilling som hjelpepleier. Jeg har da fylt opp til en 100% ved å være vikar for flere. Hvordan få dette frem på en grei måte uten at det skal se ut som jeg har flydd fra jobb til jobb? ;)
CV-nerden says
Hm, det er flere måter å gjøre det på. under overskriften/tittelen på erfaringen, kan du f.eks ha en forklarende setning. F.eks «Jobbet opp mot 100% fra 2003 til 2008»
Camilla says
Hei Renè!
Flott side med gode tips.
Jeg har et par spørsmål som jeg lurte på om du kunne hjelpe meg å besvare.
– Skal «Nøkkelkvalifikasjoner» ha samme overskrift som f.eks «Utdanning»?
– Jeg var et semester på utveksling hvor jeg hadde flere relevante fag for jobben, bør jeg sette dette opp som et eget punkt under «Utdanning», eller skal dette under relevant erfaring? Jeg vil også bruke dette som en av mine «nøkkelkvalifikasjoner», men er usikker på hvordan jeg skal føre dette..
CV-nerden says
Hei!
Ingen fasitsvar på det du spør om her, og flere ting går. Det er naturlig at «Nøkkelkvalifikasjoner» har samme font og størrelse som utdanning, etc. Men hvis du har en mal som gjør det annerledes, så kan det være flott det også.
Det viktigste her, er at du får med de fine, relevante fagene dine! De kan nevnes både i nøkkelkvalifikasjonene, og i et punkt under utdanningen/den relevante erfaringen din.
Selv ville jeg kanskje valgt det som et punkt under utdanningen, i tillegg til å nevne dem i nøkkelkvalifiksjonene (hvis de var viktige og relevante nok til å bli nevnt der)
Jobbsøker says
Hei
Jeg er av typen med litt erfaring herfra og derfra uten at det er formell opplæring og sånt og føler det er vanskelig å konkretisere og/eller tallsette det. For eksempel tenker jeg at det kan være bra å ta med at man har vært leder på barneleirer, men jeg har ingen tall på hvor mange deltakere der var og husker heller egentlig ikke hvilke år de var. Hva er best å skrive da?
René Brunsvik says
Høres ut som et typisk eksempel hvor det ikke er nødvendig å tallsette. Hvis du ikke husker, eller hvis det ikke føles riktig, så er det ikke noe å stresse med. Hovedpoenget med disse teknikkene er at mange har hatt aktive, gode imponerende erfaringer som likevel forsvinner på CV-en de skriver. Det viktige er at du får formulert godt hva du gjorde og at erfaringen din syns.
Leder på barneleir kan være en meget fin erfaring å ha med på CV.
Det er helt fint å skrive noe sånt som «Leder på barneleir eller «Flere ganger vært leder på barneleir hvor jeg gjorde sånn og sånn og sånn». Skriv det som føles riktig og som yter rettferdighet til erfaringen din.
Jobbsøker says
Takk for svar!
CV-nerden says
:)
15 åring says
Hei jeg er 15 år å skal søke på min første jobb, jeg har ingen erfaring, men må skrive CV. Man kan jo ikke bar hoppe over hele erfaringsdelen, og det eneste jeg egentlig har å komme med er karakterkortet, men det blir jo ikke spurt etter dette på CV-en. SÅ hva skal man skrive, at man har drevet med dugnader for idrettslaget? Føler egentlig at alle tips og hjelpesider på nett bare fungerer for de som har gått ut av videregående eller har hatt jobb fra før av. Men en gang skal jo bli den første, og 15 åringer skal vel også kunne søke på jobb?!?
René Brunsvik says
Hei! Du har rett – de fleste tipssider er ikke noe du som 15-åring skal stresse med. Det meste som står her gjelder for deg senere.
Du kan absolutt hoppe over erfaringsdelen – ingen forventer at du skal ha jobbet når du er 15. Men at du har drevet med dugnader høres fint og relevant ut – det ville jeg satt opp:)
Mitt tips – skriv en helt enkel CV, med kontaktinformasjon, utdanning, den erfaringen du har, fritidsinteresser, de språkene du snakker. Skriv en søknadstekst hvor du rett og slett forteller om deg selv, hvem du er, og hvorfor du kunne tenke deg å jobbe.
Deretter bør du gjøre det som virkelig er den effektive måten å få jobb når man er under 18 (som ikke er veldig lett i seg selv): Høre med alle bekjente som jobber om det finnes noe ledig der de er – og også gå rundt til steder hvor folk under 18 kan jobbe (store matbutikker f.eks,), ha med CV og søknad, og smile til sjefen.
Hopp over de fleste tipsene på denne siden, vær deg selv, smil, og fortell folk at du er ute etter jobb.
Lykke til:)
Mamma says
Har en sønn på 22 år som har gått 3 år på høyskole uten å ha bestått alle fag. Det var en 3 årig bachelorutdanning innen økonomi og administrasjon. Han er ikke motivert til å ta opp disse fagene ennå, han vil jobbe isteden. Hvordan skriver han dette på cv?
René Brunsvik says
Hei! Man kan for eksempel skrive opp på vanlig måte og skrive «fag i økonomi og administrasjon», eller «2 års studier innen økonomi og administrasjon», eller «120 studiepoeng innen økonomi og administrasjon» under.
Alt dette er lov – og bra å ha med – så lenge det kommer frem at ikke hele Bacehlorgraden er fullført.
Jon says
Er dette en ok løsning?
Elektrikerfaget. Skole Elektrofag Tidsrom
Fagbrev elektriker gr. L. Dato fagbrev
CV-nerden says
Ja, ser OK ut det. Vet jo ikke helt hvordan du setter det opp i Word.
Jon says
Hvilket punkt på CV’n skal førerkort og fagbrev under?
René Brunsvik says
Fagbrev kan du ha plass til i Utdanning, førerkort kan du legge i f.eks Kurs/Sertifikater. Hvis du søker jobb hvor førerkortet er viktig, kan du nevne det tidlig, f.eks i «Nøkkelkvalifikasjoner,
Terje says
Når man sender inn en søknad til en slik stilling, holder det da at man bare skriver at man har førerkort klasse B og datoen du fikk sertifikatet?
Eller bør man legge til et bilde av førerkortet som vedlegg sammen med søknaden?
CV-nerden says
Hei, det pleier absolutt å holde at du skriver førerkort klasse B, etc.
Send inn et bilde i vedlegget hvis du vil – men skal mye til for at de ikke tror på deg.
Karin says
Veldig bra skrevet, takk for informasjonen! :) Jeg lurte på om jeg kunne skrive noen andre ord for; Nøkkelkvalifikasjoner som jeg kan ha på min cv ?
mvh karin
René Brunsvik says
Hallo! Hvis du mener å bytte ut ordet «nøkkelkvalifikasjon», så absolutt. Du kan kalle det «profil» eller «sammendrag» eller hva som helst som du syns høres riktig ut.
J says
Hei, har to spørsmål om karaktersnitt. For det første, er det lurt å ha det med før man har avsluttet mastergraden. For det andre, både på bachelor og master har jeg vært på utveksling. Under begge utvekslingsoppholdene fikk jeg A i snitt, mens jeg hadde B på bachelor og foreløpig C/B på master (har bare to karakterer utenom utvekslingssemesteret).
Det slo meg at det kanskje virker teit å ha det hver for seg (har satt opp utvekslingsuniversitetene som egen linje på CVn). Jeg føler at jeg villeder arbeidsgiver litt hvis jeg påstår at jeg har B+ på master og B+ Bachelor. På den andre siden synes jeg det ser teit ut å ha A på utvekslingssemesterne, samtidig som jeg har B på bachlor og C+ på master. Hva synes du ser best ut?
Waltraud says
Hei René,
mitt spørsmål kan vurderes som «sensitiv».
De sier at man bør unngå hullene i CV-en – og jeg har et 9 års hull i min CV. Offisjelt sagt, jeg var en «husmor», men jeg var egentlig i offerposisjon i et voldelig parforhold. Forstår jeg at man ikke nevner en slik ting i sin CV, men jeg vet ikke hva jeg skulle skrive da. Jeg er over 30, har ingen konkret jobberfaring (bare en stor erfaring innen husarbeid – pfffffff… – og om hvordan å være empatisk, tålmodig og en perfekt tankeleser – for å unngå voldelige scener.)
Hva ville du som CV-ekspert si om dette?
René Brunsvik says
Hei! Så denne litt sent, beklager.
Syns det var et vanskelig spørsmål, og vet ikke om jeg har noe godt svar. Det ville ikke være vanlig å liste det opp i en CV som du sier. Jeg liker perspektivet ditt om tingene du har lært av denne erfaringen og tenker at det kan være fint å forklare arbeidsgiver om dette hullet. Spørsmålet er mer når og hvor du eventuelt skal gjøre det.
Jeg vil generelt si at søknadsbrevet du skriver er mer egnet til å fortelle din historie enn selve CV-en, og ville nok anbefalt å skrive det der, hvis du velger å gjøre det. Intervjuet er også et sted å fortelle sin historie, men spørsmålet blir da om du har vanskelig for å bli innkalt til intervju hvis du ikke har erfaring eller en god grunn til at du ikke har erfaring.
Jeg syns det er et vanskelig spørsmål som sagt, og du kan gjøre lurt i å høre med noen andre enn meg også. Men generelt tror jeg at jeg ville fortalt om min historie i søknaden, fortelle hvor motivert du er for å jobbe nå, og så treffe på en arbeidsgiver hvor historien din vekker sympati og som tenker at den viser styrke hos deg som kandidat.
Lykke til.
Waltraud says
Hei – takk for dette fornuftige og ærlige svaret!
Jeg vil egentlig ikke provosere sympati/medfølelse ved søknaden eller på jobbintervju: derfor vil jeg heller unngå å fortelle om min historie. Er ikke helt sikker på at å nevne «jeg var et offer» ville gi et bra førsteinntrykk – selv om det kan vurderes som en uvanlig form av yrkeserfaring.
Jeg er motivert, og har kompetanse til et par ting – men uten attester eller referanser, disse ser ut å være «ueksisterende». Som du sier, dette gjør det vanskelig å bli innkalt til intervju.
Ihvertfall, jeg skal spøre et par andre folk til.
Takk igjen :)
Lasse B says
Waltraud, jeg ville ha utelatt å forklare om den vonde fortiden til en arbeidsgiver uten videre. Det er helt vanlig å ha vært hjemmeværende. Du kunne jo prøve å få en enkel midlertidig jobb og ta det derfra? Du har faktisk en taktisk fordel: du er ikke «overkvalifisert» og kan med det ta for eksempel vaskejobber o.l for å komme i gang. Det er bedre med en «drittjobb»for en tid enn å sitte hjemme og skape flere spørsmål enn svar. For din del vil det være godt å komme i gang, fordi det hjelper når du skal bearbeide det fæle du har gått igjennom. Alle jobber er viktige, og det vil hjelpe deg med å styrke ryggraden din, noe du trenger etter slike strabaser du forteller om.
René Brunsvik says
Gode tips fra Lasse.
Anonym says
Waltraud, tenkte jeg ville skyte inn noen tanker om det du lurte på. Kanskje det er lenge siden du spurte og du har fått jobb nå, men det kan jo være andre som leser det og lurer på det samme.
Jeg er ingen ekspert, som CV-nerden her, men har erfaring fra å være i en slik posisjon der jeg hadde hull i CV’n pga lengre sykemelding og problemer som gjorde at livet raste sammen. Jeg endte opp på jobbsøkerkurs via NAV og traff mange der (og i senere tid) som stod ovenfor den samme utfordringen. Jeg valgte å ikke dele min personlige historie til arbeidsgiver når jeg søkte jobber, og og utelot det fra søknad og intervju. Grunnen til at jeg anbefaler dette er at en jobbsøker skal vise hva han/hun har å bidra med på arbeidsplassen, altså: hvem er du som arbeidssøker (ikke som privatperson!). Slik sett kan det å dele noe sånt virke som du formidler at «hvis du ansetter meg, så får du med alle disse og disse problemene på kjøpe, og de vil påvirke min arbeidsinnsats». Min mening er at hvis det ikke påvirker din arbeidsinnsats så er det heller ikke noe du trenger å si. Snu det heller til det positive og få frem styrkene dine. Å komme seg ut av en tøff livssituasjon er ekstremt verdifull erfaring som er nyttig på jobben og ellers i livet, som faktisk ikke er alle forunt! Også med tanke på det du sier «å være et offer» er ikke et godt utgangspunkt. Et offer er noen som er underlagt et problem som de ikke kan løse og blir kontrollert av dette, og jeg er sikker på at det er nettopp det du ikke er. Med andre ord, tenk litt på hva hele søknaden og intervjuet kommuniserer som helhet, og frem styrkene dine i søknaden.
Noe annet som hjalp meg var å se på søknaden som det leddet i prosessen som skal få meg til intervju, og dernest bruke intervjuet som en mulighet for arbeidsgiver å få et godt og riktig inntrykk av meg som person (uten at de trenger å vite hver minste detalj om livet mitt). Det de trenger å få belyst er hva du kan, hvordan du er som kollega og ansatt, og om du passer til jobben.
For noen kan det være til hjelp å sette seg ned å skrive en liste over styrkene sine, og hva slags kompetanse man har. ALLE kompetanser. Og får da en oversikt over det man har å bidra med. Svært mange blir overrasket over hvor mye de egentlig kan.
Lurt det Lasse sier om å begynne med mindre jobber, for så å jobbe seg opp til noe bedre. Og det er jo vanlig å være hjemmeværende med barn. Det som er viktig er å ikke gi opp, og søke mange jobber og ikke bare noen få. Da øker sjansene for å få jobb, og man får napp til slutt.
Hvor mye du deler av deg selv i en intervjusituasjon kommer jo an på hva slags jobb du søker på og hvem som intervjuer deg, så det må du nesten vurdere selv, jeg tenker at det viktigste er at du får frem styrkene dine. Som sagt, jeg er ingen ekspert, vet ikke om dette er helt på jordet…eller hva sier du, CV-nerden? (takk for kjempefin side, forresten)
Hold hodet høyt, vær rak i ryggen, vær stolt av det du har fått til, så går det sikkert veldig fint ;)
CV-nerden says
Dette er et glimrende svar, som jeg håper mange leser.
Takk, anonyme stemme på internett :)
Jörgen says
Hei! Bør dato (årtall) stå på venstre eller høyre side på CV-en. Jeg har sett både og, og lurer på hva som er best (norsk standard).
Mvh Jörgen
René Brunsvik says
Hei! Begge deler er lov, og du finner begge varianter som standard i norske CV-er. Du kan absolutt gjøre det som føles best.
Likevel leser man fra venstre til høyre, og noen har hatt argumentet at det er best å se stillingstittelen først, og at det kan gi best «impact». Jeg er litt enig i det, og gjør det sånn på CV-er jeg skriver. Men alt i alt så regnes det som valgfritt, så lenge du er konsistent og det ser oversiktlig ut.
erik says
hei!
veldig bra forklaring, likte den veldig mye!
Men jeg lurte bare på om det er lurt å bruke noen av disse teknikkene hvis du er ung og skal søke på din første jobb?
CV-nerden says
Ja, men alt med måte.
Når du er ung, er det klart viktigste at du er hyggelig, motivert, full av glød og læringslyst. Skriv en søknad så personlig og levende som du klarer!
En helt annen Erik says
Du svarte dobbelt på den :P
erik svenningsen says
hei!
veldig bra forklaring, likte den veldig mye!
Men jeg lurte bare på om det er lurt å bruke noen av disse teknikkene hvis du er ung og skal søke på din første jobb?
René Brunsvik says
Hei Erik!
Godt spørsmål. Svaret er at det ikke er veldig viktig – rett og slett fordi det ikke er vanlig å ha en lang/bra CV når man er ung – og det vet arbeidsgivere. Bruk heller tiden på å skrive en motivert og god søknadstekst hvor du forteller hvorfor du har lyst til å jobbe, det er mye viktigere.
Når det er sagt – hvis du har noe erfaring på CV-en, så er det bra å for eksempel skrive en setning under erfaringen. Og det er fint å fortelle hvor mange ganger i uken du jobbet, hvor mange du serverte til, ting som det.
Men det korte svaret er at du ikke skal stresse med dette før CV-en din begynner å bli lenger og med mye innhold.
Lykke til!
Anonym says
hei jeg er en gutt på 21 år, har ikke så mye jobberfaring. Hvordan kan jeg skaffe jobberfaring når jeg ikke klarer å få meg jobb og hvordan kan jeg skrive bra cv.
René Brunsvik says
Hei! Hvis du har lite jobberfaring bør du gjøre alt du kan for å bruke nettverket ditt (spørre venner/folk du kjenner om det er ledig der de jobber). Du bør også oppsøke jobber selv – gå innom butikker etc, spørre etter sjefen, smile og høre om de trenger noen. Når du ikke har mye å «selge» på CV-en din er det ekstra viktig at du får «solgt» deg som en hyggelig og motivert person, og at arbeidsgiver får møtt deg eller hørt om deg på forhånd er det beste du kan gjøre for å ta igjen ulempen med at du ikke har mye erfaring.
Når det er sagt så er det ikke uvanlig å ha lite erfaring når man er 21. Ikke stress for mye med CV. Det blir viktigere når du har mer erfaring og kjøtt på beina. Få med hvor du har gått på skole, kontaktinformasjonen din, og andre sånne ting. Tenk så gjennom om du har noe erfaring du har ikke har tenkt på. Arbeidsuke på skolen, foreninger, operasjon dagsverk. Det må ikke bare være betalt erfaring du fører opp – og hvis du kan argumentere med at du har lært relevante ting av det du har gjort, bør du ta det med.
Ellers bør du fokusere mer på å skrive en motivert søknadstekst. Vær ærlig, vær deg selv, og vis dem hvorfor du har LYST til å jobbe. Ta med denne søknaden og CV-en til butikker eller andre steder du går innom. Og send det til sjefer der venner jobber.
Til slutt må du passe på å søke nok – det er utrolig viktig. Og står du på lenge nok vil du definitivt få jobb.
Sasi says
Hei,
Hva slags dokumentformat anbefaler du å bruke på CV (og kanskje på søknad også?) ? Har brukt både Word og PDF tidligere, men foretrekker PDF selv, da jeg har mer kontroll på utformingen. Men tenker at om man skal notere ting i CV-en så kan det kanskje være greit med Word (ikke alle som vil skrive ut)?
Takker for svar! :)
René Brunsvik says
Hei! Både PDF og Word er virker å være godtatt overalt. Men jeg har sett noen anbefale RTF-format. Blant annet fordi hvis man sendte PDF til et firma som hadde ATS-system (Tracking-system som søker opp CV-en din med stikkord), så var PDF vanskelig å lese i blant. Men har hørt at dette skal være bedre nå.
Omtrent samtlige jobbtips-sider og jobbdatabaser sier uansett at du kan velge mellom Word og PDF. Jeg er ikke helt ekspert på dette som du hører, men det skal da i prinsippet være likeverdig og valgfritt.
Dette er forresten linken til en av de som nevner RTF-formatet: https://karrierelink.no/karrieretips/e-cv_unng%C3%A5_tabbene/1366
Det står også noen bra tips der om hvordan du bør navngi filene dine etc, så verdt å sjekke ut:)
Kristoffer says
Ble helt paff.. Utrolig bra skrevet!
Tusen takk for hjelpen :)
René Brunsvik says
Bare hyggelig. Glad du fikk noe ut av det:)
Janne says
Det er en god artikkel, og veldig hjelpsom. Nå vet jeg hvordan jeg skal skrive en CV, nå mangler jeg bare ideer til hva jeg kan skrive på den når jeg skal søke til min første jobb.
CV-nerden says
Hei Janne!Hvis du søker din første jobb er det ikke veldig viktig hva som står på CV-en din, heldigvis. Å lage en «glimrende CV» som jeg skriver her gjelder først og fremst hvis du har mye erfaring du ikke vet hvordan du skal presentere.Få med kontaktadresse, få med hvor du har gått på skole og hvilken linje, og tenk etter om du har gjort noe som har relevans for en jobb – som for eksempel praksisuke på skolen eller operasjon dagsverk. Kanskje har du vært barnevakt for noen over tid. Hvis du finner noe sånt som viser at du har enten har gjort en god innsats, eller lært noe om arbeidslivet, sett det på «Erfaring» (hvis ikke så bare dropp «Erfaring»).Fyll inn språk, fyll inn datakunnskaper og fritidsinteresser, og bruk resten av kreftene på å skrive en motivert søknadstekst til jobben du søker:)
Mo_sa_90@hotmail.com says
Hei
Kan du lage en cv og legge den ut her?
For jeg klarer ikke å lage en
René Brunsvik says
Hei, det ligger CV-eksempler i menyen her.
Sebastian 15 says
hei, jeg er 15 og skal søke jobb en liten jobb, på en mat butikk, og jeg vet ikke hvordan jeg skal starte, kan du gi meg noen tips?
René Brunsvik says
Hei!
Ja, det kan jeg. Når du er under 18 er det ekstra viktig at du gjør de riktige tingene.
I en matbutikk har du ikke lov til å stå i kassa når du er under 18 (for de selger røyk). Så det viktigste du gjør er å finne en matbutikk som er stor nok til at de har egne ryddehjelper.
I de små butikkene er ofte de i kassa de samme som rydder hyller. Men i store ICA Maxi osv er det yngre folk som hjelper både med rydding, flaskemaskinene, frukthyllene, etc. Gå til en av dem.
Du trenger ikke stresse med CV. Det er ikke viktig når du er 15. Lag en raskt hvor det står hvilken skole du går på, navn og adresse, fritidsinteresser, og hvis du har noe erfaring (f.eks hvis du var i en bedrift på OD-dagen, har jobbet som frivillig i fotballklubben, etc).
Viktigere er det at du skriver et hyggelig søknadsbrev. La det være på en halv side minst. Skriv i dine egne ord hvem du er og hvorfor du kunne tenke deg å jobbe nå. Det viktigste er at du skriver hyggelig og friskt, virker motivert, og lar de bli kjent med deg. Få med hvor ofte du vil jobbe og hvordan de kan nå deg.
Når du har gjort dette tar du med CV og søknad og går innom dem – det er det aller beste når du er ung. Spør etter sjefen, si at du kunne tenke deg en jobb og spør om du kan levere CV og søknad. Hvis sjefen ikke er der – ikke gi CV-en til de ansatte i kassa. Spør heller når sjefen kommer tilbake, og kom tilbake senere. Smil, vær deg selv, og ikke vær nervøs. De fleste syns det er veldig hyggelig med unge jobbsøkere som er innom. Og ingen tenker at du har lite erfaring, e.l.
Hvis jeg var deg hadde jeg også sjekket steder som bakerier, blomsterbutikker, lekebutikker. Steder hvor du ikke skal servere noe som gjør at du må være 18, og hvor det kan virke logisk at de trenger hjelp. Jeg ville også vurdert ting som å gå med reklame/avis.
Det viktigste du gjør, er at du går innom selv. Ikke sitt mest på finn.no og se etter stillinger – det sitter en stor gjeng som er 18+ og kaster seg over de stillingene så fort det legges ut noe. Det andre du gjør som er viktig, er å spørre alle venner/familie/folk i nettverket ditt om de vet om noen som trenger hjelp et sted. Det er de to beste måtene å få jobb når man er ung.
Hm. Jeg ser at alle svarene mine alltid blir dobbelt så lange som jeg hadde tenkt. Uansett – smil, vær deg selv, og gå innom dem.
Lykke til.
Chris says
Takk for gode tips, sendte nettopp en CV som ikke var kronologisk siden min relevant erfaring først dukket opp på side 2, tror på ideen om at man kan med fordel lage en relevant erfaring istedenfor bestandig å følge kronologisk. Er på vei til å bytte bransje og da er det jo helt klart relevant å tenke nytt mtp CV oppsett…
CV-nerden says
Definitivt. Så lenge CV-en fremstår strukturert og oversiktlig er du fri til å dra frem det viktigste. Og det kan være noe av det lureste du gjør.
Elin says
Tusen takk for veldig gode tips! Jeg brukte CVen du bruker som illustrasjon som mal (måtte myse litt :-). Plutselig så jeg hvor elndig den forrige CVen jeg hadde egentlig var.
CV-nerden says
Bra! Hvis du ser at den forrige CV-en var dårlig betyr det at du begynner å få en som er bedre.
Margarita.Corona says
Først vil jeg takke for en flott side,det gir meg inspirasjon til hvordan jeg kan få en bra CV men det er vanskelig å skrive en Wow CV.Jeg er en dame på 49 år som ikke har noe utdannelse men har mye erfaringer innen mye forskjellig som:Servitør,vaktmester,hjemmehjelp,barnehage,renholder.Hilsen Margarita
CV-nerden says
Hyggelig at du liker siden:)
Det er ikke lett å skrive en «wow» CV nei. Men jeg syns det hørtes ut som om du er en dame med mye, god og konkret erfaring. Det viktigste er at du skriver en CV hvor den viktigste og mest relevante erfaringen for stedet du søker synes godt.
Så lenge ikke den viktige informasjonen drukner, og så lenge arbeidsgiver får se raskt hvilke relevante og gode ting du har gjort i jobbene du har hatt, så har du gjort den viktigste jobben.
Sivmalene says
kjempe bra! takk :)
CV-nerden says
:)
Hjørdis Maria Longva says
Først og fremst, hjarteleg takk for ein glitrande introduksjon til arbeidssøkjer-faget! Dette er utvilsomt min nye favorittblogg innan «Hjelp til sjølvhjelp-sjangeren».
Er i gang med oppgradering av CV-en min no, og har nokre ting eg lurer på:
1) Kva er haldninga i blant proffane til dette med «grade point average/ snittkarakter»? Skal det med på CV-en eller er det betre å satse på at dei som er interesserte i dette tek ein nærare kikk på diverse vedlagte vitnemål? På den eine sida tenkjer eg at det kan vere meining i å vise fram eit fint snitt, men på den andre sida virkar det kanskje litt skrytete og overlesst. Pluss at eg inntil vidare ikkje har funne ein einaste mal med snittkarakterar inkl. som fungerar reint grafisk.
og 2) Kva med fargar? Er dette eit sjangerbrudd som opplevast mest som visuelt støy, eller ein potensiell plussfaktor for å framheve ting?
Helsing Hjørdis
CV-nerden says
Hallo!
Takk for hyggelig melding!
Og takk for noen veldig gode og velfunderte spørsmål.
Det er ingen helt klare svar på dem, som gjelder mye av «faget», men her er det jeg tenker:
1) Jeg tror det i hovedsak er fint og riktig å ta med karaktersnitt. Det er fremdeles mye vanligere i USA, men man ser det oftere i Norge også nå.
Det beste svaret er at det er bra å ta med til de jobber hvor du tenker det kan være relevant for dem å vite at du har fått gode karakterer. Jeg ville vurdert å ta med snittet hvis du skulle søke i f.eks konsulentbransjen, mediebransjen, privat næringsliv generelt, prestisjetunge departement, etc.
Hvis det oppfattes «skrytende» (som det kan av enkelte, men mindretallet tror jeg) så måtte det vært i bransjer hvor utenom-faglige ting ofte har stor betydning. Omsorgsjobber er et godt eksempel, hvor personlig egnethet og engasjement ofte kan trumfe, og ofte synes gjennom ting man har gjort utenom karakterer.
Personlig tok jeg med karaktersnittet på min CV, og tror ikke du skal være for redd for at det fremstår «arrogant» heller. Det er tross alt en relevant opplysning for arbeidsgiver. Så lenge du ikke peprer søknaden med at «siden du er A-student så mestrer du alt og trumfer all annen erfaring» (som jeg ikke tror du hadde tenkt) så er det helt fint.
Jeg ville lagt karaktersnittet så diskret så mulig inn i utdanningen, for eksempel avsluttet med «Karaktersnitt: B» eller «Karaktersnitt: 5.2/6».
PS. Bare pass på at hvis du tar den amerikanske varianten med utregnet tallverdi, så gjør det til en jobb som skjønner det. Konsulentbransjen, privat næringsliv etc. forstår det godt. Hvis du søker offentlig sektor ville jeg kanskje heller brukt verdiene B+, B, B-, etc.
2) Dette er det mye lettere å svare på. Det er helt fint med farger og grafisk snitt, så lenge du ikke overdriver.
Titt og ofte kommer det en artikkel i norsk media om at du «burde ligge unna kreative CV-er med farger», men disse artiklene er uanserte i beste fall. De ender alltid med å si at du ikke burde ha rosa font og skrifttypen comic sans. Men det er det jo ingen som hadde tenkt.
Artiklene baserer seg ofte på noen undersøkelser i USA som viser at det kan slå negativt ut med for mye grafikk – men det er med trykk på «for mye». Det vil si folk som prøver å «ta igjen» en tynn eller rar CV med å gjøre den flashy og grafisk, eller som selger inn det grafiske i stedet for erfaringen. En sjef vil ikke føle seg lurt. Og erfaringen din må være synlig og i hovedfokus – det er poenget.
Å ha f.eks et delikat, mørkerødt snitt på venstresiden er bare fint.
Og i kreative bransjer er det veldig velkomment med noe litt annet enn standard CV uansett. Så ta gjerne med litt farger der.
Dette ble et langt svar, men du hadde noen veldig gode spørsmål. Bare husk at sjefer der ute liker og oppfatter mye forskjellig og at det sjelden finnes et klart standardsvar i dette feltet her.
Og husk at begge spørsmålene dine er, tross alt, på så detalj/bagatell-plan at hvis det er dette som er bekymringene dine så ligger du godt an uansett:)
Lykke til!
-René
Lolita says
hva er det du mener med «delikat mørkerødt snitt på venstresiden av CVen» ?
CV-nerden says
Var nok litt uklar der. Tenkte på en type «bord» eller grafisk element :)
Anonym says
Rosa font og comic sans er en greie. Dessverre. Hilsen HR sjef i privat næringsliv.
CV-nerden says
Tror på at det har vært mange finurlige kombinasjoner å se oppigjennom!
Haali86 says
oh blir helt matt. cv var ikke enkelt asså:(
CV-nerden says
Hehe, I know, I know.
Men husk at det ikke er sikkert du trenger alle disse teknikkene. De er viktigst for deg som er litt eldre, har en uoversiktlig bakgrunn, eller har slitt lenge uten å få napp. Så lenge du får frem tydelig hva du har gjort, fremstår aktiv og lar det synes at du passer til jobben du søker, så er det meste gjort. Og hvis du er under 20 burde du fokusere mest på en levende, god søknadstekst:)
abel says
du er en takknemlig man takk skal du ha
CV-nerden says
Bare hyggelig.