Jeg liker egentlig ikke å fokusere på «feil».
Men hva gjelder søknader er det ganske klare ting som kan slå feil ut, og som er veldig vanlig blant jobbsøkere likevel.
Jeg tenkte over det, og telte opp 9:
1. Du har glemt arbeidsgiver
Dette er det vanligste – og kanskje det mest alvorlige. Og det er fort gjort. Jeg skrev selv søknader som omstendelig tok for seg alt: jobbene mine, skolene jeg hadde gått på, egenskapene, tingene jeg hadde lært – og ikke ett sted brukte jeg plass på jobben jeg skulle søke.
Men søknaden handler ikke om deg – den handler like mye om jobben du skal gjøre. De har et behov som skal fylles og er villig til å betale for det. Hvorfor passer du der? Hva vet du om stillingen? Hvordan kan du løse problemene deres? Hvorfor vil du være verdt pengene de skal bruke?
I stedet for å skrive at du er flink og har kvaliteter – skriv at du er flink, har kvaliteter og derfor kan løse disse oppgavene for dem.
(Dette er ekstra viktig i privat næringsliv og resultatdrevne bransjer)
2. Du sier ikke hvorfor du skal velges
Mange søknader ender i en slags forsvarsposisjon, hvor de pliktoppfyllende viser at de fyller kriteriene som stilles til jobben.
Det kan holde – men ofte ikke. Ligger du i en bunke med 50 andre trenger du å fokusere på hvorfor du skiller deg ut. Hvorfor bør de velge deg?
Er du mer motivert enn andre? Har du en spesiell erfaring som gjør at du passer perfekt? Hvorfor skal du velges foran andre? Svaret trenger ikke være vanskelig, og du trenger ikke slå deg på brystet som en amerikaner. Men finn en setning eller to som runger sant og forteller hvorfor du bør få jobben – og la de setningene synes godt og ofte.
3. Du treffer ikke tonen eller kulturen
En av de aller vanligste grunnene til at du ikke blir innkalt er ikke at du ikke var «god nok» – men at du ikke traff.
Og det er forskjell. På min jobb har vi hatt feiende flotte og kvalifiserte kandidater som rett og slett ikke visste godt nok hva stillingen gikk ut på. De traff ikke. Vi følte ikke at de visste hvem vi var – eller hvorfor vi drev med det vi driver med. Og da er det vanskelig å forestille seg dem i kollegastolen.
Research er virkelig kongen her. Ring dem. Les på nett. Gå innom. Alt for å plukke opp hvordan sted dette er.
4. Du skriver for kort
Denne er ingen overraskelse. I noen få type jobber kan en halv side være nok – men i de fleste må du opp i minst 3/4.
Du rekker rett og slett ikke utstråle at du bryr deg nok om jobben på en halv side eller under. Hvis du er synlig dårlig i norsk vil de kunne forstå at du skriver kort. Men bortsett fra det oppfattes det som latskapsarbeid.
5. Du skriver for langt
Denne er mer overraskende på noen:
Det er ikke noe bedre at du skriver 1,5.
Jeg liker ikke å fortelle jobbsøkere at de skriver for langt. Og jeg kjenner følelsen av at det er for kort som er galt. At det er bra å ha mye på hjertet, skrive i vei. Man tenker at det utstråler motivasjon å skrive langt. Og til en viss grad, kanskje.
Men det er en kunst å fremstille seg effektivt. Du kan oppfattes som lat/arrogant hvis du ikke holder deg til en side. Og det kan bli for mye innhold – de kan falle av underveis. De beste budskapene renskes.
Sannheten er at hvis du fysisk ikke klarer å holde deg til en side og skrider over uansett hvordan du kutter – så skriver du om ting som dere heller skal utdype på intervju.
6. Du fremstår for tryglende
Dette er en av de vanskeligste balansene i jobbsøking.
På den ene side er du i en sårbar posisjon. Kanskje har du søkt mye. Kanskje er det lenge siden du har hatt jobb. Du føler deg på defensiven. Samtidig ber jobben om entusiasme, motivasjon og humør.
Du må gjøre det du kan for å fremstå motivert for jobben – uten å virke desperat etter å få den. Det er litt samme prinsipp som dating. Vil du det altfor mye for fort, kan det bli feil. Man må virke oppglødd, motivert, men ikke trengende. De må ikke få inntrykket at de gjør deg en tjeneste hvis de kaller deg inn.
Du trenger ikke overøse dem med all erfaring du har gjort. Gi relevante og utplukkede smakebiter av deg selv fremfor hele historien. Gi dem inntrykk at du har enda mer å fortelle hvis du blir kalt inn.
7. Personligheten din kommer ikke frem
Søknader går seg bort i for “juridisk språk”. De vil være for formelle. For profesjonelle. De kan svare for pliktoppfyllende – og kjedelig – på annonsetekst som er skrevet etter en standardmal. Men det er et menneske bak standardmalen, og du må finne det mennesket.
La søknaden være luftig. La den være spennende, la den være i ditt språk, la den være innbydende å lese. Profesjonalitet handler ikke om å være tung og vanskelig. Profesjonalitet kommer frem i tonen din og i hva du velger å presentere.
Les søknaden høyt og se om du kjenner igjen stemmen din.
8. Du fremstår overkvalifisert/feilkvalifisert
Jobbsøkere jeg møter tenker at overkvalifisert er et luksusproblem. Noe som egentlig ikke gjelder.
Men det gjør det. Arbeidsgivere er livredd for overkvalifiserte arbeidstakere. Og selv om du føler at du kommer til å trives der og at det er en urettferdig innvending, tenker ikke arbeidsgiver det.
Arbeidsgivere tenker, og vet av erfaring, at overkvalifiserte/feilkvalifiserte går lei av jobben. At de etterhvert jobber dårligere. Slutter. Kanskje lar de det gå utover moralen hos de andre før de gjør det. Osv.
Hvis du har noe som gjør at fremstår overkvalifisert eller feilkvalifisert – for tung utdanning, for tung erfaring, ting som er på siden av hva du skal gjøre – er du nødt til å adressere det i søknaden. Du må fortelle akkurat hvorfor du passer likevel – selv om du ser ut til å være meislet for andre ting.
9. De føler seg som en i mengden
Datinglivet er en bra sammenligning også her.
Står du og deler samme rose til alle du ser, kniser de ikke like mye.
Og arbeidsgivere merker fort hvis søknaden din er masseprodusert.
Som ung eller med lite erfaring er det greit å lage f.eks en søknad for hver bransje – en til butikkjobber, en til barnehagejobber, osv. Men ellers er det langt bedre å søke 10 jobber du virkelig har lyst på, enn 50 du kanskje kunne tenke deg. Gi dem følelsen av de er utvalgt – og bruk kreftene på de stedene du vil til.
Så.
Ikke bli stressa hvis du føler du har gjort flere av disse «turn off»-ene. De er så vanlige at det er sjelden å se en søknad som ikke har minst et par. Og det er ikke sikkert alle blir like turned off som CV-nerden. Som er så delikat og sart at han ved flere anledninger har fått elveblest av å lese ting i feil font.
Men vit at hvis du vil gjøre søknaden virkelig god, er det tingene over du må adressere.
Les Slik får du en FANTASTISK søknad for å se de beste tipsene om søknad!
CV-maler
Se CV-nerdens CV-maler og last ned i Word (2022)
Eksempler
Se eksempler på hvordan CV og søknad kan se ut.
I media
Her ser du noen av stedene CV-nerdens tips har vært i media.
Lars Henrik Jensen says
Jeg er 43 år gammal, og har aldri skrevet en jobbsøknad i mitt hele mitt liv, alt har gått via sånn arbeidstrening via NAV og såkalt arbeidsmarkedstiltak uten noe resultat å få en fast jobb. Er det ikke skikkelig turn off å skrive at man ikke har arbeidserfaring eller aldri har jobbet med lønn, men har bare drevet som YouTuber og blogger om elbiler og har interesse å jobbe som biltester for et firma som lyser ut en slik jobbstilling??
Hvordan går jeg fram. Jeg har aldri oppnådd inntekt fra YouTube så liten er den kanalen at den har mer eller mindre ligget brakk.
CV-nerden says
Spennende at du skal søke jobb!
I din situasjon, hvor du skriver at du ikke har så mye arbeidserfaring, er det viktig å fokusere veldig på din motivasjon! Og det høres ut som at du både har interesse og motivasjon for dette.
Mitt tips er å prøve å få kontakt med selskapet du vil søke hos. Hvis de møter deg og merker at du er interessert og kunnskapsrik om bil, kan det være viktigere for dem enn akkurat hvor lang arbeidserfaring du har.
Og generelt i søknader, er det fint å fokusere på det du har som er bra! Og i dette tilfellet kan det være veldig fint å vise frem at du er motivert, interessert og kunnskapsrik om bil.
Lykke til :)
Jon says
Hei,
Bør jeg sende en Mail etter jobbintervju? Eller vente?
Er redd for bli masete eller for lite på.
De skal gi svar innen 2 uker, det har gått litt over en uke uten at jeg har hørt noe.
CV-nerden says
Det er ikke noe i veien for å sende en epost eller ringe, så lenge du er hyggelig, nysgjerrig og ikke formulerer deg masete! Samtidig, når de har sagt at det kan to uker, kan det også være fint å vente de to ukene. Lykke til :)
-CV-nerden
Barbara Tissi says
Hei
Jeg er en 50 år gammel fysioterapeut som bor i Sveits. For tre år siden begynte jeg å lære norsk. Selv om jeg forstår veldig mye, ønsker jeg også å snakke mer flytende. Det er derfor jeg har lyst til å jobbe i Norge neste sommer 2022 (juni, juli, august). Jeg tenker om å registrere CV min på «finn.no». Hva må jeg skrive i søknad? Jeg vil ikke jobbe som fysioterapeut, det er komplisert, tenker jeg. Jeg kan forstelle meg å jobbe som personlig assistent eller noe annet.
Tusen takk, Hilsen fra sveits Barbara
David says
«Damned if you do, damned if you don’t.»
Følelsen jeg får av å lese dette. 😞
Setter likevel pris på innlegget.
CV-nerden says
Ja – kjenner følelsen! Samtidig er det nok ikke så ille som man er redd for.
Og fokuset i artikkelen jeg skrev er kanskje litt vel negativt. Det er nok ikke sånn at arbeidsgivere naturlig blir «turned off» hvis du har gjort noen av disse tingene jeg nevner. Men de KAN bli det. Og kanskje en bedre måte å si det på, er at du skiller deg veldig positivt ut hvis du ikke gjør disse tingene.
Jobbsøkingen er hardt – men det er som regel lys i tunnelen. Lykke til :)
Anonym says
Hei.
Kunne du tenke deg å skrive en grei oppskrift på CV/Søknad for de som skal ut som lærling?
Hadde sikkert hjulpet mange ungdommer som går rett fra videregående til arbeidslivet.
CV-nerden says
Det er en veldig god idé. En sånn artikkel kommer nok litt senere, og i mellomtiden ville jeg fulgt tipsene fra oppskrift til vanlig søknad, men vært ekstra motivert, lærevillig og imøtekommende i teksten!
Takk for innspillet :)
Merete says
Hei, du har ikke noen råd for hvordan man skriver en søknad på en intern stilling? Finner ingen norske nettsteder som skriver noe om dette. Føler at søknaden bør se litt annerledes ut når arbeidsgiver allerede kjenner deg?
Språknerden says
Hvis du virkelig er en CV-nerd og vil gi andre råd om hvordan de skal skrive jobbsøknader så bør du lære deg hva ordet «adressere» betyr og hvordan man bruker det på norsk. «Adressere» er på norsk noe man gjør med brev eller andre henvendelser, typisk ved å skrive adressen på en konvolutt. Formuleringer som «å adressere det i søknaden» og «tingene over du må adressere» vil få enhver som bryr seg om riktig språk til å rive seg i håret. Ordet «adressere» på norsk kan ikke brukes om å ta opp et problem eller spørsmål, slik som det engelske ordet «address».
Mona says
Hei,
Har hentet mange gode tips på disse sidene, så takk for det!
Ett spørsmål:
Ville du anbefalt å ringe til kontaktpersonen i stillingsannonsen for å skille seg litt ut i søkeprosessen? Jeg vil søke på en stilling som Controller og har aldri jobbet som det før. Da vil jeg ringe og f.eks. spørre om min profil (bachelor i siviløkonomi og konsulentjobb) kunne være relevant for dem? Er det turn off å ringe og spørre om ting som man jo bare kan ta sjansen på? Eller er det positivt å kunne referere til «motiverende samtale med XX» i søknaden?
CV-nerden says
Godt spørsmål, og her er det en fin balanse.
Det er sjelden lurt å ringe «kun» for å «smiske seg inn». Det kan virke mot sin hensikt. Men det er en veldig ressurssterk ting å ringe med spørsmål man virkelig har. For eksempel syns jeg utgangspunktet ditt er bra – du lurer oppriktig på om bakgrunnen din er noe de ser etter. Det kan du fint ringe å spørre om.
Tenk etter om du har andre ting du oppriktig lurer på. Du kan spørre om hvordan arbeidsdagen er der. Hvordan miljøet er. Hvordan mulighetene er for å få andre stillinger i firmaet etterhvert, etc.
Ring hvis du oppriktig lurer på noe med stillingen :)
mr. jones says
Hei, under punktet om å skrive for mye vil jeg anbefale at du nevner et essensielt konsept innenfor informasjonsforvaltning:
«For hvert nye punkt du tar med, nedgraderer du viktigheten av det andre»
Sier det stadig vekk i jobben min som informasjonskonsulent og web-utvikler. Rett og slett «less is more»
CV-nerden says
Veldig enig i dette. Det handler mye om å gi de viktigste tingene det rommet og den plassen de fortjener.
Realisten, på vegne av Realistinnen says
Hvis man har samme navn som en ihuga «feminist og blogger» eller en annen form for nett-troll, bør man da nevne det i søknaden? Slik at ikke arbeidsgiveren googler navnet og får inntrykk av at du er en generell idiot?
Merethe says
Hei.
Hei. Jeg skal søke på en jobb via en elektronisk søkerportal. Feltet der man skal skrive sin «søknadstekst» er veldig lite, og jeg ble derfor usikker på om dette er fordi arbeidsgiver ønsker at man kun skal skrive en veldig kort søknad. Det er fysisk mulig å skrive en lenger tekst i denne rubrikken, men da må man scrolle nedover for å lese hele. Jeg opplevde derfor dette som unaturlig. Har du noen tips eller erfaring om hva jeg burde gjøre? Jeg er redd for å skrive alt for langt dersom arbeidsgiver ikke ønsker dette, men samtidig vil jeg heller ikke skrive for kort med fare for å virke uinteressert i jobben.
CV-nerden says
Hei! Dette er et veldig godt spørsmål, og observant både sett og tenkt av deg.
Det kommer litt an på hvordan jobb du søker, men i hovedsak ville jeg anbefalt å skrive «vanlig lengde» i denne teksten, MULIGENS hakket kortere.
Men vi må skille: Noen portaler ber om at du legger ved søknaden som vedlegg, og har i tillegg et lite felt hvor du kan skrive inn beskjeder eller en kort oppsummering. Der kan du skrive kortere og si at søknaden er lagt ved. Hvis ikke ville jeg skrevet omtrent normal lengde – det er bedre enn at du blir for knapp.
Du kan hoppe over den vanlige «adresse-og datolinjen» øverst i et slikt felt og begynne rett på teksten. Så lenge du skriver konsist og tydelig, så er det fint med litt lengde på teksten også her.
Lykke til!
Steffan says
Hva er kjekkest for en arbeidsgiver å se på CV’en din?
Din tunge erfaring og utdanning, eller å ha et stort hull i CV’en?
CV-nerden says
Litt usikker på hva du mener her.
Erfaringen og utdanningen din må med, selvfølgelig. Hvis du føler den er for tung og ikke passer helt med jobben, kan du tone den ned og fokusere annerledes i søknaden :)
Oppmøteangst says
For ei kjempebra side! Her lærte jeg å ta opp glemt kunnskap på ny. Mange nye triks. Flott påfyll. Savner kanskje litt konkrete eksempler på f.eks… Ved å møte opp hos arb.giv, og komme med de konkrete gode spørsmålene? De triksene har jeg helt mistet..
CV-nerden says
Godt poeng! Kan inkuldere det når jeg får litt mer tid til å drive denne siden (får det nå snart).
Så lenge spørsmålene dine er naturlige, relevante og ikke «forcet» tror jeg det går bra. Det som ikke funker så bra er å presse seg på med forberedte spørsmål arbeidsgiver egentlig ikke har tid til. Målet er å få en god og avslappet kjemi, og få svar på de spørsmålene som du oppriktig lurer på rundt stillingen :)
Nikolai says
Hei,
Tusen takk for en fantastisk side! Her har jeg hentet mange gode tips opp igjennom årene.
Satte meg ned for å skrive en søknad og slet litt med å få alt i søknaden inn på en side. Stillingen krever mye og jeg vet at det er svært mange som kommer til å søke, så da får man selvsagt et behov for å skrive mer og skille seg ut (sånn er ihvertfall jeg). Behovet for mer plass på den ene siden fikk meg til å tenke: Vil du si at et standard formelt brevoppsett i en søknad, dvs. : adresse til arbeidsgiver (blablabla) og eget navn og adresse samt dato er et must? Eller trenger en ikke ha med det? All kontaktinformasjon finner de i CVen og søknad med CV blir lastet opp via nettsiden til bedriften, noe som jo gjør bedriftens adresse helt overflødig.
I det hele tatt så synes jeg det er vanskelig å bedømme hvor konkret/utfyllende man skal være. Man kan jo foreksempel få fryktelig mye inn på den «ene siden» om man fjerner adresse, skrur ned skriftstørrelse osv. Har du noen tommelfingerregler du bruker som hjelper deg med dette når du skriver søknad?
Tusen takk!
Christine says
Hei! Takk for inspirerende side. Har plukket opp masse tips herfra, men i min fortvilelse så jeg plutselig at jeg har skrevet følgende under nøkkelkvalifikasjoner på min CV: «20 års erfaring innen salg med målbare resultater». Jeg er knapt 30, og det skulle stå 10 og ikke 20! Nå er både CV og søknad sendt, og det frustrerende er at jeg brukte 4 timer på å skreddersy CV og søknad til akkurat denne arbeidsgiveren! Fikk tilmed noen til å se over, men de sa ingenting! Er alt håp ute nå? Bør jeg sende på nytt? Alt er ellers korrekt i både CV og søknad. Dette er en drømmearbeidsgiver så derfor jeg «freaker» litt ut her.
Benjamin says
Hei CV-nerden.
Hva med en CV/søknad for de som har jobbet hele livet, uten nevneverdig utdannelse og i disse dager som arb.ledigheten øke og man må finne ny jobb.
Blir et lite "kompleks" å ikke ha en BA eller MA å slå i bordet med..
Takk på forhånd.
CV-nerden says
Hei! Husk at utdanning, hvor nyttig det enn kan være mange steder, slett ikke er det som gjelder alle steder! Utrolig mange jobber hvor det er din praktiske erfaring og din personlige egnethet som har alt å si. Ikke heng deg opp i utdanningsdelen i CV-en/søknaden, stryk den omtrent, hvis det er det du vil, og selg deg helhjertet inn som den du er.
Nora says
Disse rådene er langt mye bedre enn de jeg har fått på CV og søknadskurs. Takk!
CV-nerden says
:)
Lene says
Hei, veldig informativ og bra side! Jeg sliter sånn med å sitte sammen de riktige ordene og setningene, og blir aldri fornøyd. Søker på utlyste stillinger og skal lage noen åpne søknader også!
Hvor mye skal du ha for å hjelpe meg å lage en søknad??? :) :) :)
CV-nerden says
Hei! Ah, jeg har dessverre ikke tid til å tilby tjenester som dette nå.
Det kan hende jeg lager meg tid etterhvert. Men da er du forhåpentligvis godt inne i en ny jobb :)
hey says
yo
Silje says
Hvor lenge før bør jeg søke jobb i fremtidig studieby? På samme tid som hybel, ca. Februar? Eller senere
CV-nerden says
Hei! Godt spørsmål. Det kommer litt an på hvilken jobb og hvilken by kanskje. Det er aldri feil å begynne å søke tidlig, og hvis du sender avgårde CV og søknad på mail er det bare å begynne så snart du har overskudd.
Likevel er det sånn at det ofte er langt mer effektivt å gå innom dem personlig, og en fordel å kunne stille opp fysisk på intervju på kort varsel. Så det mest effektive er nok å søke intensivt når du kommer dit. En del jobber vet heller ikke om de kommer til å trenge hjelp om en stund – det er mer sånn at noen slutter, og de utlyser umiddelbart.
Jeg ville begynt allerede hvis jeg hadde overskudd, men satt inn støtet når jeg var der. Eventuelt dratt over en tur for å søke før du flytter. Lykke til!
Helene says
Hei! Jeg var innom her om dagen og søkte på en klesbutikk, fikk et veldig positivt syn, i og med at de virket veldig ivrige fordi jeg kunne jobbe både dag og kveld og ofte. Har ikke hørt noe etter det, hvor lenge vil du anbefale før jeg tar en telefon eller noe lignende, og hva bør jeg spørre etter/si?
CV-nerden says
Hei! Så bra at du var innom. Det er rett strategi. Her har du fåttt en god start.
Så lenge du er hyggelig på telefon, er det ingen regler for om du kan ringe eller ikke. I ditt tilfelle ville jeg selv ha ringt etter 4-5 dager, kanskje en uke. Det er bare å fortelle at du har tenkt masse på jobben, at du ikke mener å mase, men at du er så nygsjerrig og håpefull at du bare tar en telefon. Så lenge du har den approachen, vil du virke motivert uansett.
Carina says
en turnoff er også at man skriver man er gravid!
CV-nerden says
Ja, det kan du si.
Vibeke says
Hei
Stillingen jeg skal søke på bruker rekrutteringsselskap. Nå har det seg slik at jeg kjenner ei som jobber i firmaet, som ønsker å anbefale meg for jobben (vi har tidligere jobbet sammen der hvor jeg er nå). Hva gjør jeg mht søknad? Bør jeg nevne henne noe sted, evt hvor?
CV-nerden says
Du bør i hgøyeste grad nevne henne! Dette er en fin og effektiv vei inn (og en strategi i seg selv å finne ut hvilke kontakter man har). De vil lese søknaden din nøyere, og sjansene dine vil øke.
Nevn henne hyggelig og raskt i innledningen, uten å dvele for lenge ved det. «Ellen som jobber hos dere har fortalt meg alt om stillingen og anbefalt meg å søke, og jo mer jeg har hørt, jo mer tror jeg at dette er stedet for meg», f,eks.
Kristina says
Hei!
Jeg trenger så sårt hjelp!
Tenkte å sende inn søknad for deltid stilling hos Søstrene Grene. De har utlyst 10 ledige stillinger nå.
Men problemet er at jeg er 20 år og aldri har hatt jobb erfaring fra før av…
Jeg studerer i et bachelor program ved HiOA.
Hva er det jeg kan skrive for å få jobben?
Vær så snill å svar raskt. Takk.
CV-nerden says
Hei! Sorry at jeg ikke fikk svart raskt! Jeg har mye annet å gjøre, og forsømmer denne siden i blant. Håper jeg kommer sterkere tilbake med tiden min snart.
Jeg svarer likevel i tilfelle andre leser. Ikke vær redd for en tynn CV her. Klin til (og da mener jeg klin til) med en motivert og varm søknadstekst. Vis at du vet masse om Søstrene Grene, at du har handlet der mye, at du er kjempeklar for å begynne der. Møt opp i butikken og gjør et godt inntrykk, med CV og søknad i hånda.
Ingrid says
Hei. Jeg skal søke jobb i Oslo til vinteren og tenker å sende ut en del søknader – både til utlysede stillinger og åpne søknader til interresante bedrifter. Jeg ønsker å jobbe med personell og bemanning, og jeg ser at flere bedrifter ønsker at man er sterk skriftlig og muntlig i både engelsk og muntlig. Hvordan får jeg fremhevet dette uten å være «blærete»? Jeg har både norsk og engelsk som morsmål og har gått på engelsk språklig barneskole og videregående, samt har både norsk og amerikansk statsborgerskap.
Marie says
hei! Jeg skal levere jobbsøknad og CV i en butikk om ikke så lenge og lurte på om hvordan jeg skal levere den? Er helt ny på dette og derfor litt usikker… Skal jeg bare levere de ark for ark, i en konvolutt, stiftet sammen eller har ikke dette så mye å si?
CV-nerden says
Hei!
Det har ikke nødvendigvis så mye å si. Det viktigste er kanskje at CV-en ikke er printet på frem- og bakside (hvis den er over en side, altså). Ellers er det «riktigste» å sette søknaden øverst, stifte sammen med CV-en under, og kanskje legge det i en mappe eller konvolutt. Men ikke stress for mye med det. Bare gå inn i butikken og si at du har lyst til å søke jobb og har en CV å levere.
Men obs: Det aller, aller viktigste er at du spør etter sjefen selv. Hvis du gir CV og søknad til en av de ansatte, er det fort gjort at de legger det i en bunke som de glemmer, etc. Hvis sjefen ikke er der, er det bedre å spørre om du kan komme tilbake senere og levere til sjefen da.
CV-nerden says
Hei!
Akkurat hvordan du leverer den har ikke så veldig mye å si. La CV og søknad være på forskjellige ark. La CV helst være ensidig (hvis den er på to sider, ikke print på frem- og bakside, men forskjellige ark). Hvis du har bilde på CV-en, print i farger. Ellers er det litt vanligere å ha søknaden øverst, CV-en under, gjerne med en binders, og i en plastlomme eller konvolutt. Men alt går – også å komme med to løse ark.
MEN.
Mye viktigere er at du ikke bare gir fra deg papirene til personen i kassa. Flere undersøkelser viser at papirene ofte ikke blir gitt videre. Dessuten er det sjefen som trenger å møte deg og få et godt inntrykk. Spør om personalsjef eller daglig leder er til stede, hils pent, si at du er ute etter jobb, og lever papirene. Hvis sjefen ikke er til stede – spør heller om når han/hun kommer tilbake, og returner da, det er best.
sexy boiii says
pass dere jeg skal gi dere en high five
Anne-Sofie says
Hei, eg skal skrive søknad til ein klesbutikk no, og lurer på om det er turn-off eller turn-on å skrive nynorsk. Nynorsk er hovudmålet mitt, men eg har absolutt ingne problem med å skrive bokmål. Eg lurer fordi eg tykjer det verkar som om unge som ser noko på nynorsk, med ein gong får eit dårlegare inntrykk av det, i og med at det er ganske unge damer som skal lese søknaden min er eg ikkje sikker på om eg skal skrive bokmål eller nynorsk.
Martine says
Hei! Helt super side!
Jeg søker på en sommerjobb hos Kongsbergruppen (studerer ingeniør), og det programmet de bruker for å kunne søke er på engelsk. Er det da greit for meg å legge ved CV og søknadstekst på norsk? Eller blir dette uglesett?
Er god i engelsk, men føler jeg får formulert meg bedre på norsk.
ka du tru?
CV-nerden says
Hei!
Litt usikker i akkurat dette tilfellet. Ofte er det riktig å svare på engelsk når de utlyser på engelsk. Men på Kongsbergruppen kan du jo veksle mellom norsk og engelsk på hjemmesiden med flaggfanene øverst. Som du har sett har de utlysningteksten både på norsk og engelsk, men selve søknadsapplikasjonen kun på engelsk. Litt vanskelig å si om dette bare er for å spare tid. De skriver heller ikke eksplisitt at du skal svare på engelsk – så jeg tipper at norsk er helt bra.
Uansett – hvis du vil være safe her, så send dem et kjapt spørsmål. Spør om de foretrekker å få søknaden på norsk eller engelsk. Det er et intelligent og legitimt spørsmål. Og helt innafor.
Lykke til da. Håper du får den.
Katie says
Hei!
Utrolig bra og veldig hjelpsom side!
Jeg lurte på:
Når jeg sender søknad pr. epost. Bør jeg legge ved søknadstekst som fil, eller skrive søknads teksten i tekstboksen for epost?
Bør jeg sende inn noe mer enn søknadstekst og CV, som for eksempel jobb attester, kursbevis m.m.?
Takker på forhånd :)
CV-nerden says
Hei! Litt sent svar, sorry.
Jeg ville sendt som fil – kanskje aller helst PDF. Så hvis du legger ved CV, søknad (og evt. attester) som PDF, kan du bruke mailteksten til en rask og hyggelig intro. Noe sånt som: «Hei, ble veldig glad da jeg så stillingen. Her er CV og søknad fra meg. Ring meg på telefon …. hvis dere lurer på noe, etc».
CV og søknad er det klart viktigste å legge ved. Legg ved attester og kursbevis hvis du har det og det føles relevant. Men jeg ville anbefalt å samle det i ett PDF-dokument (aller helst ett dokument for attester og ett for kursbevis). Mye bedre enn å legge ved 8-10 ulike filer.
Lykke til :)
Kjell lakshaug says
Veldig bra side om tips til cv og søknad, jeg lurer på, hva gjør man hvis man har dårlig referanser? Si korte arbeidsperioder, og man har gjort en helt ok/dårlig jobb.
Jeg sliter nemlig litt med dette, jeg var en gang useriøs og så på jobb som noe jeg «måtte» men nå er innstillingen helt annerledes, der jeg derimot vil yte en bra jobb og ta det seriøst.
Nina says
Hei
Først så vil jeg si veldig bra side :)
Er det veldig dumt å søke på jobber hvor det står 1-4 års relevanterfaring, når man har utdannelsen men ikke den relevante erfaringen? Har masse annen erfaring som jeg har oppnådd i studietiden?
Mvh
Nina
CV-nerden says
Syns det høres ut som at det er innafor for deg å søke.
Særlig hvis erfaringen din er relevant og du virker motivert og gira. Jeg ville søkt. Hvis du ser et selskap som ber om konkret 2-4 års erfaring fra et mediebyra, bør du høre på dem, men det kan ofte være verdt å søke selv om du ikke checker av direkte på alle boksene deres. Men legg innsats i å være offensiv og motivert.
Anna says
Jeg har fått epost om at jeg blir ikke innkalt til intervju (men takk for interesse blah blah). Skal jeg sende en epost tilbake? hvis ja hva burde det inkludere?
CV-nerden says
Hm. Det er veldig lov å svare kort og hyggelig hvis du vil. Men også veldig lov å bevege seg videre – de forventer ikke nødvendigvis svar. Gå videre og finn andre lovende jobber :)
Torstein says
Dette skjedde med meg, og jeg skrev epost tilbake hvor jeg i en hyggelig tone forklarte at jeg hele tiden ønsket å forbedre meg, og ba om jeg ikke kunne få vite konkret hvorfor jeg ikke ble innkalt til intervju. Fikk da et veldig hyggelig svar hvor de forklarte hva som var viktig for dem ved akkurat denne stillingen; uheldigvis var det snakk om en spesiell erfaring jeg ikke hadde, men jeg fikk uansett inntrykk av at de satte stor pris på eposten min, og kanskje ville kalt meg inn om jeg kunne svart at «dette kan jeg kompensere for med sånn og sånn.»
CV-nerden says
Ok, det er et veldig godt poeng. Send veldig gjerne epost hvis du vil ha en slags tilbakemelding og forteller at du har lyst til å forbedre deg til neste gang. Det er en kjempefin ting å gjøre.
Nadia Ghouas says
Heia,
Vil bare si at siden er super nyttig. JJeg bruker den i undervisningssammenheng og referer til den stadig vekk!! ;-)
Thank youuuuuuuuuuu. Nadia
CV-nerden says
Så hyggelig! Your welcome :)
Ylva says
Hei! Jeg er både utdannet innen design og journalistikk. Har veldig lyst til å lage en CV som reflekterer mine kreative sider, men hvordan blir dette mottatt i journalistbransjen? Foretrekker de kanskje de helt streite CV’ene??
Laila H. S. Rognstad says
Hei
Du kommer med mange gode råd. Og håper du kan hjelpe meg?
Det seg at jeg har fått et problem fra og være lite, til stort.
Pga. at jeg falt ut av arbeidslivet i 2008, sliter jeg nå med å komme inn igjen. De som var mine referanser har enten byttet jobb, eller blitt pensjonerte. Har snakket med noen
av de for et par år siden, allerede da opplevde de at det var vanskelig å stille opp, siden
de ikke viste hva jeg hadde gjort i mellomtiden, fant de det vanskelig å uttale seg da de
ikke lengre jobbet på samme plass etc.
Jeg er utdannet innen Data og Multimedieteknikknikk på høgskolenivå, samt fag fra UiO (elektronisk arkiv), og utviklingen har gått farlig raskt, med andre ord jeg er ikke oppdatert på de kunnskapene jeg tilegnet meg..
Kvier meg sterkt for å søke,. For mine matchmail fra finn.no hver dag, men har sperre på å søke. Har tenkt tanken å ta en jobb innen administrativt eller en kundekonsulent
stilling bare for å komme inn i arbeidslivet, men så er det tilbake til problemet med referanser.
Har du noen gode råd?
Mvh Laila R.
Jorunn says
Knall god side. Godt jobba. Har vært på jobb søk nå siden mars, men nå begynner ting å skje. Her er mine tips på den lange vegen til jobb:
1. Har tatt med meg gode råd frå CV-Nerden
2 Tall fester utdanning når man ringjer inn og spør om kompentanse! Får ivrige sjefer til å «blomstre» , og vil ha inn søknad og CV. Tall fest også PC kompentanse. I staden for å skrive «Eg kan Word, Excel, Powerpoint..». Skriv heller i staden «Eg holder på med noko i Office 2010». Tall huskar man.. Tall er eit resultat…Tall er erfaring…
3. Har fått ny kontrakt med referansen – Prat med dei! Det kan svara seg, og diskuter jobb annonser, kvalifikasjonar osv. Lurt å ha referanse frå parsonal som har tilgang til din CV, vitnemål, og attestar. Husk dei har taushetsplikt…For all del, ha den nyaste referansen som muligt!
Ynskjer alle til lykke med jobbsøking i 2014. Kanskje me pratast også då… Men kanskje man blir der man er, og lykkast der… Ingen kan «spå» morgondagen….
CV-nerden says
:)
Anonym says
Hei, kan du skrive en kort åpent søknad som kan hjelpe oss med en jobb i kiwi eller 7/11 osv. Da kan jeg levere dette hvor som helst.
CV-nerden says
Jeg tenker å skrive et eksempel på en åpen søknad senere. Men det blir mye, mye bedre om du skriver den selv. Da får søknaden din flyt, og dtt personlige preg. Og det er deg de vil bli kjent med.
Grete B says
Jeg er 52 år men ser 10 år yngre og føler meg enda yngre. Er det da lurt å legge ved bilde på CV? Har fått mange avslag og er redd for at det er alderen. Jeg er ikke en gammel kjerring.
Anonym says
Ikke legg ved alder, hør av et annet tilfelle at da ble vedkommende kallt inn til flere ;)
CV-nerden says
Det kan definivt stemme hvis du er over 50 ja. Det er en slags stille diskrimering av den aldersgruppen. Ikke i alle bransjer, og slett ikke i alle stillinger, men i noen. Viktig å overbevise om at man fortsatt er sulten og motivert, og ikke ute etter å «ri» av arbeidskarrieren.
Magnus says
Kanskje et litt dumt spørsmål.
Ang. hotmail adresser som epost. Er det no-go, eller er det greit om det er en adresse med kun navnet ditt i?
Elers en meget bra og nyttig side du har.
René Brunsvik says
Det skal være et ganske stivt sted før det skulle være et problem tror jeg. Det tar eventuelt ikke lang tid å lage en gmail, som klinger mer seriøst. Vurder det hvis du søker et konservativt sted. Ellers er det viktige at det ikke står «hungrybear89@hotmail» etc.
Maria Zakharova says
Først og fremst, vil jeg takke deg for veldig hjelpsom informasjon.
Jeg har et spørsmål om språk.
Jeg er russisk og har bodd i Norge fra 2009. Jeg har vært i jobbsøking prosess litt mer enn et år og har aldri vært tilkalt til en intervju. Jeg har Master grad fra Russland og nå studerer jeg et online program på master grag nivå fra Universitetet i England.
Når jeg søker jobb er jeg alltid usikker på meg selv, fordi selv om jeg har lang utdannelse, har jeg lite erfaring og er ikke så perfekt i språket. Så, jeg søkte på stillingene, hvor jeg tenkte at «ok, for det er jeg sikkert kvalifisert», men nå ser jeg at kanskje, ser jeg ut som litt overkvalifisert. Problemet er hvordan kan man vise i et søknad, at man er kvalifisert selv om det er mange grammatiske feil i søknadsbrevet? Hvor i søknaden (i begynnelsen eller på slutten) må jeg si (eller må ikke??) om at språket mitt er ikke så perfekt, men jeg stadig jobber med det.
Laura Alfaro says
Hei!
Først, jeg vil beklager for min dårlig norsk, men jeg vil prøve å forklare meg selv. Jeg er colombiansk og vil delta på et norskkurs. Men, fordi dette kurset er for kvalifisert arbeidere, trenger jeg å skrive ut min CV. Jeg har lest til siden din (det er veldig hjelpsom, forresten).
Som Dawn, jeg skrivet CV-en på engelsk. Og, CV-en min har 2 sider, både for beskrivelse av min (lite) arbeidserfaring og for annet ting, som referanser, andre utdannelse osv. Tenker du at kanskje skal jeg skrive denne på norsk, og at kanskje skal jeg holde meg til bare en side?
Det er ikke for en arbeidssøknaden, men for en norskkurs, derfor er jeg litt forvirret.
Takk for hjelp, og du kan spør meg ut hvis jeg er ikke klart nok
thomas says
hei, jeg er en gutt på 15 år som sliter med og skrive gode søknader. jeg føler selv at jeg får utrykt meg veldig godt muntlig, men med en gang jeg skal få det ned på pairet forsvinner alle idene mine. har du noen tips til hvordan jeg kan lage en enkel men samtidig god søknad?
CV-nerden says
Hei! Mange som sliter med selve skrivingen.
Et veldig godt tips er å skrive så muntlig som du kan. Du kan til og med få en forelder eller venn til å sitte sammen med deg og spørre deg "hvorfor du passer til jobben" og sånne ting, mens du svarer muntlig – og så be dem skrive ned underveis. Da får du en søknadstekst som du kan stusse på etterpå, og som ligger tett opptil hvordan du uttrykker deg muntlig.
Ellers er det et godt tips å bare skrive uten stopp. Ofte stopper man opp i skriveprosessen fordi man gar blitt usikker, eller lurer på hvordan et ord staves, eller andre sånne ting. Ikke stopp opp – skriv i vei helt til du er ferdig med siden, drit i skrivefeil etc. All retting kommer etterpå. Hvis du skriver uten stans sånn, sikrer du ofte den flyten du har muntlig.
Ksenia says
Heihei :) er det noe vits i søke på en stilling, hvor de krever at søkeren må disponere egen bil, og det gjør jeg ikke.
CV-nerden says
Det høres ut som at det vil bli et problem ja. Du kan ringe dem og spørre – kanskje kan det hende at det fins en løsning. Men ville tenkt at det var et absolutt krav.
Eva says
Hei. Hva synes du om et slags takkebrev, som kan evt.sendes etter jobbintervju? Blir det ikke «too much», kommer jeg ikke til å virke påtrengende? De vet jo sikkert at jeg er interessert, for det sa jeg på selve intervjuet. La være?
Takk:)
Lasse B says
Jeg hadde ikke sendt et takkebrev. Jeg hadde helder ringt og hørt hvordan det går med ansettelsesprosessen eller lignende.
CV-nerden says
Lasse B kan ha rett her.
Takkebrev er vanligere i USA f.eks. Men jeg vet også om flere rekruttere som liker det – så lenge det er kort, konsist og ikke forsøker å selge deg videre/være påtrengende.
En rask mail med: Tusen takk for samtalen i dag – det var spennende å høre hva dere tenker om bransjen og veien videre. Kontakt meg gjerne hvis dere vil jeg skal utfylle noe mer», f.eks, tror jeg kun teller positivt.
Dawn says
Hei!
Fantastisk side. Du skriver sånn at jeg nesten føler det kan være gøy å søke en ny jobb.
Jeg lurer på:
Jeg er Amerikansk og har bodd i Norge i 6 år. Jeg snakker norsk og kan skriver såpass bra :/
Hvordan er det å sende CV’n og søknaden på engelsk? Jeg føler på engelsk kan jeg være mer meg selv men jeg vil at arbeidsgiver ikke mistanker at jeg er ikke godt nok i norsk.
Hva synes du?
René Brunsvik says
Hallo!
Det er ikke helt godt å si, men jeg ville nok anbefalt deg å skrive på norsk. Det er mange som skriver på engelsk og som ikke kan norsk – men når du først skriver såpass godt norsk som du gjør, ville jeg utnyttet. Man hører nemlig om arbeidsgivere som omtrent ikke leser søknader på engelsk. Og de kan også mistenke at du ikke er god i eller komfortabel med norsk, som du skriver.
På den annen side forstår jeg også hvis du føler deg mer som «deg selv» på engelsk. Det kan nok være helt fint i noen jobber, men det kommer an på hvilke type jobber du søker?
Rent generelt vil jeg si at hvis du søker jobber hvor du har konkret kompetanse som «selger seg selv», eller jobber i bransjer med internasjonalt snitt (grafisk design, business, ingeniør) så kan det være greit å skrive på engelsk. Hvis du søker jobber hvor du enten skal kommunisere mye med mennesker på norsk (omsorgsjobber, kundebehandlingsjobber) eller en jobb hvor du vil måtte skrive mange norske eposter/rapporter etc, så bør du skrive på norsk.
Og for å gjenta, så ville jeg prøvd å skrive på norsk uansett, når det virker som du skriver så bra som du gjør.
Hyggelig at du liker siden:)
Dawn says
Tusen takk! Bra sagt og jeg se poenget ditt :) god helg!
René Brunsvik says
God helg tilbake!
Stein says
Jeg har lurt på det samme angående språk i søknad og CV. Til nå har jeg valgt å skrive søknaden/CV på samme språk som utlysningen er på. Dvs. engelsk utlysning -> søknad på engelsk. Også i de tilfeller der det er et krav om at en skal beherske engelsk (fluently) så har jeg valgt å skrive på engelsk.
Er det innenfor?
CV-nerden says
Jepp, det er riktig tenkt.
Det er god skikk å svare på engelsk når stillingsutlysningen er på engelsk, så det er veldig innafor.
Hvis det er en stillingsannonse på norsk, som ber om «flytende engelsk», så bør fortsatt svare på norsk. Men du mente nok hvis det stod i en engelsk utlysningstekst, slik jeg forstod deg.
Hvis man er i tvil så er det alltid lov å ta rask kontakt å spørre om de foretrekker søknaden på engelsk eller norsk!
Christer says
Genial side ! Jeg driver og skriver søknad til en selskap som starter med stat og slutter med oil. Dette trur jeg er noe jeg kan ha behov for og ta med meg videre !
Takk så meget, Mr. Brunsvik. = D
René Brunsvik says
Bare hyggelig. Lykke til!
Michelle Raven says
Mange årer siden, jeg gikk til en kurs, som var å hjelper deg finde arbeid. Vi gjørt en rullespill. En skal være Arbeidsøker og en arbeidgiver. Arbeidsøker må si hvorfor de er best for jobb og arbeidgiver må bare si «Så?»
Grunn for dette var å trene oss till å si bedre hvorfor han/hun er best for arbeidgiver. Arbeidsgiver må vet hvorfor dyktighet eller talent er viktig for jobb og hvorfor det er en bra ting og de må ta deg.
Beklager at norsken min er dårlig, jeg lærer norsk fordi jeg har flytet fra New Zealand.
René Brunsvik says
Ja – en sånn øvelse kan være sunt. Du blir pushet til å tenke ordentlig etter, og jeg tror det synes godt om du utstråler at du er bevisst på hva du kan tilby. Og jeg tror man vil merke mye av det motsatte også heldigvis – at arbeidsgiver er genuint interessert i hvem du er som person.
Velkommen fra New Zealand:-)
David-marirusk says
Kan du legge ut noen gode søknader som eksempel. Når man er student, uten så mye relevant arbeidserfaring og skal søke jobb på et attraktivt kjøpesenter – Hvordan blir du «den utvalgte»?
Rene says
Hei!
Ja, jeg skal se om jeg får lagt ut noen gode eksempler snart.
Men: Hvis du har lite erfaring og skal søke på et kjøpesenter, bør du bare selge deg inn som en utadvendt og topp motivert person.
Ikke fokuser på at du har lite relevant erfaring. Alle må starte et sted. Så lenge du viser at du forstår hva som kreves av jobben og gir inntrykk av at du er pliktoppfyllende, sporty og en person som både medarbeidere og kunder vil like – så er du en god kandidat. Skriv om hvorfor du vil jobbe, hvorfor du vil jobbe akkurat hos dem, og hvem du er som person. Gjerne personlig og åpen i stilen.
Men:
Noe av det beste du kan gjøre kan være å gå innom der personlig og hilse med et fast håndtrykk og et smil (og med cv og søknad). Flere arbeidsgivere jeg har intervjuet i f.eks klesbutikker sier at hvis du gir et godt inntrykk når du kommer innom sånn, så ligger du godt an.
Lykke til. Jeg skal prøve å få ut noen eksempler på søknader snart, enig at det savnes her!
Anonym says
Hei,
Jeg er ei voksen jente og sliter med norsk språket derfor for meg er det ikke lett å skrive en god søknad. Jeg har tenkt å gi meg sjansen å forbedre norsken min, da må jeg komme meg ut i arbeidslive, men for det også trenger en GOD SØKNAD
gjest says
Jeg lærte noe nytt her..helt logisk side :)
René Brunsvik says
Bra! Og takk!
Tutta says
Hva med bilde, er det ett pluss? i såfall skal det være på søknad eller CV`n?
Gjest says
Hvis du er 12 og 15, og lever i 1986 så ta med bilde!
René Brunsvik says
Hei Tutta.
Bilde kan være bra, men er ikke et «must». Det begynner å bli vanligere i Norge nå, men fremdeles er det vanligste å la være. Og det er ikke bevist at du tjener nevneverdig på det ene eller det andre, så det er valgfritt.
Legg ved bilde hvis du vil. Bare sørg for at det er representabelt.
(Som en kurisositet viser undersøkelser i USA at «pene menn» kan tjene mest på å legge ved bilde, at det kan være nøytralt for de fleste andre, mens det kan slå verst ut å legge ved bilde for «pene damer». De kan nemlig møte misunnelse fra kvinnelige sjefer, mens mannlige sjefer vil vise at de ikke er overfladiske. Men effekten skal ikke være stor, og det er ikke sikkert man kan overføre dette til Norge, så det er ikke for mye å tenke på)
Robert says
Fra en som jobber med CV’er til daglig innen IT-rekruttering vil jeg absolutt anbefale et bilde. Gjerne ett hvor du smiler, og som ellers ser sånn nogen lunde profesjonelt ut.
Begrunnelsen er enkel: Et ansikt kan være lettere å huske enn arbeidserfaring som likner på alle andre søkere (og det er jo sannsynlig at man som jobbsøker havner i en CV-bunke der mange profiler er like som din).
Spesielt i søkeprosesser med mange søkere (luksusproblem for bedriften), så kan det hende det kommer inn 20+ aktuelle søknader og CV. Det er lett å glemme bort gode kandidater fordi det er så mange av dem – men de med et bilde er det værre å glemme.
René Brunsvik says
Og forresten.
Det er kanskje ikke verdt et eget punkt i posten, men det er verdt en kommentar. Pass på at du har en anstendig epost-adresse i søknaden.
Det er rart å lese en lang, seriøs søknad avsluttes med «sexyboy89@hotmail» eller «hotmama78» osv.
Opprett en gmail med f.eks navnet ditt, det er best.
Thor A. Hopland says
Dette burde være en del av artikkelen og ikke bare en kommentar. Det fins mange flere negative preg enn bare seksualitet og hovmod som del av epost navnet. Det kan være så mangt. Eg foreslår det å sette opp en ekstra epost med en forkortet versjon av ditt navn for bruk i søkeprosessen.
PS: takker for ressursene :) Fantastisk side. Veldig hjelpsom. Spesielt for en med søkeangst :P
CV-nerden says
Ikke dumt råd.
Haroon says
Hei. Jeg lurte på om jeg kan sendt inn søknaden min til deg og du kan se på den og fortelle meg hva du synes om den
Mvh haroon
CV-nerden says
Hei, takk for forespørselen din!
Dette har jeg dessverre ikke tid til. Jeg får mange forespørsler, og har det travelt ellers. Men jeg håper du finner noen andre som kan se på den :)
Lykke til!