Du har kanskje hørt at det er lurt å levere «åpen søknad».
Du har hørt riktig – åpen søknad er en offensiv, spennende og modig måte å søke på, som kan gi deg tilgang til helt andre jobber enn de du ser utlyst på nett.
Mange jobbsøkere syns dette er skummelt. Utenfor komfortsonen. Samtidig har mange bedt meg skrive en artikkel om dette. Og det skal jeg, for her er det så mye å hente, og du kan potensielt få ekstremt gode resultater. Så vær så god – den ultimate guiden til å skrive åpen søknad.
Del 1 – Bør du søke?
Hva er åpen søknad?
Aller først, så vi er enige om hva vi snakker om:
Definisjon
Åpen søknad er en søknad du sender til noen som ikke har utlyst noen stilling.
Dette er definisjonen. Hvis du finner en stillingsannonse og svarer på den, har du sendt en vanlig søknad. Hvis du selv finner et firma og gir dem en søknad de ikke har bedt om å få – så har du sendt en åpen søknad.
De skjulte stillingene
Dersom du finner ledige jobber på steder som finn.no og nav.no, får du bare innblikk i deler av de ledige jobbene som fins der ute.
Nær 4 av 10 jobber lyses nemlig ikke ut – i følge Nav. Andre mener tallet kan være enda større. Så det er en stor mengde jobber som går under radaren din. Åpen søknad er nøkkelen til å få innpass til disse jobbene – og spesielt i noen bransjer (mer om hvilke bransjer lenger ned).
Fordeler med åpen søknad
Mindre konkurranse
På utlyste stillinger kan det komme 50, kanskje 100 søknader. En åpen søknad kan du være alene om å sende. Konkurransen er i hvert ikke like stor.
Du kan plukke ut drømmestedet
Rollen er snudd. I stedet for å vente på at den perfekte jobben skal dukke opp, tar du utgangspunkt i hva du passer best til og hvor du aller helst vil jobbe – og kan finne en mye bedre match.
Motivasjonen din synes tydelig
Motivasjon er noe av det viktigste når du søker jobb. Og du fremstår automatisk motivert, aktiv og handlekraftig når du leverer en åpen søknad, i stedet for å vente passivt på hva som blir ledig.
Ulemper med åpen søknad
Du aner ikke om bedriften trenger noen
Den store fordelen med utlyste stillinger er at du vet at de trenger en ansatt akkurat nå. Med åpen søknad vet du ikke om de er på utkikk etter noen, eller hva de ser etter.
Det kan kreve en del arbeid
I hvert fall først. I en stillingsannonse får all informasjon servert på et fat. Hva bedriften trenger, hva de ser etter av kompetanse, når du skal begynne, ofte til og med hvilken lønn du skal få.
Det kan være utenfor komfortsonen din
Det er forståelig, og vanlig. Men alt handler om hvordan du tar kontakt. Og hvis du gjør det oppriktig og ordentlig, så vil du merke at arbeidsgivere setter pris på det. Gevinsten for å pushe deg gjennom dette er stor!
Er det verdt det?
Med stor sannsynlighet – ja.
Når du først treffer med en åpen søknad, kan du treffe langt mer effektivt enn ellers. Sjansen er stor for at du burde ha det i hvert fall som en del av strategien din.
Spesielt hvis du oppfyller et eller flere av disse kriteriene:
- Du har en spesiell ekspertise jobben trenger.
- Du har en «passende profil» for den type jobber.
- Du har en spesiell motivasjon som er troverdig.
Mer om dette lenger ned.
Først må vi avlive den største myten om åpen søknad.
Myten om åpen søknad
Det fins en litt seiglivet mye om hva en åpen søknad er – denne myten må du unngå. Myten sier:
Myte
Siden det ikke fins noen stillingsutlysning, vet du ikke hva jobben ser etter. I en åpen søknad skriver du derfor en generell og litt universell tekst som kan passe til mange ulike jobber.
Ikke tenk sånn – det er feil.
En åpen søknad bør absolutt ikke være generell og universell.
Den skal være det stikk motsatte – en ekstra spisset tekst hvor du selger inn spesielle deler av din kompetanse til et helt konkret sted.
Unntaket er jobber som ikke krever så mye av bakgrunnen din og har stor utskiftning – som for eksempel butikkjobber og serveringsjobber.
Da er det effektivt å skrive en åpen tekst som passer mange jobber, og levere til så mange du kan. Bortsett fra dette må den åpne søknaden din være ekstra tilspisset jobben du søker.
Del 2 – Før du søker
Finn riktig jobb
Det er ikke alle jobber det er naturlig å sende åpen søknad til. For eksempel vil jobber i offentlig sektor lyses ut uansett. Og steder du ikke er riktig kvalifisert til, eller små steder med liten økonomi og liten utskifting, er heller ikke gode mål.
Andre jobber er virkelig som smidd for å levere en åpen søknad.
For eksempel:
- Private bedrifter
- Bransjer i utvikling og vekst
- Store steder med mange ansatte
- Steder som driver med akkurat det du kan
- Steder med stor utskiftning
- Ufaglærte jobber (butikk, barista, servering, med flere)
Du må finne en jobb som er åpne for å ansette – og som du i tillegg passer spesielt godt til. En måte å tenke, er at du bør ha en litt naturlig grunn for å søke.
Ha en naturlig grunn
Hemmeligheten med åpen søknad er å søke på de jobbene du passer til og har størst sjanse på. Dersom du bruker tid og krefter på å søke en jobb du egentlig ikke har stor sjanse på, når de ikke ser etter noen, er det ikke god bruk av tiden.
Dessuten kan det føles brått for arbeidsgiver å plutselig få en søknad i fanget. Derfor er det en god tommelfingerregel at du søker mer effektivt hvis du har en litt naturlig grunn for å søke med åpen søknad.
Dette er noen gode og naturlige grunner til å søke:
- Du har ekspertise/kompetanse de trenger.
- Du har en «gjenkjennelig profil» som passer inn.
- Du har en spesiell motivasjon som er troverdig.
Gode grunner til å søke
Spesiell ekspertise
Har du en konkret kompetanse som ikke alle har? Kan du noe teknisk de har behov for? Det kan være at du kan programmeringsspråket de trenger, eller har riktige sertifikater for å utføre jobben hos dem, eller lignende.
Gjenkjennelig profil
Passer du inn en mer generell profil som denne type jobb pleier å ansette? At erfaringen og utdanningen matcher det de er vant med og har god erfaring med? For eksempel har banker gode erfaringer med unge mennesker som har studert økonomi og har gode karakterer. Omsorgsyrker er vant til ansatte som er glad i mennesker og har jobbet med mennesker opp igjennom. Frivillige organisasjoner liker mennesker som har vært i organisasjoner på grasrotnivå. Hvis du passer inn i det de er vant til, er det en god grunn for å søke.
Spesielt motivert
betyr at du har en spesiell grunn til at du vil jobbe hos akkurat dem – for eksempel at du beundrer dem og har drømt om å jobbe der lenge, eller har hatt noe med stedet å gjøre en gang som ga deg mersmak.
Hvis du fyller én eller flere av disse kriteriene – og jobben du har lyst på tar i mot åpne søknader – så er det sannsynligvis verdt å søke!
Finn informasjon om jobben
I en utlyst stilling får vi vite det meste av hva jobben trenger – nå må vi finne det ut selv før vi skriver.
Ikke tenk at dette er tung og kjedelig – det kan være motiverende å lese litt om drømmejobbene vi velger oss å gå for. Du trenger ikke lese i timevis – men det handler om å finne mest mulig ut av hvordan sted dette er, og hvordan du kan passe inn der.
Slik finner du informasjon
Les på nettsiden deres
De har med stor sannsynlighet en nettside, og i så fall må du les alt du kan der. Du kan plukke opp hva de jobber med, hvordan de velger å fremstå utad, og mye mer.
Slå opp bedriftens profiler i sosiale medier
Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok. Se om de er der, og hva de velger å gjøre og skrive om. Det vil gi deg en følelse av kulturen, tonen og hva som er viktig for dem.
Gjør Google-søk om bedriften
Kanskje de har de nylig vært i nyhetene, eller du finner du anmeldelser fra kunder, eller ser du at de nevnes i diskusjonstråder. Kan hende plukker du opp noe relevant om dem som du kan bruke i søknaden.
Les gamle stillingsannonser
Med litt flaks kan du finne gamle stillingsannonser når du søker på nettet. I så fall er det en gullgruve av informasjon. Se hva de har sett etter når de har ansatt tidligere – det gir en god pekepinn på hvilke behov de har.
Les om de ansatte
Hvis nettsiden deres har en side over ansatte, kan du lese mer om hvilken kompetanse og erfaring andre i bedriften har – som du enten kan utfylle med noe nytt eller være en del av.
Bruk nettverket ditt
Kjenner du noen som har jobbet der, eller som vet noe om bedriften? Hør med de rundt deg, se om det er noen som kan noe eller vet noe om stedet du vil søke.
Når du har gjort denne researchen – sett deg ned og list opp: Hva tror du de trenger mest av en ny ansatt? Hva er det du har gjort i ditt liv, og hva er det du er flink til, som de kan trenge?
Du trenger ikke vite ALT hva bedriften har behov for. Poenget med åpen søknad er å få dem interessert så dere kan møtes, og det er litt opp til dem å se hva de kan bruke deg til også.
Men – jo mer du har en følelse av hva du kan tilby dem, jo mer snert kan det bli over søknaden din.
Kontakt bedriften før du skriver
Når du sender en åpen søknad, har du to valg: Sende den uannonsert, for eksempel som vedlegg i en hyggelig e-post du sender til daglig leder. Eller kontakte bedriften først og presentere deg og spørre om de vil ta i mot en åpen søknad.
Det er fordeler og ulemper med begge variantene, litt avhengig av hvilken jobb du søker. Noen jobber har et system for å ta i mot åpne søknader, så det er bare å sende. I andre tilfeller er det en fordel å ha fått kontakt med bedriften først.
Dette tas opp igjen i del 4 av denne artikkelen. Men nevnes allerede her – fordi før du bruker timevis på research og søknadsskriving til en spesiell jobb, er det lurt å sjekke om de faktisk tar i mot søknader. Les mer om dette i del 4.
Lag din pitch
«Pitch» er når man på kort tid må presentere idéen eller produktet sitt og få noen interessert. Et lignende begrep er heissamtale. Dersom du stod i heisen med sjefen der du vil jobbe, og du hadde 30 sekunder på deg: Hva ville du sagt som gjorde at du kunne fått jobben?
Vi nordmenn er ikke kjent for å være høylytte selgere – men dette handler egentlig ikke om å skryte. Det handler om å tenke gjennom hva som er de to-tre viktigste grunnene til at du kan få jobben, slik at du kan fokusere søknaden din og kommunikasjonen din med bedriften rundt det.
Dette er ekstra viktig i åpen søknad – for arbeidsgiver har ikke bedt om søknaden din, og trenger å bli overbevist om at du er interessant for dem.
En type pitch kunne vært noe sånt:
Jeg er en kommunikasjonsrådgiver som har bygget opp flere nettsteder og har 10 års erfaring med å nå ut til varierte og brede målgrupper – og det siste prosjektet jeg gjorde var akkurat det dere i denne bedriften driver med.
Bare et eksempel. Det er mange ulike måter du kan oppsummere pitchen din på.
Før du går i gang med å skrive søknaden og kontakte arbeidsgiver, tenk gjennom hva som er de viktigste grunnene til at du kan få akkurat denne jobben, og formuler det i noen setninger. Det vil du få bruk for både i søknaden og i kontakten du har med bedriften.
Del 3 – Slik skriver du
Målet for søknaden
Målet for søknaden er ikke at arbeidsgiver skal lese den og bestemme seg for å gi deg jobb – så mye klarer du ikke å overbevise i en tekst.
Målet er at du og arbeidsgiver skal møtes, og du at du blir innkalt til et intervju eller å ta en kaffe og en prat for å undersøke videre om du faktisk passer inn hos dem.
Dette gjelder spesielt i åpen søknad, hvor du ikke kan forvente at arbeidsgiver er klar for å ansette noen. Så ikke skriv en tung, lang søknad med absolutt alle argumenter for hvorfor du burde bli ansatt – målet med den åpne søknaden er å gjøre dem interessert, og gi en innblikk i hva du kan bidra med hos dem!
En lettere tone i åpen søknad
Vanlige søknader kan ofte bli litt formelle og stive i tonen, hvor jobbsøkeren går nøye gjennom sin bakgrunn for å argumentere for å være kvalifisert.
Dette er viktig å unngå i åpen søknad! Husk at arbeidsgiver kanskje er travel med andre ting, og ikke er mentalt innstilt på å sitte og lese en søknad. Så du må gi arbeidsgiver lyst, og skrive i en tone som er entusiastisk, på tilbudssiden og med overskudd.
Tenk at søknaden din skal deles i tre, og kommunisere disse tre tingene:
Søknadens tre deler
Innledning og tittel
Her skal du vekke interesse og nysgjerrighet – hele målet er at arbeidsgiver skal få lyst til å lese hele søknaden din.
Mellomdel
Som i en vanlig søknad, må du gi utvalgte smakebiter av din erfaring og kompetanse og hvorfor du burde få jobben. Men – knytt det enda tydeligere enn vanlig til selve jobben du søker!
Avslutning
Normalt sett vil man avslutte med en fin oppsummering og et ønske om å sees på intervju. I åpen søknad må du avslutte med en enda tydeligere oppfordring til å sees.
Skriv en kreativ tittel
Dette er en vanlig tittel på en jobbsøknad
Søknad på jobb som «stillingstittel» i «bedrift»
Vi må gjøre mye bedre i en åpen søknad! Arbeidsgiver må få lyst til å lese. Her bør du allerede legge inn din pitch – vær kreativ, spenstig og gjerne uformell i tittelen:
Har dere bruk for en WordPress-ekspert med 10 års erfaring?
Eller:
Motivert tekstforfatter drømmer om å jobbe hos dere!
Eller:
Prosjektleder med verdifull erfaring i prosessutvikling som lurer på om dere trenger hjelp til den nye satsingen?
Her er det mange måter å gjøre det på – men la tittelen vekke interesse! Ikke den formelle, kjedelige tittelen man vanligvis ser.
Du kan basere tittelen på din «pitch», det som du tror gir deg jobb. Fokuser på din erfaring, motivasjon eller begge deler. Ikke vent til innledningsteksten – selg deg inn så godt du kan allerede i tittelen.
Skriv en god innledning
En vanlig innledning i en jobbsøknad
Jeg så stillingen utlyst på finn.no og syntes den var interessevekkende. Jeg søker dermed med dette på stillingen som «stillingstittel» hos dere.
Vi må være mer offensive og entusiastiske enn dette i en åpen søknad. I innledningen må du få med din grunn til å søke – i tillegg til å lansere deg som en relevant kandidat for dem.
Jeg sender dere en åpen søknad, for dere er firmaet jeg har drømt om å jobbe hos en stund! Jeg er en redaktør og utvikler med lang erfaring med WordPress og andre CMS-løsninger, som hadde elsket å kunne være med i teamet deres. Kanskje har dere mulighet til en prat?
Eller:
Da jeg så den siste markedskampanjen deres, måtte jeg bare sende dere en åpen søknad. Jeg er en 35 år gammel tekstforfatter som har jobbet mye med akkurat den type content marketing – og fikk utrolig lyst til å høre om dere trenger flere på laget!
Eller:
Jeg er en prosjektleder innenfor prosessutvikling som har fulgt dere nøye i flere år – og er så imponert over det dere får til. Kanskje har dere behov for en hardtarbeidende og trygg prosjektleder med ekspertise i «ekspertisefelt»?
Det er flere måter å gjøre dette på, og dette er bare raske eksempler.
Poenget er likevel at innledningen må føles litt uformell, entusiastisk og motivert før du begynner å gå gjennom din erfaring – siden arbeidsgiver faktisk ikke har bedt om å lese en søknad!
Skriv en glimrende midt-del
Akkurat som i en vanlig søknad, bør du ha en midt-del hvor du nevner den viktigste erfaringen og kompetansen din.
Det er likevel viktig at den ikke blir for omstendelig, detaljert og lang – målet er å gi dem et raskt overblikk over det du kan best, og få dem til å føle at du har kompetanse de kunne trenge. Det er på et intervju eller en kaffeprat du skal virkelig overbevise, og trikset er å gi dem utvalgte smakebiter som gjør at de får lyst til å møte deg.
Så ikke skriv en lang og komplisert midt-del. Plukk ut de to-tre viktigste tingene i din bakgrunn – og knytt det opp til hva den nye jobben kunne trenge.
- Vis at erfaringene dine passer inn
- Underbygg påstandene med eksempler
- Har fokus på resultater og hva du kan gjøre for dem
- Vis at du vet noe om bedriften
- Skriv levende og motivert
Les CV-nerdens artikkel Slik får du en fantastisk søknad for å se hvordan du skriver søknaden virkelig godt. Der står det tips til midt-delen som også gjelder for åpen søknad.
Avslutt med ønske om å møtes
Hele målet med søknaden er at du og arbeidsgiver skal møtes for å se om du passer inn der. Dette kan være et formelt intervju, eller en mer uformell kaffesamtale eller prat på Zoom/Teams.
Som i en vanlig søknad kan du bruke avslutningen til å oppsummere din motivasjon og dine sterkeste kvaliteter – og du burde i tillegg lansere tanken om at dere møtes.
Dette er vanlig avslutning
Takk for muligheten til å søke, håper søknaden min har vekket interesse og at vi sees på intervju.
Dette er bedre:
Oppsummert er jeg en motivert og dedikert WordPress-utvikler med solid erfaring og interesse for optimalisering av kundereiser – som syns det er spennende det dere gjør. Jeg har en følelse av at vi kan være en god match, og har veldig lyst til å finne det ut. Kanskje er det mulighet for å ta en kaffe eller en prat for å se om jeg kan passe inn hos dere?
Håper det, og ta i så fall kontakt når som helst på «denne eposten» og «dette telefonnummeret».
Mvh.
Dette kan skrives på mange måter. Men bruk avslutningen til å minne dem på hvor motivert du er, hvorfor du tror du passer hos dem – og avslutt med et ønske eller en oppfordring til å ta kontakt videre.
Vær gjerne kreativ – hvis du har et forslag til et konkret prosjekt du kan hjelpe dem med, kan du gjerne spørre om dere kan ta en kaffe hvor du kan fortelle dem om akkurat dette.
Del 4 – Ta kontakt
Nå som du har funnet riktig jobb, planlagt eller skrevet ferdig søknaden, er det på tide å ta kontakt med stedet!
Har de en rutine for åpen søknad?
Dette er det første du bør sjekke. Mange bedrifter er vant til å ta i mot åpne søknader – og hvis de er av en viss størrelse, kan det hende de har et eget system for å ta i mot og behandle åpne søknader fortløpende.
Så sjekk på nettsidene deres – det pleier å stå under fanen «karriere» eller «ledige stillinger». Dersom de har en instruksjon på hvordan du skal levere åpen søknad hos dem – så følger du den til punkt og prikke.
Dersom det står oppført en kontaktperson dersom du er interessert i å jobbe med dem – så vet du nå hvem du skal kontakte.
Finn riktig person
Dersom jobben du søker ikke har en egen side med informasjon om hvordan man kan jobbe hos dem, så er det mer opp til deg. Nå må du finne riktig person å få kontakt med. Dette er som regel ikke så vanskelig, det er gjerne daglig leder eller HR-leder (hvis de har en HR-avdeling) du skal snakke med.
Når du har funnet riktig person, er det på tide å ta kontakt. Du kan sende en epost direkte – eller ringe ned.
Spør om å få sende
Det viktigste er at du får god kontakt og kjemi med arbeidsgiver. Hvis du sender CV og søknad direkte uten å ha opprettet en kontakt først, kan det i noen tilfeller føles som spam.
Derfor kan være lurt få tillatelse først. Det aller beste kan være å ringe bedriften, fortelle at du er interessert kandidat og gjerne skulle søkt en jobb hos dem. Da vil du få pratet med riktig person, og kunne både stille spørsmål og presentere deg kjapt.
Skriv så en hyggelig oppfølgingsepost rett etter samtalen, med søknaden og CV-en din.
Hei Roger!
Tusen takk for den gode samtalen i dag. Det høres veldig spennende ut hva dere jobber med, og jeg fikk bare enda mer lyst til å søke stilling hos dere. Jeg er som nevnt veldig interessert, og legger ved en søknad og CV i denne eposten.
Ta gjerne en titt på det, og hører gjerne fra dere! Det er spennende å se om dere kan ha bruk for min kompetanse på noe vis.
Ha en fin dag videre,
Mvh.
Hvis du ikke har ringt dem, eller de var travle og ikke tilgjengelige for en kort samtale, er det mulig å sende en e-post direkte med med en hyggelig, kort pitch, selv om du ikke har ringt:
Hei Roger!
Jeg kontakter deg fordi du er daglig leder av «bedriften». Jeg har en stund sett hva dere gjør, og syns det er motiverende å se hva dere leverer. Så jeg lurte på om det var mulig at jeg sendte en åpen søknad til deg?
Jeg er en 35 år gammel utvikler og WordPress-ekspert med lang erfaring med CMS-løsninger og B2B-Conversions. Er veldig nysgjerrig på å høre om det er muligheter for å bli med på laget deres. Si gjerne fra hvis dere tar i mot åpne søknader!
Mvh. Jobbsøker
I en del tilfeller vil det være å foretrekke at du ringer først, da får du merket kjemien i samtalen raskt, og får gjort et annet inntrykk enn på epost.
På den annen side kan jobben deres være travel – så det kan også gå veldig fint å sende en e-post direkte uten å ha ringt, slik som det siste eksempelet.
Men du må unngå å sende en e-post uten at introduserer deg ordentlig eller gir dem din «pitch». Ikke send en e-post uten å ha snakket med dem, hvor det bare står «Åpen søknad» og nesten ikke tekst.
Introduser deg hyggelig og godt, så blir det satt pris på nesten uansett.
Hva sender du?
Dette bør du legge ved i den hyggelige eposten du sender dem:
- Åpen søknad – dokumentet ditt med søknadsteksten
- CV-en din (spisset til den konkrete jobben)
- Et dokument med attester og referanser (må ikke, men kan være fint)
- Portfolia eller oversikt over jobber/prosjekter du har gjort (hvis det er aktuelt for jobben)
Alle dokumenter bør være i PDF, og ha et naturlig filnavn som er lett å sortere for dem – f.eks Åpen søknad – firmanavn – Kenneth Johansen
Legg ved disse dokumentene i en hyggelig og innbydende epost – og så må du ha veldig lykke til! Du har klart det, og dette blir noen spennende dager og uker. Vær veldig fornøyd med at du har levert!
Bør du følge opp?
Ja.
Det kan hende at du hører noe fra dem ganske snart – eller det kan hende at dagene og til og med ukene går uten at du hører noe. Det betyr ikke at det er noe galt – de kan være travle.
Det er likevel fint å følge opp og minne dem på dette. Ikke gjør det for tidlig, men ikke for sent heller – det er klart at du ikke kan vente å henge i ukesvis.
Et tips er å vente et sted mellom 1-2 uker før du følger opp med en hyggelig epost eller telefon.
Det kan hende at du får tilbakemelding at de ikke kan ansette deg nå, men at de gjerne vil beholde deg i bunken for muligheter i fremtiden. Dette er i så fall en fin ting, som det er fint å være åpen for.
Gratulerer!
Kanskje får du jobb nå. Kanskje må du gå noen runder til. Bare det at du vurderer en åpen søknad – og at du har lest så langt ned som dette – viser at du er åpen for å tenke noe nytt.
Det kan føles skummelt, det er normalt å bli nervøs og ville tilbake til skallet sitt – men åpen søknad er likevel en så spennende, givende og vakker måte å søke på. Tenk – du sitter ikke og venter passivt – du går aktivt ut i verden og forteller hvor du har lyst til å jobbe.
Gjør det du det nok, og på en god måte, så vil det gi resultater. Takk for at du leste, og veldig lykke til. Skriv gjerne en kommentar med spørsmål nederst, så svarer jeg i løpet av noen dager.
Og som alltid kan du lese de andre artiklene på CV-nerden for flere tips, og sjekke ut CV-nerdens CV-pakke for starthjelp med maler, eksempler og guide til intervjuet.
FAQ om åpen søknad
Her er en liten oppsummering av hva denne artikkelen har handlet om.
Åpen søknad er når du søker et sted som ikke har lyst ut stilling eller sagt at de trenger noen.
Ja, det er en god idé å sende åpen søknad. Omtrent 40% av alle jobber i Norge blir ikke lyst ut på nett, så disse jobbene kan du være med å kjempe om.
Det er spesielt lurt å sende åpen søknad til privat sektor, til bransjer i vekst, til store steder med mange ansatte, og til steder med stor utskiftning.
Jobber i offentlig sektor må lyses ut på nett, så det er lite effektivt å søke med åpen søknad der. Steder med liten økonomi eller få ansatte kan også være vanskelig.
Du må tilpasse søknaden din veldig til jobben du søker, og du må gi dem lyst til å snakke med deg. Finn de beste grunnene til at du bør få jobb der, og vær offensiv i teksten.
Ikke bare send CV og åpen søknad på e-post. Det er bedre å opprette kontakt med arbeidsgiver og få tillatelse til å sende først.
Vær entusiastisk, motivert og lett i tonen. Det viktigste er at de får lyst til å snakke med deg. Fortell dine beste erfaringer og kompetanse som kan være nyttig for jobben. Målet er ikke å bli ansatt basert på søknadsteksten – men at de vil møte deg og undersøke mer.
I media
Her ser du noen av stedene CV-nerdens tips har vært i media.
Anonym says
Hei! Nettsiden din er rene reddningen for oss studenter. Tenker å kaste meg inn i ilden av åpne søknader, men lurer på fungerer det like bra å møte dem på jobben som det gjør å ringe? Gir det som regel en mer positiv fremtredningen eller blir man sett på som desperat?
CV-nerden says
Bra spørsmål!
Det kommer nok mye an på hvilken type jobb du søker. Generelt har du flere muligheter til å gi et godt inntrykk hvis du møter opp personlig. Men det er en balanse, hvor du ikke må være påtrengende heller, og det også handler om hva som passer for arbeidsgiver.
En tommelfingerregel er at hvis det er et arbeidssted alle kan besøke (butikk, café, etc) er det helt fint å komme uanmeldt innom og høre om det er noen du snakke med. Men i jobber hvor man sitter privat i lukkede området, er det lurt å høre med dem først og avtale kontakt.
Et tips er å sende epost til dem først, og fortelle at du har sett deg ut dem som arbeidsplass og har lyst til å sende en åpen søknad – og lurer på om du kan enten ringe dem eller komme innom på besøk for å høre litt mer. Da kan arbeidsgiver svare hva som passer best for dem.
Det er også forskjeller på bransjer her. I kreative byråer som driver med markedsføring, design og lignende, er det ikke uvanlig at man kan komme ned og ta en uformell kaffe og prat med dem – det hender det at de skriver på nettsidene sine også. Hvis det er en mulighet der du vil søke, så anbefales det fremfor å ringe!
Bra at du skal kaste deg ut i dette – det kan være uvant i starten, men absolutt verdt det. Litt avhengig av bransje, men prøv å få til fysiske besøk hvis mulig – men ikke press på det. Ringe kan også være fint. Mitt beste tips er å starte med rask og enkel kontakt om at du er interessert i å sende en åpen søknad, og høre om du kan enten ringe eller besøke – og så gjøre det som arbeidsgiver inivterer til.
Lykke til :)
Anonym says
hvordan finner man de skjulte jobbstilligene?
CV-nerden says
Godt spørsmål!
Det er ikke alltid så lett å vite hvilke skjulte stillinger som fins. Offentlige stillinger lyses alltid ut, men i det private kan det være mange stillinger man ikke får høre om. Det hender at arbeidsstedet vet om en de liker, som de kontakter og tilbyr jobb. Eller at du selv søker med åpen søknad hos bedrifter og blir ansatt.
Noen stillinger er «delvis skjult», det vil si at de ikke legges ut på finn.no, men kan finnes på bedriftens egne nettsider, på bransjenettsider eller at det henger en lapp på vinduet om at de ansetter, eller lignende. Så det er alltid verdt å undersøke om det er jobber i bransjen din som du ikke ser der du leter.
Ulempen med å søke åpen søknad, er jo nettopp at man ikke alltid vet om de trenger noen, eller om det faktisk er en «skjult stilling» ledig. Et godt tips er å nettverke så mye som mulig, og gjøre en så god jobb som mulig, sånn at det øker sjansen for at et relevant arbeidssted hører om deg eller kjenner deg litt (hvor viktig dette er, er avhengig av deg og bransjen). Ellers er det ofte verdt å sjekke nettsidene til drømmefirmaene dine.Oofte står det at de tar i mot åpne søknader, selv om de ikke vil legge ut på finn.no eller andre steder.
Sist men ikke minst er det verdt å ta kontakt med ulike steder for å høre om du kan søke hos dem – selv om du ikke vet at det er en ledig, «skjult» stilling der. Denne usikkerheten er en av ulempene med åpen søknad – men den store fordelen er at det kan være færre andre søkere enn offentlige stillinger.
Lykke til, håper du finner noe :)
-CV-nerden
Nicole Karpowicz says
Hei, ville bare si at jeg syntes du alltid skriver veldig bra og jeg får alltid inspirasjon.
Har du eksempler på jobbsøknader til en nyutdannet interaksjonsdesigner feks?:) eller tips?
Ser frem til å høre fra deg,
Vennlig hilsen
Nicole Karpowicz
CV-nerden says
Hei Nicole, takk for hyggelig kommentar!
Jeg har dessverre ikke noen eksempler på jobbsøknader til en interaksjonsdesigner. Men jeg skal ha det i bakhodet hvis jeg lager flere eksempler :)
Jeg har fått med meg at det kan være konkurranse for nyutdannede i bransjen din. Det nok lurt å legge kreftene i en god portfolio, og prøve så godt du kan å få vist frem arbeid du har gjort / ferdigheter du har. En god, presentabel portfolio ved siden av CV og søknad hjelper nok på.
Det kommer litt an på hvor du søker, men en del av de private bedriftene er ofte åpne for å bli kontaktet, så en strategi med åpen søknad kan være lurt å vurdere!
Lykke til :)
Anonymus says
Utmerket gjort!
Anonymus says
Jeg har ikke skrevet en kommentar på nettet på flere tiår, men jeg måtte denne gangen på grunn av kvaliteten på arbeidet ditt. Det hørtes ut som sunn fornuft, som er en sjelden vare i disse dager. Jeg skal anbefale denne nettsiden til alle som ser etter jobb.
CV-nerden says
Så fint å høre – og takk for at du tok deg tid til å skrive kommentar! Jeg tar med meg de fine ordene dine videre. Lykke til med jobbsøking :)
CV-nerden says
Takk – lykke til med jobbsøkingen :)
CV-nerden says
Still gjerne spørsmål til meg her i kommentarfeltet! Jeg svarer så fort jeg kan :)
-CV-nerden